Εξι φιλμικά αριστουργήματα στο «Studio»

29 Σεπτέμβρη έως 5 Οκτώβρη από την «New Star»

| 30/09/2016

Αφιέρωμα σε έξι σημαντικούς σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου διοργανώνει η «New Star» στο «STUDIO new star art cinema» για την εβδομάδα από 29 Σεπτέμβρη έως 5 Οκτώβρη.

Οπως αναφέρει το σχετικό συνοδευτικό κείμενο, «ανάμεσα στον ορυμαγδό των αστραφτερών “λουσάτων” νέων παραγωγών, με τους πακτωλούς διαφήμισης, τα λαμπερά ονόματα των stars, την γαργαλιστική πλοκή, τα ονειρεμένα, παραμυθένια τοπία, ανάμεσα στον καταιγισμό υποσχέσεων για ένα δίωρο “μακριά από την καθημερινότητα”, υπάρχουν και μερικοί περίεργοι, μοναχικοί, “δύσκολοι” τύποι. Μιλούν περίεργες γλώσσες μερικές φορές, συχνά γίνονται ακραίοι, μονομανείς, υπηρετούν τα δικά τους οράματα, μιλούν για τους φόβους, τις ανείπωτες επιθυμίες, φορές για έναν κόσμο που έρχεται και δεν είναι καθόλου μα καθόλου ευχάριστος, χρησιμοποιούν τις εικόνες και τον λόγο για να προτείνουν νέους τρόπους αντίληψης της ζωής και της τέχνης, δίνουν δυνατές κλωτσιές στα πλαδαρά οπίσθια μιας ανώδυνης κινηματογραφικής υποκουλτούρας. Αντιπροσωπεύουν ένα σινεμά μακριά από το κυρίαρχο ρεύμα των multiplex και των κολοσσιαίων μεγεθών, ένα σινεμά που απαιτεί από τον θεατή επί της ουσίας συμμετοχή. . Κάνουν, ο καθένας από την μεριά του, ένα σινεμά που μας αφορά».

Είναι το οραματικό σινεμά των Αλεξάντρ Σοκούροφ, Μπέλα Ταρ, Αμίρ Μπαχρανί, Λεχ Μαγιέφσκι, Αλεξέι Φεντορτσένκο, Οζγκάν Αλπερ.

«Όλοι τους, μας προσφέρουν ανήσυχες εικόνες, μακριά από τις προβλέψιμες νόρμες του διεθνούς box office, έναν κινηματογράφο αποκαλυπτικό, αυθεντικό και με τον τρόπο του πάντοτε απολαυστικό. Ένα σινεμά για πολλούς απλώς για “φεστιβαλική” χρήση, καθώς η εμπορική αίθουσα μοιάζει παραδομένη στα κελεύσματα των διαφημιστών. Λόγια που δεν λέγονται, έργα τέχνης μέσα στην οθόνη που κινούνται και καταφέρνουν να ζωντανεύουν χαρακτήρες, ένας οικείος λόγος που μας βάζει στη θέση του υποδυόμενου, ποιητική έκφραση και χρωματικές αποχρώσεις της φύσης και των συναισθημάτων».

Θα προβληθούν οι ταινίες «Μητέρα και Γιος» του Α. Σοκούροφ, «Οι αρμονίες του Werckmeister» του Μπέρλα Ταρ, «Ανθρωπος που σπρώχνει καρότσι» του Ρ. Μπαχρανί, «Ο μύλος και ο σταυρός» του Λ. Μαγιέφσκι, «Σιωπηλές ψυχές» του Α. Φεντορτσένκο, «Φθινόπωρο» του Ο. Αλπέρ.

Πρόγραμμα προβολών:

1) Πέμπτη – Κυριακή στις 8 μμ: «Φθινόπωρο», Οχγκαν Αλπέρ 

Μια εντυπωσιακή νέα πνοή στο τούρκικο σινεμά. Μια θαρραλέα Τούρκικη ταινία γυρισμένη με αποκαλυπτική ειρωνεία μας δίνει τη σκληρή πραγματικότητα. Ο Γιουσούφ, έχοντας εκτίσει φυλάκιση δέκα ετών, αποφυλακίζεται για λόγους υγείας. Μετά την αποφυλάκισή του και μη έχοντας τι άλλο να κάνει, αποφασίζει να επιστρέψει στο χωριό του στη Μαύρη Θάλασσα. Εκεί στο έρημο χωριό ζουν πλέον μόνο γέροι και ο παιδικός του φίλος Μιχαήλ. Καθώς σταδιακά ο χειμώνας αντικαθιστά το φθινόπωρο, ο Γιουσούφ θα γνωρίσει την Έκα. Οι συνθήκες δεν ευνοούν τους δύο ανθρώπους που ανήκουν σε διαφορετικούς κόσμους. Κι όμως, η αγάπη γίνεται μια τελευταία, απεγνωσμένη προσπάθεια για να αδράξουν τη ζωή και να ξεφύγουν από τη μοναξιά…

Πρωταγωνιστούν: Ονούρ Σαϊλακ, Μέγκι Κομπαλάτζε, Σερκάν Κεσκίν

2) Πέμπτη – Κυριακή, 10 μμ: «Ανθρωπος που σπρώχνει καρότσι» του Ρ. Μπαχρανί

Γνήσιο ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά, με έναν αέρα “μετα-νεορεαλισμού”, για τον αγώνα ενός μετανάστη να βρει τη θέση του στη Νέα Υόρκη. Ο Αχμάντ, Πακιστανός μετανάστης, σέρνει με κόπο το βαρύ καρότσι του στους δρόμους της Νέας Υόρκης στην γωνιά του στο κέντρο του Μανχάταν. Είναι ο εργάτης που συναντάμε σε κάθε γωνιά, κάθε πόλης. Ξένος ανώνυμος και αόρατος ένας άνθρωπος που αναρωτιέται, αν θα καταφέρει ποτέ να ξεφύγει από την μοίρα του.  Προσπαθώντας να ξανακερδίσει την αξιοπρέπειά του και την αγάπη του γιου του, δυο τυχαίες συναντήσεις θα του υποσχεθούν μια καλύτερη ζώη. Σε μια εκπληκτική ερμηνεία που μας καθηλώνει στο πρόσωπο του πρωταγωνιστή. Με την ταινία αυτή ο Μπαχρανί αναδεικνύεται σε αληθινό δημιουργό.

Πρωταγωνιστούν: Αχμάντ Ράζβι, Λετίσια Ντολέρα, Τσαρλς Ντάνιελ Σάντοβαλ

3) Πέμπτη – Κυριακή, 6.30 μμ: «Μητέρα και Γιος» του Α. Σοκούροφ.

Ένα καλλιτεχνικό όραμα του Αλεξάντερ Σοκούροφ, ένας μοναδικός συγκερασμός ζωγραφικής (οι εικόνες τις ταινίας είναι κυριολεκτικά κινούμενοι πίνακες), μουσικής, ποίησης, το έργο που τον καταξίωσε παγκοσμίως ως έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους οραματιστές καλλιτέχνες. Γλυκόπικρη και σαγηνευτική, η πανέμορφη δουλειά του Ρώσου καλλιτέχνη

Σε ένα μικρό σπίτι μέσα στην φύση, σε χρόνο που δεν καθορίζεται, ο Γιος μοιράζεται με την Μητέρα τις τελευταίες στιγμές της.  Μιλούν για το κοινό τους παρελθόν, για το θλιβερό μέλλον, μια σχέση απόλυτης γαλήνης, τρυφερότητας, αφοσίωσης και αγάπης, βυθισμένη στην μελαγχολία. Η Μητέρα πεθαίνει, ο Γιος, μόνος του πια στην οργιώδη φύση, στον άνεμο, το φως, στα σύννεφα και στον ήλιο, περιπλανάται άδειος, σε ένα κόσμο που δεν του προσφέρει τίποτα πια.

