«Εθελοντισμός»... από τα «αριστερά»

Την απλήρωτη δουλειά προωθεί στον πολιτισμό η κυβέρνηση

| 18/06/2015

Ασταμάτητος είναι ο αντιδραστικός κατήφορος της κυβέρνησης στην πολιτιστική πολιτική της. Τη στιγμή που δεν έχει κάνει ούτε μισό βήμα στην κατεύθυνση της επίλυσης των τεράστιων προβλημάτων στα οποία βυθίζονται οι κρατικές πολιτιστικές δομές με προεξέχουσα την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού επιταχύνει προς την κατεύθυνση της εφαρμογής ενός από τα χυδαιότερα σχέδια που έχει “σκαρφιστεί” το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του για να κλέβουν εργατική δύναμη: Τον «εθελοντισμό». Ο οποίος, ως γνωστόν, στον καπιταλισμό, είναι ο «πολιτικώς ορθός» τρόπος να χαρακτηρίσεις την απλήρωτη δουλειά.

Έτσι, όπως αποκαλύπτει η Δήμητρα Μυρίλλα στον Ημεροδρόμο, με έγγραφο του Τμήματος Αρχαιολογικών Μουσείων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων καλούνται όλες  Εφορίες Αρχαιοτήτων και τα κρατικά μουσεία να καταθέσουν τις «απόψεις» τους για τη «δυνατότητα απασχόλησης εθελοντών» σε μουσεία και αρχαιολογικές συλλογές, ώστε, «αν κριθεί σκόπιμο», το σχέδιο να «τρέξει» στο «πλαίσιο ενός ενιαίου σχεδιασμού»!

Εγγραφο για εθελοντές

Μάλιστα, στο έγγραφο υπενθυμίζεται ότι το θέμα του «εθελοντισμού» είχε συζητηθεί και στις αρχές Απρίλη, σε δύο συσκέψεις, με τον αναπληρωτή υπουργό και τους προϊστάμενους των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων. Τότε, βέβαια, το ΥΠ.ΠΟ είχε παρουσιάσει τις συσκέψεις ως «συνάντηση γνωριμίας και, κυρίως, ενημέρωσης για όλα τα θέματα  και προβλήματα των υπηρεσιών του Υπουργείου». Τώρα φαίνεται ότι ήταν κάτι παραπάνω από αυτό και ότι η εφαρμογή του «εθελοντισμού» στον πολιτιστικό τομέα ήταν εξαρχής στο σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτιστικής πολιτικής.

Με αυτόν τον τρόπο θέλει και η «πρώτη φορά αριστερή» κυβέρνηση να «λύσει» την τραγική υποστελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας: Αντί για εργαζόμενους με σταθερή δουλειά και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ψάχνει από τις τεράστιες «δεξαμενές» της ανεργίας νέα παιδιά να καλύψουν τα κενά, προσφέροντας τζάμπα την εργατική τους δύναμη.

Η προσπάθεια δεν είναι καινούργια. Το 2010, για παράδειγμα, το ΥΠ.ΠΟ ήθελε να ξεμπερδεύει με το πρόγραμμα της πανσελήνου (24/8), κατά το οποίο, μια σειρά αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία παραμένουν ανοιχτά μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα, με απλήρωτη δουλειά, υπό το «μανδύα» του «εθελοντισμού». Θέλοντας, λοιπόν, να μην ξοδέψει ούτε ένα ευρώ, το ΥΠ.ΠΟ-Τ αποφάσισε να ζητήσει από τις Εφορίες Αρχαιοτήτων να δουλέψουν εκείνη τη νύχτα οι αρχαιοφύλακες τζάμπα («εθελοντικά»)! Όσο για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα – και στο βαθμό που χρειαστεί, αν οι καλλιτέχνες δε συμμετάσχουν αμισθί – να ψάξουν… «χορηγούς»!

Είχε προηγηθεί, το 2005, η δημιουργία του αμαρτωλού, όπως προέκυψε από το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, «Έργου Πολιτών», του Ν.Π.Ι.Δ που έστησε τότε το ΥΠ.ΠΟ για να βάλει από την «πόρτα» πια τους «εθελοντές» και τις «περίφημες» Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ακόμη και στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το ΥΠ.ΠΟ στόχευε, μεταξύ άλλων, στο συντονισμό «των εθελοντικών πρωτοβουλιών και δράσεων για την αποτελεσματική αξιοποίηση των δυνατοτήτων του δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εθνικών και τοπικών παραγωγικών δυνάμεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καθώς και του δυναμικού της Εκκλησίας και της Ομογένειας». Επίσης, στην «ίδρυση περιφερειακών γραφείων» (σ.σ. προφανώς, για «εμπέδωση» του «εθελοντικού ιδεώδους» και …«στρατολογία») και στην «οριζόντια συνεργασία με όλους τους κυβερνητικούς τομείς ευθύνης για την προώθηση μέτρων (θεσμικών και διοικητικών) άρσης των όποιων εμποδίων στην άσκηση του εθελοντικού λειτουργήματος, αλλά και την ενσωμάτωση εκπροσώπων του εθελοντικού κινήματος στα κέντρα λήψης αποφάσεων»!

Τον Ιούνιο του 2001 η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ είχε χαρακτηρίσει «προοδευτικό μέτρο», τη σύσταση Σώματος «εθελοντών» για τη φύλαξη των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων και «συντηρητικούς» όσους το αμφισβητούν, δηλαδή τους συμβασιούχους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ήταν τότε που το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο του ΥΠ.ΠΟ για τα Ολυμπιακά Έργα και οι συμβασιούχοι απαιτούσαν την άμεση απόσυρσή του.

Ο «εθελοντισμός» είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα υπόλοιπα αστικά ιδεολογήματα όπως η «κοινωνία των πολιτών», με την οποία νοείται η εμπλοκή του κεφαλαίου στην πολιτιστική κληρονομιά με διάφορες μορφές, όπως οι «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» και η «χορηγία», δηλαδή ο πλέον διαδεδομένος τρόπος της παραπάνω εμπλοκής.

Θα περάσει;

e8elontes.jpg525

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.