ΗΠΑ: Ρατσιστικό «κρεσέντο» στους δρόμους μετά την νίκη Τραμπ

Σχεδόν 900 περιστατικά μέσα σε 10 μέρες μετά τις εκλογές

| 30/11/2016

Ρατσιστικό «κρεσέντο» καταγράφεται στις ΗΠΑ μετά την νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές. Οπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, σχεδόν 900 ρατσιστικά και ξενοφοβικά περιστατικά καταγράφηκαν στις ΗΠΑ μέσα στις πρώτες δέκα ημέρες που ακολούθησαν τη νίκη Τραμπ, σύμφωνα με σχετική έκθεση.

«Δεν έχω καμιά αμφιβολία για το γεγονός ότι (σσ. ο αριθμός αυτός) είναι πολύ κατώτερος από τον πραγματικό», τόνισε ο Ρίτσαρντ Κόεν, πρόεδρος της οργάνωσης Southern Poverty Law Center, η οποία καταγράφει ανάλογα επεισόδια.

«Επανειλημμένα, αυτοί που μας ανέφεραν τις πράξεις μίσους τόνισαν ότι είχαν δει ποτέ κάτι παρόμοιο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το κέντρο κατέγραψε 867 κρούσματα παρενόχλησης και εκφοβισμού μέσα στις δέκα ημέρες που ακολούθησαν την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ υποστηρίχθηκε και από φασιστικές και νεοναζιστικές ομάδες οι οποίες είναι εναντίον των μεταναστών, των μουσουλμάνων, των ομοφυλόφιλων, των αμβλώσεων κ.ο.κ. ενώ οι επιθέσεις συνεχίζονται.

«Πολλοί από όσους διέπραξαν (σσ. τέτοιες ενέργειες) ανέφεραν το όνομα του Τραμπ κατά τη διάρκεια των επιθέσεών τους, γεγονός που σηματοδοτεί σαφώς ότι αυτό το κύμα μίσους σε μεγάλο βαθμό προέκυψε από την εκλογική νίκη» του τονίζεται στην έκθεση.

Οι περισσότερες από τις ενέργειες ήταν γκραφίτι ή φραστικές επιθέσεις, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ασκήθηκε σωματική βία. Λίγες περισσότερες από τις ενέργειες που καταγράφηκαν είχαν στόχο μετανάστες ή Αφροαμερικανούς.

Επεισόδια του είδους αυτού καταγράφηκαν σε όλες τις Πολιτείες, με την Καλιφόρνια να καταλαμβάνει την πρώτη θέση (99). Σε κολέγια, στους τοίχους μιας εκκλησίας, στις πόρτες μιας συναγωγής, στους δρόμους, οι εκδηλώσεις μίσους αυξάνονται.

Να σημειωθεί πάντως, ότι η ρατσιστική και ομοφοβική βία δεν έχει σταματήσει στις ΗΠΑ. Το χρώμα του απερχόμενου προέδρου Ομπάμα δεν εμπόδισε την κρατική, αστυνομική, δολοφονική βία εναντίον Αφροαμερικανών, ενώ νωπές είναι οι μνήμες από το ομοφοβικό μακελειό στο Ορλάντο με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες από επίθεση σε κλαμπ, τον περασμένο Ιούνιο.