Xiu Xiu / Six d.o.g.s / 9-11-14

Μια εξαιρετική performance-παρουσίαση του καινούργιου τους δίσκου

| 15/11/2014

Τους ξέραμε μόνο από τη στούντιο δουλειά τους αλλά στο λάιβ ο Jamie Stewart είναι εντυπωσιακός! Όλο αυτό το θεατρικό ύφος με το οποίο παρουσιάζει την performance του αναπληρώνει επαρκώς την έλλειψη περισσότερων μουσικών επί σκηνής, καθώς πολλοί από τους ήχους και ρυθμούς βγαίνουν σαμπλαρισμένοι.

Τους αποκάλεσαν ποστ-πανκ ή άρτ-ροκ ή σύνθι-ποπ, αλλά στην ουσία οι Xiu Xiu έρχονται από το χάρντκορ και το ιντάστριαλ, από τους Black Flag -o  Stewart  έχει και την κοψιά του Henry Rollins- από τα μηχανικά πλέγματα του Foetus όπως μάλλον και από τις αρχαίες ηλεκτρονικές παρακαταθήκες των Suicide.

XiuXiuGlasslands

Όμως, οι Xiu Xiu χτυπάνε γερά το ρυθμικό αμόνι αλλά και το τρυπάνι σε κάποια κομμάτια. Ένα μετά-μετά ροκ θέατρο της σκληρότητας (για να θυμηθούμε τον Αρτώ), από τον περφόρμερ Jamie Stewart με την αρωγή στα κρουστά της Angela Seo, με drum machine και αναλογικά synthesizers.

Το πολύ ενδιαφέρον είναι πως τα σλόου κομμάτια τους έχουν εξαιρετικές μελωδικές γραμμές!  Το ντουέτο παρουσίαζε κυρίως τον πρόσφατο δίσκο τους, “Angel Guts: Red Classroom”, τίτλος παρμένος από Γιαπωνέζικο πορνοφίλμ του 1979 και αν καταλάβαμε από τα στιχάκια, τα θέματά τους είχαν να κάνουν με μπόλικες ερωτικές…διαστροφές – κλασικοί Xiu Xiu. Γενικώς, η εμφάνιση των Καλιφορνέζων μουσικών είχε θετική ανταπόκριση κρίνοντας από το γεμάτο Six d.o.g.s και είναι αλήθεια πως υπήρχε τεράστια ροή ενέργειας από το ντουέτο στο ακροατήριο το οποίο, αν και σαστισμένο στην αρχή, αντέδρασε θετικά στέλνοντας αρκετή από αυτή πίσω στη σκηνή.

Δυστυχώς δεν πρόλαβα τους Suicide Bond, το ελληνικό συγκρότημα που άνοιγε τη συναυλία για τους ΧIu Xiu. Άκουσα όμως πως ήταν καλοί. Επιφυλάσσομαι. 

Δείτε βίντεο από τη συναυλία:

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έπαιξε ως μουσικός παραγωγός σε πολλά ραδιόφωνα για πολλά χρόνια και έγραψε ως μουσικός κριτικός σε μια σειρά περιοδικά. Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα.