Εκδήλωση για τους Παλαιστινίους κρατούς απεργούς πείνας

Την Δευτέρα 24 Απριλίου 2017, στις 19.00, στην ΑΣΟΕΕ

| 23/04/2017

Με κεντρικό σύνθημα «Ελευθερία και Αξιοπρέπεια» περισσότεροι από 1.600 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας 17 Απριλίου, απεργία πείνας επ’ αόριστον.  Σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ, η απεργία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του φυλακισμένου ηγέτη της «Φατάχ» της Δ. Όχθης, Μαρουάν Μπαργούτι, ο οποίος προ της φυλάκισής του θεωρούνταν ο πιθανότερος διάδοχος του Γιάσερ Αραφάτ  λόγω τη δημοφιλίας του μεταξύ των υποστηρικτών όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων και των ηγετικών του προσόντων.

Η απεργία πείνας ξεκίνησε σταδιακά από βορρά προς νότο με τους κρατουμένους στην μία μετά την άλλη τις ισραηλινές φυλακές (Γκίλμποα, Χανταρίμ, Ασκελόν, Κτζιότ, Νάφχα, Ραμόν) να βγάζουν από τα κελιά τους κάθε τι φαγώσιμο ενώ, κατά πληροφορίες, ξύρισαν και τα κεφάλια τους. Η έκκληση Μπαργκούτι για απεργία πείνας είχε, καταρχήν, ως αποδέκτες τα φυλακισμένα μέλη της «Φατάχ» αλλά γρήγορα Παλαιστίνιοι από όλες τις οργανώσεις δήλωσαν συμμετοχή και η διαμαρτυρία έλαβε καθολικό χαρακτήρα. Αυτό αποτυπώνεται και σε κεντρική αφίσα που κυκλοφόρησε όπου εμφανίζονται υψηλόβαθμοι κρατούμενοι από διάφορες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Κεντρικά αιτήματα των Παλαιστινίων κρατουμένων είναι η βελτίωση των απάνθρωπων συνθηκών κράτησής τους:  να τερματιστούν τα βασανιστήρια, η κράτηση παιδιών, η ανυπαρξία ιατρικής φροντίδας, η πρακτική της διαρκούς απομόνωσης, η εξευτελιστική και απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντί τους, η στέρηση βασικών τους δικαιωμάτων όπως είναι οι επισκέψεις αλλά συχνά ακόμη και η στοιχειώδης επικοινωνία με την οικογένειά τους ή ακόμη και τους συνηγόρους τους, να γίνει σεβαστό το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και βέβαια να λάβει τέλος η αδιανόητη πρακτική της «διοικητικής κράτησης», της κράτησης δηλαδή ενός συλληφθέντα χωρίς απαγγελία κατηγορίας επ’ αόριστον κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει καμία επαφή ούτε με συνήγορο, ούτε με την οικογένειά του, ούτε με κανέναν από τον έξω κόσμο. Η τακτική της «διοικητικής κράτησης» είναι ευρέως διαδεδομένη και συχνά  Παλαιστίνιοι συλληφθέντες καταλήγουν να κρατούνται ακόμη και χρόνια χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και χωρίς να έχουν ταυτόχρονα και κανένα απολύτως δικαίωμα αφού βρίσκονται σε νομική κατάσταση limbo.

απεργία πείνας

Στις ισραηλινές φυλακές κρατούνται 6.500 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 57 γυναίκες, 300 παιδιά, 13 βουλευτές, 500 υπό διοικητική κράτηση, 800 που χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας, 18 δημοσιογράφοι. Με βάση τα στοιχεία της Παλαιστινιακής Επιτροπής για τους Κρατουμένους, το 65% των φυλακισμένων είναι μέλη ή έχουν σχέση με τη «Φατάχ».

torture

Προκλητική αδιαλλαξία από ισραηλινής πλευράς

Από την άλλη πλευρά,  ο Ισραηλινός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν φέρεται να διέταξε να στηθεί ένα έκτακτο πρόχειρο στρατιωτικό νοσοκομείο προκειμένου να μεταφέρονται εκεί Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απεργοί πείνας όταν κρίνεται απαραίτητο και όχι σε πολιτικά νοσοκομεία, γιατί στα τελευταία οι γιατροί αρνούνται να προβούν σε αναγκαστική σίτιση των κρατουμένων εφόσον οι ίδιοι δεν το θέλουν, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν με βάση την ιατρική δεοντολογία να παραβαίνουν την θέληση του ασθενή. Οι Ισραηλινοί γιατροί στα πολιτικά νοσοκομεία επιμένουν στην θέση αυτή παρά την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Ισραηλινού Δικαστηρίου περί συνταγματικότητας της δια της βίας σίτισης απεργών πείνας. Η εντολή δημιουργίας ενός πρόχειρου «στρατιωτικού νοσοκομείου» μοιάζει να είναι η «απάντηση» της ισραηλινής κυβέρνησης στην άρνηση των γιατρών να παραβούν την ιατρική δεοντολογία.

TORTURE-hooded-man-in-jeep_600x197

Ταυτόχρονα, εκπρόσωπος της Ισραηλινής Υπηρεσίας Φυλακών υποστήριξε ότι δεν πρόκειται  να γίνει καμία συζήτηση επί των αιτημάτων των απεργών πείνας ενώ η ισραηλινή τηλεόραση, επικαλούμενη πηγές ασφαλείας, μετέδωσε ότι ανώτερα στελέχη της διοίκησης των φυλακών «εκφράζουν φόβους για κατάρρευση των συνθηκών ασφαλείας», κοινώς άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο και βίαιης επέμβασης μέσα στα κελιά προκειμένου να σταματήσει η απεργία πείνας. Κατά τη διάρκεια, δε, της εβδομάδας που πέρασε από την έναρξη της απεργίας πείνας Ισραηλινοί ακροδεξιοί έστησαν ψησταριές στον προαύλιο χώρο φυλακών όπου γίνεται απεργία πείνας και έψηναν φαγητό γελώντας και καλαμπουρίζοντας για να σπάσουν το ηθικό των απεργών πείνας. Στο «πανηγύρι» συμμετείχαν και ορισμένοι στρατιώτες..

Έκκληση για άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας προς την ισραηλινή πλευρά να εφαρμόσει άμεσα τη συνθήκη της Γενεύης για τα δικαιώματα των κρατουμένων έχει απευθύνει η Π. Αρχή και όλες οι διπλωματικές αποστολές της Παλαιστίνης ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Παλαιστινίου πρέσβη στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση στην ΑΣΟΕΕ ομιλητές είναι:

Χάλαντ Μπαράκατ

Παλαιστίνιος, αριστερός συγγραφέας και διεθνής συντονιστής της καμπάνιας “Free Ahmad Sa’adat

Σαρλότ Κειτς
Διεθνής συντονίστρια, ” Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network

Ταρέκ Κισάουι
Οργάνωση Παλαιστινιακής νεολαίας Ελλάδας

Γιάννης Ραχιώτης
δικηγόρος