Η εξέγερση στη φυλακή Attica

και η αιματηρή καταστολή της

| 09/09/2017

Στις 9/9/1971, οι κρατούμενοι στη φυλακή Attica της Νέας Υόρκης καταλαμβάνουν τη φυλακή, κρατώντας 42 σωφρονιστικούς υπαλλήλους ως όμηρους. Οι φυλακισμένοι εξεγέρθηκαν ενάντια στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, σε μια φυλακή στην οποία στοιβάζονταν  πάνω από 2.000 κρατούμενοι, όταν η χωρητικότητα της δεν υπερέβαινε τους 1.000. Στην Attica η συντριπτική πλειοψηφία των φυλακισμένων ήταν έγχρωμοι (π.χ. αφρο-αμερικάνοι, πορτορικανοί), ενώ οι δεσμοφύλακεςόλοι λευκοί- διακρίνονταν για την απάνθρωπη και ρατσιστική συμπεριφορά τους, επιδιδόμενοι σε ξυλοδαρμούς, βασανισμούς, ακόμη και σε σεξουαλική κακοποίηση των φυλακισμένων. Αφορμή για το ξέσπασμα της εξέγερσης στάθηκε και η δολοφονία του 30χρονου George Jackson (Μαύροι Πάνθηρες) στη φυλακή του San Quentin.

Στα αιτήματά των κρατούμενων περιλαμβάνονταν η αναγνώριση των στοιχειωδών κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, η αποσυμφόρηση της φυλακής και η βελτίωση των ελεεινών συνθηκών κράτησης.

Ο κρατούμενος Elliott James “L.D.” Barkley θα διαβάσει μπροστά στις κάμερες: «Είμαστε άνθρωποι! Δεν είμαστε κτήνη και δεν σκοπεύουμε να [αφήσουμε να] μας χτυπούν κατά αυτόν τον τρόπο. Όλος ο πληθυσμός της φυλακής, ο καθένας από εμάς εδώ, ξεκίνησε να αλλάζει για πάντα την αδίστακτη κακομεταχείριση και την παραβίαση της ζωής των φυλακισμένων εδώ και σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό που συνέβη εδώ είναι μόνο ο ήχος πριν τη μανία όσων καταπιέζονται. Δεν θα συμβιβαστούμε με άλλους όρους εκτός από εκείνους που μας βρίσκουν σύμφωνους. Ζητάμε από όλους τους ευσυνείδητους πολίτες της Αμερικής να μας βοηθήσουν να θέσουμε τέρμα σε αυτή την κατάσταση που απειλεί τη ζωή όχι μόνο τη δική μας, αλλά και του καθενός από εσάς».

Κεντρικό σύνθημα του απεγνωσμένου αγώνα των φυλακισμένων ήταν «αν δεν μπορούμε να ζήσουμε σαν ανθρώπινα πλάσματα τουλάχιστον να πεθάνουμε σαν άνθρωποι».

Η εξέγερση διήρκησε 4 μέρες. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι αρχές συμφώνησαν να ικανοποιήσουν ορισμένα από τα αιτήματα των κρατουμένων, αλλά απέρριψαν τη χορήγηση αμνηστίας στους εξεγερθέντες και την απομάκρυνση του διευθυντή της Attica. Τελικά, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Nelson Rockefeller, έδωσε εντολή στην αστυνομία να ανακαταλάβει τη φυλακή. Η επέμβαση ήταν αιματηρή: Μέσα σε 15 λεπτά σκοτώθηκαν 43 άτομα, 33 κρατούμενοι και 10 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, όλοι σχεδόν από σφαίρες ή χτυπήματα των αστυνομικών.

όταν όλα έχουν τελειώσει

όταν όλα έχουν τελειώσει

Η επιτροπή, που συστάθηκε από την ίδια την πολιτεία της Νέας Υόρκης για να διερευνήσει τα γεγονότα της Attica, ανέφερε στο πόρισμά της: «Με εξαίρεση τις σφαγές των ινδιάνων στα τέλη του 19ου αιώνα, η επίθεση της πολιτειακής αστυνομίας […] ήταν η πιο αιματηρή αντιπαράθεση μεταξύ Αμερικανών από τον εμφύλιο πόλεμο». Ύστερα από μακρόχρονους δικαστικούς αγώνες των οικογενειών των θυμάτων ένα μέρος του πορίσματος δόθηκε στη δημοσιότητα, ενώ το υπόλοιπο, μέχρι σήμερα, παραμένει απόρρητο.