Η εγκληματικότητα δεν έχει... «καταγωγή»

Επιστημονική αποδόμηση της φασιστικής προπαγάνδας

| 11/07/2016

Ακόμη ένα ηχηρό «χαστούκι» στην ρατσιστική, ξενοφοβική, φασιστική προπαγάνδα που ταυτίζει την εγκληματικότητα με την μετανάστευση και την προσφυγιά έρχεται από την επιστημονική έρευνα.

Οπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η δημοσιογραφική οργάνωση Mediendienst Integration του Βερολίνου, που ειδικεύεται στην παροχή πληροφοριών για ζητήματα ενσωμάτωσης και ασύλου, παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διαψεύδει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι η εγκληματικότητα σχετίζεται με την καταγωγή.

Όπως επισημαίνει στην DW ο Κρίστιαν Βάλμπουργκ, που εκπόνησε την εν λόγω έρευνα, «καταρχάς διαπιστώνει κανείς ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των τομέων “κλασικής εγκληματικότητας” δεν παρατηρείται μέχρι τώρα αύξηση των εγκληματικών πράξεων ανά 100.000 κατοίκους. Για παράδειγμα, ο αριθμός των κλοπών ήταν ισχυρά πτωτικός τα τελευταία χρόνια και συνέχισε να μειώνεται περαιτέρω».

Ο Γερμανός εγκληματολόγος αξιολόγησε για τα συμπεράσματά του κυρίως στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος και διαπίστωσε ότι σε ορισμένες κατηγορίες παραβατικών πράξεων, όπως στις διαρρήξεις και τις κλοπές τσαντών, καταγράφεται αισθητή αύξηση. Η αύξηση αυτή ωστόσο δεν οφείλεται στους πρόσφυγες, διευκρινίζει ο Ουλφ Κουχ, διευθυντής του εγκληματολογικού τμήματος της αστυνομίας του Μπράουνσβαϊγκ. Όπως δήλωσε στην DW, «σε αυτές τις περιπτώσεις εγκλημάτων έχουμε συχνά να κάνουμε με άτομα που βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις κλοπές τσαντών πρόκειται για δύο μεγάλες ομάδες. Από τη μία άτομα που κατάγονται από την περιοχή της ανατολικής Ευρώπης και άνθρωποι με καταγωγή από τις χώρες του Μαγρέμπ. Αυτές είναι “κλασικές” παραβατικές πράξεις που διαπράττονται και εκεί και μας δημιουργούν προβλήματα, ωστόσο δεν πρέπει να καταλογίζονται στα άτομα που ήρθαν με το περσινό προσφυγικό ρεύμα».

Ακόμη πιο αξιοσημείωτα είναι τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η Σάντρα Μπουκέριους. Η Γερμανίδα εγκληματολόγος ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στον Καναδά, που είναι χώρα υποδοχής μεταναστών, ερευνώντας εκεί τη σχέση μετανάστευσης και εγκληματικότητας. Όπως υπογράμμισε η ίδια στην DW, «τα συμπεράσματα των ερευνών σε διεθνές επίπεδο είναι ξεκάθαρα. Με την έννοια ότι στο μακροεπίπεδο η μετανάστευση τείνει να μειώνει τα εθνικά ποσοστά εγκληματικότητας και δεν συμβάλλει σε αύξησή τους. Σε αντίθεση με αυτό που ίσως αισθάνεται ο ευρύς πληθυσμός. Από την άλλη μπορεί κανείς να δει αν μεμονωμένες ομάδες μεταναστών – αυτό είναι το μικροεπίπεδο – τείνουν να είναι περισσότερο ή λιγότεροι εγκληματικές συγκριτικά με τον εντόπιο πληθυσμό. Και σε αυτό το σημείο οι έρευνες είναι σαφείς, με την έννοια ότι υπάρχει μια επιστημονική σύγκλιση στο ότι οι μετανάστες τείνουν λιγότερο σε παραβατικές πράξεις συγκριτικά με γηγενείς πληθυσμιακές ομάδες».

Τα συμπεράσματα αυτά συμπληρώνουν τα στοιχεία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος που είδαν το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Ιούνιο, από τα οποία προκύπτει ότι, αντίθετα με την αντιδραστική ρητορική, οι πρόσφυγες είναι θύματα και όχι φορείς εγκληματικότητας.