ΗΠΑ: «Το τέλος έρχεται»... ή κάποιοι βιάζονται; (upd)

Τουλάχιστον πέντε νεκροί αστυνομικοί από «ελεύθερους σκοπευτές»...

| 08/07/2016

Στους πέντε έφτασαν μέχρι στιγμής οι νεκροί αστυνομικοί και σε επτά οι τραυματίες στο Ντάλας των ΗΠΑ από πυρά που δέχθηκαν στο πλαίσιο αυτού που η τοπική αστυνομία χαρακτηρίζει ως «συντονισμένη η επίθεση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι σχετίζεται με τις νέες, πρόσφατες δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Ντάλας, έχουν συλληφθεί δύο άνδρες και μία γυναίκα που «δεν συνεργάζονται». Η πόλη κηρύχθηκε από τις αρχές σε κατάσταση πολιορκίας, και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσε την προσωρινή απαγόρευση πτήσεων πάνω από το κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ένας ένοπλος, ο οποίος έχει περικυκλωθεί από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας (SWAT), φώναξε «το τέλος έρχεται»…

Μέχρι στιγμής φαίνεται να υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια σύνδεσης της επίθεσης με τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του νέου δολοφονικού «πογκρόμ» της αστυνομίας εναντίον Αφροαμερικανών, Λατίνων και γενικά μη λευκών, κατά κύριο λόγο, ανθρώπων.

Ετσι, σύμφωνα με το ΑΠΕ, «οι αστυνομικοί δέχτηκαν τους πυροβολισμούς στη διάρκεια διαδήλωσης κατά του δεύτερου περιστατικού άσκησης θανατηφόρας βίας κατά Αφροαμερικανού, μέσα σε 48 ώρες. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ.».

Κατά τον Ντέιβιντ Μπράουν, αρχηγό της τοπικής αστυνομίας, πρόκειται για δύο… «ελεύθερους σκοπευτές» που πυροβόλησαν συνολικά εναντίον έντεκα αστυνομικών.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο Μπράουν δήλωσε ότι οι αρχές δεν γνωρίζουν ακόμη τα κίνητρα της επίθεσης των δραστών.

Αν και είναι προφανές πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και τα γεγονότα εξελίσσονται, ας κρατηθεί προς το παρόν η ταχύτατη, έμμεση πλην σαφέστατη, σύνδεση, από αστυνομία και ΜΜΕ, της επίθεσης – και μάλιστα με «ελεύθερους σκοπευτές» – με τις διαδηλώσεις, οι οποίες δημιουργούν κλίμα «ρεβανσισμού», μέσα σε μια ιδιαίτερα τεταμένη, πολιτικά και κοινωνικά ατμόσφαιρα, που «σφραγίστηκε» από το νέο αθώο αίμα που προκάλεσαν οι κρατικές δυνάμεις καταστολής των ΗΠΑ.

Θυμίζουμε, ότι κάθε αντίδραση της αφροαμερικανικής κοινότητας μετά από κάθε τέτοια τραγωδία μακράν δεν χαρακτηρίζεται από την χρήση «ελεύθερων σκοπευτών», αντίθετα, δέχεται επίσης βία από την αστυνομία.

Επαναλαμβάνουμε πάντως ότι τα πάντα βρίσκονται σε εξέλιξη και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.