Στήλη: Hip Hop Politics
Hip Hop, η μουσική των κινημάτων

Η δίκη των δολοφόνων

Παύλο, είσαι εδώ...

| 06/05/2015

Ήθελα άλλα να σου πω και άλλα να σου γράψω. Συγχώραμε όμως αγαπητέ αναγνώστη αλλά η στήλη δεν θα αναφερθεί στο παγκόσμιο χιπ χοπ κίνημα αυτόν το μήνα. Υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα και δεν γίνεται να μην πάρουμε θέση.

Δεν πιστεύω στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης

Το παραμύθι της διάκρισης και της ανεξαρτησίας των τριών εξουσιών της φιλελεύθερης δημοκρατίας δεν το πίστεψα ποτέ κι ας μας το πιπίλιζε στα αυτιά συνεχώς η κρατική σχολική προπαγάνδα μήπως και -πες πες- το χάψουμε. Και φυσικά και δεν άλλαζα γνώμη επειδή η ανεξάρτητη (!) ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε -επιτέλους- να «ξεκουνήσει» και να ασχοληθεί με την περίπτωση της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Κι αυτό γιατί μέχρι να αποφασίσει να κινηθεί η δικαιοσύνη δύο άνθρωποι δολοφονήθηκαν και πάνω από 300 τραμπουκίστηκαν και χτυπήθηκαν βάναυσα από τη νεοναζιστική συμμορία, επειδή είχαν «λάθος» χρώμα δέρματος, «λάθος» -η καθόλου- διαβατήριο, ή «λάθος» κοινωνικές συμπεριφορές ή πολιτικές θέσεις. Και όλο αυτό ήταν «κοινό μυστικό», το ήξεραν όλοι.

Στα ‘χω ξαναγράψει αλλά θα στα ξαναγράφω: η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής ήταν γνωστή σε όλους. Το ίδιο και οι στενές σχέσεις της, με την αστυνομία. Απ’ ό,τι φαίνεται από την ιστορία με τον Μπαλτάκο υπήρχαν επίσης στενές σχέσεις και με την κυβέρνηση, ή τουλάχιστον με τη Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά. Και μάλλον και η ανάλογη κάλυψη. Δεν εξηγείται αλλιώς, γιατί ενώ όλη η κοινωνία το φώναζε, όλοι οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας κατάγγελλαν συνεχώς δολοφονικές επιθέσεις σε μετανάστες,  η δικαιοσύνη κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου. Σκότωσαν κι ένα παιδί 27 χρονών από το Πακιστάν, τον Σεχζάτι Λουκμάν, και πάλι δεν «ξεκούνησε» από την …ανεξαρτησία της, ούτε η δικαιοσύνη ούτε η κυβέρνηση. Μόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου δόθηκε εντολή από τον τότε υπουργό Δημοσίας Τάξης, Νίκο Δένδια, να διερευνηθεί η δολοφονική δράση των νεοναζί. Γιατί τότε και όχι νωρίτερα; Ποιος ξέρει…ίσως γιατί, δολοφονώντας έναν έλληνα και όχι μετανάστη, η Χρυσή Αυγή πέρασε την «κόκκινη γραμμή»…Ίσως και να μην την χρειάζονταν πια η κυβέρνηση…Ίσως και να μην μπορούσε να την ελέγξει πια. Δεν γνωρίζουμε.

Αυτό που γνωρίζουμε όμως σίγουρα είναι ότι, λόγω της κωλυσιεργίας  της δικαιοσύνης (και ίσως και της πολιτικής κάλυψης της κυβέρνησης), δυο άνθρωποι δολοφονήθηκαν.

Η δίκη

Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε η δίκη της συμμορίας των δολοφόνων. Ακόμη και την ημέρα της έναρξης της δίκης, βασικοί μάρτυρες κατηγορίας και φίλοι του Παύλου τραμπουκίστηκαν και χτυπήθηκαν σοβαρά από τη νεοναζιστική συμμορία. Απόπειρα τρομοκράτησης μαρτύρων. Αλλά … «σιγά μη φοβηθώ», που θα έλεγε και ο Παύλος.

Η δίκη διεκόπη και θα ξεκινήσει ξανά. Ο δολοφόνος του Παύλου, Γιώργος Ρουπακιάς, αλλά και αυτοί που του έδωσαν την εντολή αναμένεται να καταδικαστούν. Αυτά για τις ποινικές ευθύνες. Τι θα γίνει όμως με τις πολιτικές;

Μπορεί ο Ρουπακιάς να εκτέλεσε το έγκλημα, και οι αρχηγοί της Χρυσής Αυγής να τον διέταξαν να το πράξει, όμως η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά επέτρεψε σε αυτήν τη συμμορία να δρα ανενόχλητη για χρόνια και να μαχαιρώνει, να χτυπάει, να τρομοκρατεί και να δολοφονεί ανθρώπους. Και η κατά τα άλλα ανεξάρτητη δικαιοσύνη έκανε τα στραβά μάτια. Μαζί με την κυβέρνηση. Με αυτές τις ευθύνες τι θα γίνει; Θα αναζητηθούν; Θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι;

Σ’ αφήνω μ’ ένα τραγούδι του Παύλου

Για το χιπ χοπ θα σου γράψω την επόμενη φορά.

* Ο Λεωνίδας Οικονομάκης είναι ράπερ των Social Waste, υποψήφιος διδάκτορας Πολιτικών και Κοινωνικών επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, και μέλος της συντακτικής ομάδας του ROAR Magazine. Το θέμα της διδακτορικής του διατριβής έχει να κάνει με τις πολιτικές στρατηγικές των Zapatistas και των cocaleros της Βολιβίας. Παράλληλα, ασχολείται και με την πολιτική διάσταση του χιπ χοπ, ως ερευνητής «από τα μέσα». Φιλοξενείται κάθε μήνα στο ToPeriodiko, με τη στήλη Hip Hop Politics, παρουσιάζοντας κάθε φορά, ιστορίες, εικόνες και ήχους από το hip hop ως τη μουσική των κινημάτων.