Δυτική Όχθη

Περί προκλήσεων ή επί το λαϊκότερoν περί προβοκάτσιας

| 13/10/2015

Μπέιτ Ελ, 7 Οκτωβρίου 2015. Περικυκλωμένο από εποικισμούς. Λίγα χιλιόμετρα από τη Ραμάλα. Σε μια Δυτική Όχθη που «βράζει». Από οργή, πόνο, θρήνο, απελπισία. «Βράζει» με αφορμή τις νέες ισραηλινές προκλήσεις στην Πλατεία των Τεμένων, στο τέμενος αλ Άκσα (τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ) που «ακουμπά» στο Τείχος των Δακρύων (τον ιερότερο τόπο του ιουδαϊσμού). «Βράζει» ουσιαστικά γιατί η ισραηλινή κατοχή είναι πάντα εδώ με όλες τις πτυχές της και κυρίως δια μέσου των διαρκώς επεκτεινόμενων εποικισμών.

Μπέιτ Ελ, 7 Οκτωβρίου 2015. Όπως κάθε μέρα, έτσι και αυτήν την ημέρα μια ομάδα νεαρών Παλαιστινίων εκτοξεύει πέτρες κατά Ισραηλινών στρατιωτών. Τις εκτοξεύει παρά το ότι πλέον οι άνδρες του ισραηλινού στρατού και όλων των σωμάτων ασφαλείας έχουν και τυπικώς την κάλυψη να πυροβολούν όποιον πετά πέτρες και κρίνουν ότι «θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους»: δηλαδή όποτε θέλουν.

Τις συγκρούσεις καταγράφουν δημοσιογράφοι διεθνών πρακτορείων. Οι νεαροί, έχοντας καλύψει αρκετοί από αυτούς τα πρόσωπά τους με «καφίγια», το γνωστό παλαιστινιακό μαντήλι, ή άλλες μαντήλες, προχωρούν λίγο προς την πλευρά των στρατιωτών, πετούν πέτρες, υπαναχωρούν και επανέρχονται. Μεταξύ αυτών ένας με κίτρινη μπλούζα, έχει καλυμμένο πρόσωπο με μαύρο μαντήλι και επιδεικτικά έχει στην κωλότσεπη του τζην να κρέμεται ένα πράσινο μαντήλι, που παραπέμπει στην ισλαμιστική «Χαμάς». Για λίγα λεπτά, το σκηνικό επαναλαμβάνεται με το γνωστό τρόπο.

Και ξαφνικά… ο νεαρός με την κίτρινη μπλούζα καθώς και τουλάχιστον τρεις ακόμη, βγάζουν πιστόλια και στρέφονται κατά των υπολοίπων Παλαιστινίων. Για λίγες στιγμές επικρατεί σύγχυση. Ακούγονται πυροβολισμοί. Στα video που κυκλοφόρησαν τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι φαίνεται να τραυματίζονται και έτσι τραυματισμένοι συλλαμβάνονται. Σε βοήθεια των πιστολέρο σπεύδουν και οι Ισραηλινοί στρατιώτες.

[εδώ το ίδιο από το France 24, με ένα μικρό ρεπορτάζ για τη διαδήλωση της 7ης Οκτώβρη, όπου Παλαιστίνιοι φοιτητές καλούν σε Τρίτη Ιντιφάντα]

Η ύπαρξη ανδρών των ισραηλινών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη δεν αποτελεί είδηση. Όπως επίσης είναι γνωστό ότι ο ισραηλινός στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν ένα πολύ καλό δίκτυο πληροφοριοδοτών που έχουν καταρτίσει εκβιάζοντας και απειλώντας κατά κύριο λόγο, και όχι τόσο εξαγοράζοντας (καταγράφουν προσωπικές στιγμές και ιστορίες και απειλούν με εξευτελισμό).

Το νέο στοιχείο είναι ότι στο Μπέιτ Ελ, στις 7 Οκτωβρίου, είναι μία από τις λίγες φορές που η δράση των «μυστικών» των ισραηλινών υπηρεσιών καταγράφηκε σε όλο της το μεγαλείο σε κάμερες. Και η καταγραφή αυτή έρχεται σε μια στιγμή που τα αλλεπάλληλα μαχαιρώματα εβραίων σε εποικισμούς και στην επίσης κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ έχουν γίνει πρόσχημα για την τάχιστη και μεθοδική κλιμάκωση της ισραηλινής κατοχικής καταστολής σε επίπεδα που να θυμίζουν Τρίτη Ιντιφάντα.

ισραηλ3

Έρχεται να θυμίσει (και να επιβεβαιώσει;) αυτό που πολλοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων Ισραηλινών, υποστηρίζουν ότι οι ισραηλινές ηγεσίες μεθοδικά εκπονούν μακρόπνοα σχέδια, κάτι που έκαναν και πριν και κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής διαδικασίας, προκειμένου να υποσκάψουν ολοκληρωτικά κάθε πιθανότητα ίδρυσης ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους χρησιμοποιώντας την πολύ κλασική, δοκιμασμένη «συνταγή»: «Αντιδρούμε σε προκλήσεις, δεν φταίμε εμείς». Άλλωστε, δεν χρειάζονται πολλές «προκλήσεις» σε μια κατάσταση ολοένα πιο βαθιάς και χρόνιας κατοχής, για να πυροδοτηθεί η έκρηξη που θα χρησιμεύσει ως άλλοθι.

 ΥΓ. Αλήθεια στα ελληνικά ΜΜΕ γιατί δεν προβλήθηκε η προβοκάτσια στο Μπέιτ Ελ; Εκτός από τον ισραηλινό στρατό που έχει πλέον δικαίωμα να έχει στρατόπεδα στην Ελλάδα (ο μοναδικός μετά τις ΗΠΑ), υπάρχουν και άλλες οδηγίες;