Η ιστορία του χειρουργού – Ο έρως άκρα δεν κοιτά

Μια σωματική ιστορία τρόμου και αγάπης

| 25/04/2019

Λίγο καιρό πριν, συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2019, οι εκδόσεις Οξύ προχώρησαν στην επανακυκλοφορία μίας πολύ ιδιαίτερης νουβέλας, που απουσίαζε από τα ράφια πολλά χρόνια. Η νουβέλα αυτή δεν είναι άλλη από την Ιστορία του χειρουργού του ολιγογράφου J.P. Dixon, η συγγραφική καριέρα του οποίου βασίζεται σε κάποια διηγήματα και νουβέλες, καθώς η κύρια καριέρα του ανήκε στο θέατρο. Η πρώτη του συγγραφική προσπάθεια ήταν η εν λόγω νουβέλα, η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στον 29ο τόμο της σειράς The Pan Book of Horror Stories το 1988.

Η ιστορία ξεκινάει κάπου στις αρχές του 20ου αιώνα στο Λονδίνο, όπου σε μία συνάθροιση χειρουργών, η κουβέντα πάει στο θέμα του αυτοτραυματισμού, όταν ο αφηγητής, στην ουσία, της ιστορίας, ο Τόμπιν, ξεκινάει να περιγράφει μία ιστορία που έζησε τα πρώτα του χρόνια ως χειρουργός. Ο Τόμπιν μεταφέρει τους ακροατές του στο Λονδίνο επίσης, αλλά αυτή τη φορά στο μακρινό 1889, όπου ως νέος χειρουργός αλλά και ως νέος άνθρωπος, περνάει τον ελεύθερό του χρόνο σε θεάματα μαγικού και αλλόκοτου περιεχομένου. Ύστερα από μία τέτοιου είδους παράσταση, θα βρεθεί σε μία pub όπου θα αντικρίσει για πρώτη φορά μία κοπέλα της οποίας ορισμένα άκρα είναι ακρωτηριασμένα με έναν αρκετά περίεργο τρόπο.

Η κοπέλα αυτή θα στοιχειώσει το μυαλό του νεαρού χειρουργού από την πρώτη στιγμή, σε σημείο εθισμού, ψάχνοντας να την ξαναβρεί. Τη δεύτερη φορά που θα βρεθούν θα γίνει και η πρώτη γνωριμία με τον Τόμπιν να μαθαίνει πως η κοπέλα αυτή έχει το δικό της νούμερο σε ένα αλλόκοτο θέαμα, όπως αυτά που αρέσκεται ο χειρουργός να παρακολουθεί. Η γνωριμία αυτή θα αποτελέσει και την απαρχή μίας αλλόκοτης σχέσης και συνεργασίας μεταξύ τους.

Παρόλες τις μόλις 80 σελίδες της ιστορίας, ο J.P. Dixon παρουσιάζει μία νουβέλα με γοτθική ατμόσφαιρα, που βρίθει συμβολισμών. Η σχέση των δύο κεντρικών χαρακτήρων πέρα από αλλόκοτη φαντάζει και παράλογη, και μέχρι ενός σημείου είναι. Μέσα από τις, φρικιαστικές πολλές φορές, περιγραφές του συγγραφέα, ο αναγνώστης βιώνει τα όρια που αγγίζονται και ξεπερνιούνται από τους δύο ήρωες. Οι εμμονές, ο περίεργος έρωτας και αίσθηση καθήκοντος και επιβίωσης οδηγούν σε αυτή την αλλόκοτη και τρομακτική ιστορία, που αν εξαιρέσουμε κάποιες υπερβολές φαντάζει αρκετά αληθινή.

Εν ολίγοις, ο J.PDixon έγραψε μία σοκαριστικά τρομακτική ιστορία, στην οποία τεστάρονται τα όρια του ανθρώπου, και το πού είναι ικανός κανείς να φτάσει οδηγούμενος από έντονα συναισθήματα. Από την ατμοσφαιρική της αρχή μέχρι το μεγαλειώδες φινάλε της η Ιστορία του χειρουργού είναι μια νουβέλα που οι λάτρεις του ρεαλιστικού τρόμου και των ωμών περιγραφών θα εκτιμήσουν υπέρ του δέοντος.