Ο Αλεξάντερ Σοκούροφ, προσεγγίζει την πιο βαθειά και περίπλοκη ανθρώπινη σχέση, με το μάτι ενός κορυφαίου ζωγράφου και την ευαισθησία ενός ποιητή.

Η ταινία πήρε το Οικουμενικό Βραβείο Φεστιβάλ Βερολίνου για την πιο βαθειά ανθρώπινη σχέση μάνας γιού και διακρίθηκε σε πολυάριθμα Φεστιβάλ και είχε εμπορική διανομή σε 30 χώρες.

Πρωταγωνιστούν: Γκούντρουν Γκέγιερ, Αλεξέι Ανανίσχνοφ

4) Δευτέρα – Τετάρτη, 8 μμ: «Ο μύλος και ο σταυρός» του Λ. Μαγιέφσκι

Μια διεθνής παραγωγή του Πολωνού σκηνοθέτη. Ο πίνακας «Ο Χριστός φέρων τον σταυρό» του διάσημου Φλαμανδού ζωγράφου Pieter Bruegel, ζωντανεύει με πρωτοποριακή τεχνολογία και εφέ. Παρακολουθούμε τον ζωγράφο καθώς οραματίζεται τον πίνακά του, που έχει ως κεντρικό θέμα  τον Χριστό που οδεύει προς τον Γολγοθά, να βιώνει τη θρησκευτικότητα αλλά και τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής τριγύρω του. Μια επική ιστορία κουράγιου, αντίστασης και θυσίας.

Ο Φλαμανδός ζωγράφος Pieter Bruegel ο Πρεσβύτερος, ετοιμάζεται να δημιουργήσει τον νέο του πίνακα, ένα μεγάλο όραμα. Έχει φανταστεί έναν πίνακα με 500 ανθρώπινες φιγούρες, που να πλαισιώνουν τη διαδρομή του Χριστού προς τον Γολγοθά. Fτιάχνει τον πίνακα μέσα σε μια ταραχώδη εποχή, καθώς ο πόλεμος των θρησκειών βράζει στη Δυτική Ευρώπη, σκορπίζει μαρτυρικό θάνατο και πυροδοτεί την μισαλλοδοξία, την έχθρα και τα μίση ανάμεσα στους λαούς. Bλέπει γύρω του απλούς ανθρώπους να αρπάζονται, να φυλακίζονται, να βασανίζονται και να θανατώνονται με φριχτό θάνατο, ως αιρετικοί. Ο ζωγράφος λοιπόν ενσωματώνει τέτοιους ανθρώπους στα σκίτσα του, που δίνουν μορφή στους χαρακτήρες του πίνακά του, και αποκαλύπτει το διπλό θρησκευτικό μαρτύριο: τα πάθη του Χριστού αλλά και τα πάθη των συνανθρώπων του, που υποφέρουν από έναν αμείλικτο κατακτητή. Δίπλα του, βρίσκεται ο φίλος του και συλλέκτης έργων τέχνης, Γιόνγκελινγκ, ένας άνθρωπος με ανοιχτό πνεύμα, που βλέπει κι αυτός με βαθιά δυσαρέσκεια όσα συμβαίνουν στη χώρα του. Η τραγική μητέρα ενός νέου που εκτελέστηκε, θα δώσει την έμπνευση για την απεικόνιση της Παρθένου Μαρίας. Ένας μυλωνάς, θα πάρει τη θέση του Θεού που τα πάντα θωρεί, καθώς ο μύλος του βρίσκεται πάνω σε έναν ψηλό βράχο, βλέποντας κάτω τα άσχημα συμβαίνουν στην πεδιάδα. Και σιγά σιγά, ο πίνακας αρχίζει να σχηματίζεται και ο ζωγράφος να δημιουργεί ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης…

