Επιστολές αναγνωστών / Αναδημοσιεύσεις απόψεων

Η ποίηση ως επέτειος και εμείς όλοι συρφετός

| 21/03/2016

Η ΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΑΖΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ. Τις τελευταίες μέρες γίνεται ένας ορυμαγδός ποιητικών ”εκδηλώσεων”ανά την Ελλάδα, με αφορμή ένα φυσικό φαινόμενο, την εαρινή ισημερία.

Έτσι, λοιπόν, και η ποίηση μετατράπηκε σε επετειακό γεγονός!!! Και ενώ βλέπω κάποιους να διαμαρτύρονται για τον επετειακό γιορτασμό του Έρωτα (14 Φεβρουαρίου), τώρα δεν βλέπω καμία κριτική για τον επετειακό γιορτασμό της ποίησης.

Αν είσαι ποιητής είσαι κάθε μέρα, όπως και αν είσαι ερωτευμένος είσαι κάθε μέρα!!! Όμως τώρα, όλοι μαζί τραβάμε συρφετός, που έλεγε και ο Καρυωτάκης. Δεκάδες ποιητές κάθε διαμετρήματος, απαγγέλλουν σε δεκάδες ποιητικές βραδιές, ”υπό την αιγίδα ” κρατικών θεσμών, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ματαιοδοξία των ποιητών, για να δανειστούν και αυτοί λίγη αμφίβολη αίγλη…

Ενώ η ποίηση είναι από τη φύση της μια εξωθεσμική απελευθερωτική υπαρξιακή λειτουργία, σιγά-σιγά εντάσσεται στις εκδηλώσεις ”με την εγγύηση του Κράτους”. Αυτό σημαίνει και τον ευνουχισμό της ποίησης και των ποιητών. Η ποίηση πια είναι ένα μαζικό γεγονός. Δεν θα σταθώ στην ποιότητα του εκφερόμενου λόγου, γιατί γι’ αυτό θα αποφασίσει ο μέγας κριτής, ο χρόνος. Όλους μάς περιμένει ένα ταξιδάκι στον Αχέροντα, πιθανόν παρέα με τα ποιήματά μας. Οι σύγχρονοι ποιητές όμως, πολλές φορές, αδημονούν. Δεν θέλουν να περιμένουν την ”τελική κρίση”. Ούτε βασανίζουν και βασανίζονται με τα γραπτά τους. Ούτε αρκούνται σε ένα κύκλο φίλων. Πρέπει όλη η Ελλάδα να μαθαίνει άμεσα τα κατορθώματά τους, τώρα μάλιστα που έχουμε αυτά τα λάγνα ηλεκτρονικά μέσα, Ίντερνετ, fb, κλπ… Όλα πια δημοσιεύονται….Οι επερχόμενοι ερευνητές δεν θα βρίσκουν κατάλοιπα…Ο ποιητής πρόλαβε και τα δημοσίευσε όλα!!!!!

fridge-poetry