Η ελπίδα στους λαούς. Το Resistance Festival στις 20-22 Ιουνίου

| 10/06/2014

Παρασκευή 20, Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Ιουνίου

Γεωπονική Σχολή, Ιερά Οδός, Αθήνα

Στα 7 χρόνια που συμπληρώνει τον Ιούνιο του 2014 το Resistance Festival, έχει πετύχει να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τα κινήματα ελλαδικά και διεθνώς. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ υποδέχεται κινήματα και οργανώσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και καλεί όλους να συναντηθούν, στο φιλόξενο πλαίσιό του, για να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους.

Όπως κάθε χρονιά, στο Resistance Festival 2014 θα γίνουν πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, συζητήσεις και σεμινάρια. Ο προβληματισμός για το πού πάει η Ευρώπη και ποιος είναι ο δρόμος των λαών της δεν μπορεί να λείπει από το φεστιβάλ, ιδιαίτερα μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων Ευρωεκλογών. Το πού βαδίζει η Ελλάδα και οι τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό θα είναι ένας ακόμα άξονας συζητήσεων. Δεν θα λείψουν, βέβαια, και οι αναζητήσεις για σημαντικά ζητήματα όπως η σχέση κομμουνισμού και δημοκρατίας, θέμα που απασχολεί προοδευτικούς ανθρώπους εδώ και πολλά χρόνια.

Και βέβαια, δεν θα λείψουν συζητήσεις για τους αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, για τον αγώνα στις Σκουριές, για τις εξελίξεις στη γειτονιά μας (Ουκρανία και Τουρκία).

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ προετοιμάζεται και μια συζήτηση για την αλληλεπίδραση και την σχέση ποδοσφαίρου και κοινωνίας. Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, αθλητικοί παράγοντες και πολιτικά πρόσωπα θα συζητήσουν για την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής, για την πολιτικοποίηση στο ποδόσφαιρο, τα οργανωμένα συμφέροντα, τους διάφορους ποδοσφαιρικούς παράγοντες που περνάνε στην πολιτική ζωή του τόπου κ.ο.κ.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου των Εκδόσεων Α/συνεχεια Αλεξίσφαιρες Ιδέες σε περίοδο Κρίσης: Μία ανάγνωση της ταινίας V for Vendetta, του Δημήτρη Ουλή.

Το μουσικό πρόγραμμα

resistance_2014_mousiki_afisaΑπ’ το Resistance Festival 2014 δεν θα μπορούσε να λείπει το γνωστό και πολλαπλώς κατοχυρωμένο μουσικό πρόγραμμα.

Την Παρασκευή 20/6 το πρόγραμμα ανοίγουν οι Xylouris White, το αποτέλεσμα της συνάντησης δύο ηγετικών φυσιογνωμιών της σύγχρονης μουσικής, του Jim White, ιδρυτή του διεθνώς αναγνωρισμένου τρίο Dirty Three, και του Γιώργου Ξυλούρη(ή αλλιώς Ψαρογιώργη), του βιρτουόζου λαουτίστα που έχει χαρακτηριστεί ως «το μέλλον της κρητικής μουσικής». Το πρώτο τους άλμπουμ θα κυκλοφορήσει αργότερα το φθινόπωρο, ενώ η εμφάνισή τους στο φετινό Resistance Festival είναι η πρώτη τους κοινή εμφάνιση στην Ελλάδα!

Αμέσως μετά την σκυτάλη παίρνει το σημαντικότερο γκρουπ της τουρκικής avant-garde σκηνής, οι BaBa ZuLa. Οι συναυλίες των BaBa ZuLa αποτελούν ένα πρωτότυπο και σπάνιο οπτικοακουστικό θέαμα-μωσαϊκό από διάφορες σχολές της τέχνης. Όσοι τυχεροί βρέθηκαν στην τελευταία τους συναυλία στην Ελλάδα, έκαναν λόγο για ένα διονυσιακό live, μια σπάνια εμπειρία, που, χωρίς υπερβολή, θα μπορούσε να παρομοιαστεί με σαμάνικη τελετή.

Το Σάββατο 21/6 θα βρεθούν στην σκηνή οι Penny & The Swingin’ Cats. Ένα όνομα συνώνυμο των πιο αστραφτερών live, ένα συγκρότημα που αναλαμβάνει σε κάθε live να μας ταξιδέψει σε περασμένες δεκαετίες, τότε που το swing και το rockabilly κυριαρχούσαν στις πίστες. Μία μπάντα δεμένη με θετική ενέργεια, με «jazz γούστα», κυρίως και έμπειρους μουσικούς.

Κατόπιν επί σκηνής οι Nouvelle Vague. Είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα γκρουπ στην Ελλάδα. Από την πρώτη τους εμφάνιση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι Nouvelle Vague απέκτησαν πιστό κοινό, που τιμά τις εμφανίσεις τους κάθε φορά με αμείωτη ένταση. Κι όλα αυτά, 10 χρόνια μετά την κυκλοφορία του 1ου τους, ομότιτλου, άλμπουμ.

Την ίδια μέρα στη λαϊκή σκηνή θα εμφανιστεί ο Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού. Οι μουσικές του Αιγαίου θα πρωτοστατήσουν σ’ ένα γλέντι μέχρι πρωίας.

Την Κυριακή, 22/6, στη μουσική σκηνή του φεστιβάλ θα ανέβει η Yasmine Hamdan. Η σαγηνευτική ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός από το Λίβανο, συστήθηκε εκ νέου στο μουσικόφιλο-σινεφίλ κοινό, μετά την εμφάνισή της στην τελευταία ταινία του Jim Jarmusch, Only Lovers Left Alive, δίπλα στην Tilda Swinton. Η σκηνή μάλιστα όπου ερμηνεύει το τραγούδι που έγραψε για την ταινία, με τίτλο Ηal, θεωρείται μια από τις κορυφαίες στιγμές του φιλμ. Ωστόσο, στον αραβικό κόσμο, η Yasmine Hamdan θεωρείται εμβληματική φυσιογνωμία του underground εδώ και πολλά χρόνια. Στην παρθενική solo συναυλιακή εμφάνιση της Yasmine στην Ελλάδα, η μεθυστική φωνή της ερμηνεύτριας, που μοιάζει να έρχεται κατευθείαν από τα βάθη της αραβικής παράδοσης, συναντά μια κομψή, σύγχρονη electro-folk pop ενορχήστρωση, όπου κυριαρχούν οι ακουστικές κιθάρες και τα vintage πλήκτρα.

Και μετά τέρμα οι τυπικότητες και οι ψευτοευγένειες: Ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του επισκέπτονται το Resistance Festival στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και σκοπεύουν σε μιαν… Αρμένικη Βίζιτα! Την Κυριακή, 22 Ιουνίου, θα φάνε όλους τους μεζέδες, θα πιούνε όλα τα ποτά, θα φωνάξουν όλους τους φίλους τους για παιχνίδι και, το κυριότερο, δεν θα κατέβουν με τίποτα απ’ τη σκηνή, αν δεν ξαναγεννηθεί ό,τι παλιό, αν δεν παρουσιαστεί ό,τι καινούργιο, αν δεν εορταστεί ό,τι αξίζει να γιορτάσουμε και αν δεν σταλεί μια «υβρεοπομπή» σε ό,τι αξίζει ν’ αφήσουμε πίσω μας για πάντα…

Είσοδος:

Άνεργοι: 3 ευρώ.

Γενική είσοδος: 5 ευρώ.

3ήμερο εισιτήριο: 10 ευρώ

 http://www.resistancefestival.gr/