Η τέχνη συναντάει την εργατική τάξη

«'Ανθρωποι, χρώμα + σίδερο 9», 27 Μαϊου - 5 Ιουνίου, εργοστάσιο Καχραμάνογλου, Κερατσίνι

| 24/05/2016

Στην τελική ευθεία για την συνεχόμενη, ετήσια διοργάνωσή της βρίσκεται η μεγάλη εικαστική έκθεση «άνθρωποι,χρώμα + σίδερο 9», 27 Μαϊου – 5 Ιουνίου, η οποία περνάει από το Πέραμα και την Ζώνη, στο Κερατσίνι και στο Εργοστάσιο Υφασμάτων Καχραμάνογλου, ένα βιομηχανικό «κουφάρι» – «μνημείο» του τρόπου που αντιλαμβάνεται ο καπιταλισμός την «ανάπτυξη».

Εκεί λοιπόν που «κάποτε, αδράχτια μηχανές και εργάτες γινόταν ένα, εκεί μέσα , 250 εικαστικοί εκθέτουν τα έργα τους, εμπνευσμένα από την κρίση, τη μετανάστευση και την προσφυγιά, ως αποτέλεσμα της κρίσης και του πολέμου», όπως αναφέρει η Κίνηση εικαστικών καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα», συνδιοργανωτής αυτού του σημαντικού εγχειρήματος καλλιτεχνικής συνάντησης των δημιουργών της τέχνης με την εργατική τάξη, την δημιουργό του πλούτου.

«Απέναντι στην πιο βάρβαρη επίθεση που δέχεται ο λαός μας και οι λαοί όλου του κόσμου, η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ως αποτέλεσμα της κρίσης και του πολέμου» αναφέρουν οι διοργανωτές και συνεχίζουν:

«Σε αυτό, ως περιεχόμενο, θα συγκλίνουν οι συζητήσεις, οι συναυλίες και όλες οι δράσεις που θα πλαισιώσουν την έκθεση. Αυτό που εκφράζεται σήμερα στην πατρίδα μας, με τους χιλιάδες απεγνωσμένους, εξαθλιωμένους, εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία, χώρες της Αφρικής. Χρόνια τώρα σε κάθε μέρος της γης όπου μύριζε κέρδος μύριζε και μπαρούτι, μυρίζει πόλεμο για συμφέροντα των πολυεθνικών ομίλων, μυρίζει ξεριζωμούς, πρόσφυγες και μετανάστες.

»Όλα τα προηγούμενα χρόνια η ΕΕ μαζί με το ΝΑΤΟ οργάνωναν δεκάδες πολέμους ως συνέχεια του διαρκούς «πολέμου» που έχουν κηρύξει στα δικαιώματα και τις ανάγκες των λαών όλου του κόσμου.

»Τα κύματα των απελπισμένων προσφύγων έχουν τη “σφραγίδα” της ΕΕ και των κομμάτων της, που κλείνουν σύνορα, συντάσσονται με αντιδραστικές, απάνθρωπες αποφάσεις, που δεν τηρούν το προσφυγικό δίκαιο.

»Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει, υπογράφει και εφαρμόζει τις αποφάσεις της ΕΕ, εμπλέκει το λαό μας σε ιμπεριαλιστικά παιχνίδια εντείνοντας το πρόβλημα και για τους ξεριζωμένους αλλά και για τους Έλληνες εργαζόμενους.

»Οι καλλιτέχνες και γενικότερα οι εργαζόμενοι βιώνουμε καθημερινά στη ζωή μας τη στρέβλωση κάθε κοινωνικής ανάγκης για συμμετοχή και επικοινωνία με την τέχνη. Απλώνουμε το χέρι, σε κάθε συνείδηση που βλέπει τον άνθρωπο, ΑΝΘΡΩΠΟ και όχι εμπόρευμα και τον καλούμε να σταθεί οργανωμένα και ταξικά αλληλέγγυος στην ζωή και τον αγώνα των λαών».

Στο 10 ήμερο πρόγραμμα της έκθεσης, διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις με συναυλίες, θέατρο, ειδικά εικαστικά εργαστήρια για παιδιά.

Επίσης, στο χώρο προγραμματίζονται, συζητήσεις για το προσφυγικό, τον πόλεμο, την αλληλεγγύη, την τέχνη και το πολιτισμό.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Κίνηση εικαστικών καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα»

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΠΗΓΟΞΥΛΟΥΡΓΩΝ

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΗΜΩΝ: ΠΕΙΡΑΙΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΟΥ, ΝΙΚΑΙΑΣ – Ι. ΡΕΝΤΗ, ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ, ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ, ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ – ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΑΡΤΕΡΓΑΤΩΝ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ – ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ – ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ – ΔΕΡΜΑΤΟΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΝΟΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ,ΒΟΙΩΤΙΑΣ, ΕΥΒΟΙΑΣ, ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

info

«Ανθρωποι, Χρώμα και Σίδερο 9»

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

27 Μαϊου –5 Ιουνίου 2016

Στο Εργοστάσιο Καχραμάνογλου, ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ

Κωνσταντινουπόλεως 51

Ώρες λειτουργίας: 12.00 – 21.00 καθημερινά

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Παρασκευή 27 Μαϊου 2016, ώρα 7.30 μ.μ.

www.perasma.org

εκθεση-κερατσινι1