Πρωταγωνιστούν: Rutger Hauer, Charlotte Rampling, Michael York

5) Δευτέρα – Τετάρτη, 10 μμ: «Οι αρμονίες του Werckmeister» του Μπέρλα Ταρ

To αριστούργημα του Μπέλα Ταρ που τον έθεσε μια για πάντα στην αφρόκρεμα των πλεόν ιδιοσυγκρασιακών δημιουργών του νέου αιώνα. O Βάλουσκα, ένας νεαρός ταχυδρόμος σε μια ουγγρική πόλη, είναι αφοσιωμένος στον μουσικολόγο θείο του, που αμφισβητεί τη θεωρία της μουσικής αρμονίας του Βερκμάιστερ και στη θεία του που τον χρησιμοποιεί ως αγγελιαφόρο, στην προσπάθειά της για μια «καθαρή» κοινωνία. Ο Βάλουσκα παρακολουθεί τον ερχομό ενός τσίρκου με μοναδικό έκθεμα το βαλσαμωμένο κουφάρι μιας φάλαινας και την εμφάνιση ενός «Πρίγκιπα». Εξαιτίας τους, όλη η πόλη αναστατώνεται και ο Βάλουσκα, που έχει εμμονή με την αρμονία του κόσμου, βλέπει τους κατοίκους της να οδηγούνται στον παραλογισμό, την έκρηξη και σε ένα ξέσπασμα αδικαιολόγητης βίας, όταν ο στρατός επιχειρεί να επιβάλει την τάξη. O όχλος εισβάλλει σε ένα νοσοκομείο και το λεηλατεί, τα παιδιά αρνούνται να πάνε στο κρεβάτι, όταν τους το ζητάει ο πατέρας τους, που είναι ο αρχηγός της αστυνομίας.

Πρωταγωνιστούν: Lars Rudolf, Peter Fitz, Hanna Schygulla, Ferenc Kalai

6) Δευτέρα – Τετάρτη,, 6.30 μμ: «Σιωπηλές ψυχές» του Α. Φεντορτσένκο.

Μια πραγματικά ποιητική ιστορία, μια εκθαμβωτική ανακάλυψη, ένα λυρικό ποίημα στον έρωτα, στη ζωή και στον θάνατο.
Όταν η πολυαγαπημένη γυναίκα του Μίρον, Τάνια, πεθαίνει, ζητά από τον καλύτερό του φίλο Αϊστ να τον βοηθήσει να την αποχαιρετήσει σύμφωνα με τις παραδοσιακές τελετουργίες των Μέργια, μιας αρχαίας Φινλανδο-ουγγρικής φυλής από την λίμνη Nero (Μαύρη), μια γραφική περιοχή στην δυτικό- κεντρική Ρωσία. Οι δύο άνδρες ξεκινούν ένα ταξίδι με αυτοκίνητο εκατοντάδων χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της χώρας. Μαζί τους, δύο μικρά πουλιά σε ένα κλουβί. Στον δρόμο, όπως συνηθίζεται στους Μέργια, ο Μίρον μοιράζεται προσωπικές αναμνήσεις από την συζυγική ζωή με τον φίλο του. Όσο πλησιάζουν όμως στις όχθες της ιερής λίμνης, όπου θα αποχωριστούν για πάντα το νεκρό σώμα, ανακαλύπτει πως δεν ήταν ο μόνος που αγάπησε την Τάνια… ένα βαθύ και συγκινητικό κινηματογραφικό ποίημα… Πρόκειται για μια εκστατικά γυρισμένη ιστορία που αποσυνδέει τα μέρη και τα πρόσωπα που συναντάμε από το εδώ και το τώρα και τα ωθεί σε εξαφανισμένους “κάτω κόσμους”.

Πρωταγωνιστούν: Igor Sergeyev, Yuri Tsurilo, Yiliya Aug, Ivan Tushin