Στην ανεπτυγμένη ΕΕ, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν φαγητό από τα σκουπίδια

Μεγάλα τα ποσοστά στέρησης βασικών αγαθών στην ΕΕ- Πρωταγωνίστρια η Ελλάδα

| 27/04/2018

Η Eurostat ανέδειξε τα αποτελέσματα του ποσοστού στέρησης βασικών αγαθών (deprivation rate) , με την Ελλάδα να κατέχει τη δεύτερη θέση, με 21.1 %, σε συνολικό μέσο όρο 6,7 %.

Τα Βαλκάνια συμπληρώνουν την “κορυφαία τριάδα” με την Βουλγαρία να φτάνει το 30 % και τη Ρουμανία το 19 %. Βέβαια, πτώσεις του ποσοστού υπήρξαν σε Ελλάδα και Ρουμανία , με την πρώτη να μειώνει το deprivation rate της κατά 2,7 και τη Ρουμανία να φτάνει σε 4,8 % μείωση. Προφανώς, αυτή η μείωση έγινε με τους χειρότερους όρους, με εργασία με ελαστικές συνθήκες εργασίας, που το μόνο που προσφέρει είναι κέρδος για την εργοδοσία.

Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Σουηδία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία και Ολλανδία εμφάνισαν ποσοστά στέρησης κάτω του 3% το 2017. Αλλά πουθενά -και ποτέ, εντός καπιταλισμού, δεν πρόκειται να- δεν έφτασε μηδενικά επίπεδα.

Τα κριτήρια για να ανήκει κάποιος/α στην κατηγορία ανθρώπων που στερούνται βασικά αγαθά είναι να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους εγκαίρως, να διατηρούν το σπίτι τους επαρκώς ζεστό, να αντιμετωπίζουν έκτακτα έξοδα, να τρώνε κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά σε τακτική βάση, να έχουν τηλέφωνο, τηλεόραση, πλυντήριο ρούχων κ.τ.λ. Μία ζωή, στην οποία υπάρχουν μόνο αυτά, δεν είναι ευτυχισμένη ζωή , είναι απλώς επιβίωση.

Mε πληροφορίες από το tvxs.gr