Η Νομαδική Βιβλιοθήκη του MedPhoto Festival στη Βέροια

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας

| 10/09/2018

Η Νομαδική Βιβλιοθήκη του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας συνεχίζει το ταξίδι της με επόμενο σταθμό τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, όπου στις 4 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-παρουσίαση του εγχειρήματος. Η συλλογή φωτογραφικών βιβλίων του MedPhoto συνάντησε έντονη ανταπόκριση από την Φωτογραφική Ομάδα Βέροιας, από εκπαιδευτικούς και το κοινό της βιβλιοθήκης και θα παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου πριν τον επόμενο σταθμό της.

Το ξεκίνημα του ταξιδιού αυτού έγινε από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, μια από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες στην Ελλάδα, όπου και παρέμειναν τα βιβλία για 4 μήνες. Στη διάρκεια της παραμονής τους στον πρώτο αυτό σταθμό, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι μελέτησαν σε καθημερινή βάση τη συλλογή, η οποία απαρτίζεται μέχρι στιγμής από 100 τίτλους. Κλασικά έργα που έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της φωτογραφίας και έργα που θέτουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη χρήση του μέσου σήμερα και αντανακλούν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων καλλιτεχνικών αναζητήσεων καθώς και τάσεων στο χώρο του βιβλίου, σε αισθητικό και τεχνικό επίπεδο. Βιβλία που προέρχονται είτε από διεθνείς και εγχώριους εκδοτικούς οργανισμούς είτε αποτελούν αυτοεκδόσεις καλλιτεχνών.

Βασικός στόχος του MedPhoto Festival είναι η ανάδειξη του φωτογραφικού βιβλίου ως αυτόνομου έργου και η σύνδεση της φωτογραφίας με αυτό ως πλαίσιο παρατήρησής της. Το φωτογραφικό βιβλίο λειτουργεί ως συνεκτική αποτύπωση αντιλήψεων, γεγονότων, εποχών, ενώ εμπλέκοντας στη δημιουργία του φωτογράφους, επιμελητές, γραφίστες, εκδότες, τυπογράφους, συγγραφείς και γενικά ανθρώπους από πλήθος διαφορετικών πεδίων, αποτελεί ένα συλλογικό έργο. Ταυτόχρονα, λειτουργεί εντελώς διαφορετικά στην ανάγνωση της εικόνας σε σχέση με μια έκθεση φωτογραφιών αναρτημένων στον τοίχο, λόγω της δομής του, της μονιμότητάς του, του υλικού του και του χαρακτήρα του ως ενός αντικειμένου/έργου τέχνης που απευθύνεται σε έναν και μοναδικό θεατή.

Με γνώμονα τη φωτογραφική/εικαστική εκπαίδευση του κοινού, την επιμόρφωση φωτογράφων, φοιτητών και παντός ενδιαφερόμενου, η συλλογή θα έχει έναν νομαδικό και διαδραστικό χαρακτήρα. Θα ταξιδεύει, θα δανείζει, θα παρουσιάζει τα βιβλία της διαδικτυακώς μέσα από αντίστοιχες πλατφόρμες, θα εμπλουτίζεται διαρκώς και θα αποτελεί αφορμή για σεμινάρια και workshops. Θα παραχωρείται διαδοχικά σε δημόσιες/δημοτικές βιβλιοθήκες πόλεων ανά την Ελλάδα, αλλά και σε φορείς που θα επιθυμούν τη συνεργασία όπως εκπαιδευτικά ιδρύματα ή φεστιβάλ βιβλίων, ώστε το κοινό να έρχεται σε επαφή με τις φωτογραφικές εκδόσεις και τη δουλειά σημαντικών δημιουργών. Πέρα από τον εκθεσιακό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα μιας τέτοιας βιβλιοθήκης, η συγκρότησή της θέτει επίσης τις βάσεις για τη δημιουργία ενός φωτογραφικού/ιστορικού αρχείου.

.

Info:

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας

Έλλης 8, Βέροια

www.medphoto.gr

.


.

Η Νομαδική Βιβλιοθήκη πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και χορηγία της MOTOR OIL.

Το 2ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ρεθύμνου.
Μέγας Χορηγός: MOTOR OIL
Δωρητής: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Χορηγοί: ΑΝΕΚ/Blues Star Ferries, Atrium, Theartemis, Grecotel, Βιβλιοπωλείο Κλαψινάκης, Quick Photo
Χορηγοί βιβλιοθήκης: Zone Books, Hatje Cantz, Lars Müller, VOID, Futura, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

.