Απόφαση για μαθητές στο Ρέθυμνο και ηλικιωμένο στη Χαλκιδική:

Όταν η δικαιοσύνη προσπαθεί να διατηρήσει την καθεστηκυία τάξη

| 31/05/2017

Στο Ρέθυμνο καταδικάστηκαν μαθητές για καταλήψεις και στη Χαλκιδική ηλικιωμένος για «επεισόδια» στα οποία τραυματίστηκε ο ίδιος

Η δικαιοσύνη δεν είναι ουδέτερη, ούτε τυφλή. Όταν συμφέρει εφαρμόζει «το γράμμα» χάνοντας την ουσία, και όταν είναι βολικότερο αφήνει και «γράμμα και πνεύμα» και επιβάλλει συμφέροντα. Όχι, η δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη ούτε υπεράνω. Και ταξικό πρόσημο έχει και τα πάντα. Και οι εξαιρέσεις, δεν αλλάζουν τον κανόνα. Όπως όλα σε μια ταξική κοινωνία, η δικαιοσύνη «γέρνει» προς τους ισχυρούς, προς την εξουσία, προς τις εκφράσεις της, προς την πάταξη κάθε αντίθετης φωνής, προς την έγκαιρη δια του νόμου καταστολή κάθε αμφισβήτησης της κυρίαρχης λογικής, άποψης, ιδεολογίας. Αυτή άλλωστε είναι η δουλειά της.

Τον κανόνα επιβεβαιώνουν δύο πρόσφατες περιπτώσεις δικαστικών αποφάσεων που προκαλούν την κοινή λογική.

Τρεις μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου Βίκυ καταδικάστηκαν σε παροχή κοινωφελούς εργασίας 80 ωρών σε υπηρεσίες του Δήμου επειδή κρίθηκαν ένοχοι ότι πρωτοστάτησαν σε καταλήψεις τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από καταγγελία του διευθυντή του σχολείου τους, Ντριάρχου Σωκράτη. Οι μαθητές, που φοιτούν στην 3η Γυμνασίου, κάθισαν στο εδώλιο του Δικαστηρίου Ανηλίκων και τους επιβλήθηκε η ποινή με βάση το άρθρο 122 παρ. 1Ζ του ποινικού κώδικα. Όπως δήλωνε ο συνήγορος ενός εκ των μαθητών, πρόκειται για ποινή που συνήθως επιδικάζεται σε ανήλικους βιαστές!

katalipsi_26

Είναι η πρώτη φορά που μαθητές καταδικάζονται για τον λόγο αυτό, ενώ παραπέμφθηκαν για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων στο Μονομελές Πρωτοδικείο και οι γονείς τους οι οποίοι αθωώθηκαν.

Οι διαδικασίες έφεσης έχουν, ήδη, κινηθεί και ο σάλος που ξεσηκώθηκε πυροδότησε την παρέμβαση του Άρειου Πάγου, σύμφωνα με την οποία ζητά από την εισαγγελία Ρεθύμνου να άρει το αναμορφωτικό μέτρο. Αντιδράσεις υπήρξαν επίσης από την κυβέρνηση, με παρέμβαση του υπ. Παιδείας, αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση που καταδίκασε, με εξαίρεση φυσικά τον Α. Γεωργιάδη που ενθουσιάστηκε και εκτίμησε ότι αυτό έπρεπε να γίνεται εδώ και καιρό, όπως αναφέρει στο λογαριασμό tweeter του:  «Ο λόγος που απαξιώθηκε το δημόσιο σχολείο τόσο είναι ότι τέτοιες πράξεις δεν έγιναν νωρίτερα. Σε ποιό ιδιωτικό γίνεται κατάληψη;»

Το μήνυμα του δικαστηρίου: ΜΗΝ τολμήσετε να διεκδικήσετε, να παλέψετε, να αντισταθείτε. Μην τολμήσετε να βγείτε από την πεπατημένη, από το αναμενόμενο, μην τολμήσετε να μην γίνεται «καλοί νοικοκυραίοι» που δεν ασχολείστε παρά μόνο με ό,τι αφορά αυστηρά και μόνο τον εαυτό σας.

Στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στο βορρά, σε 12μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδίκασε το δικαστήριο τον 77χρονο (!) Θόδωρο Καραβασιλικό καθώς εισαγγελέας και πρόεδρος δήλωσαν «απολύτως βέβαιοι» για την ενοχή του για:

  1. Παρακώλυση συγκοινωνιών από κοινού με αγνώστους δράστες
  2. Διατάραξη της κοινής ειρήνης από κοινού πάλι με αγνώστους δράστες
  3. Αντίσταση κατά της αρχής

Ο κυρ Θόδωρος συνελήφθη στις 10 Ιουλίου 2013, όταν συμμετείχε σε διαδήλωση συμπαράστασης σε δύο κατοίκους της Ιερισσού που κατηγορούνταν για τον εμπρησμό στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές.  Με εντολή τής, τότε, κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ,  ακολουθήθηκε η γνωστή τακτική της σκληρής καταστολής των συγκεντρωμένων.

a2-web

Ο κυρ Θόδωρος συνελήφθη, έφαγε ξύλο ανηλεές παρά την ηλικία του, και μεταφέρθηκε στην Ασφάλεια και μετά στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου όπου νοσηλεύτηκε φρουρούμενος (!) επί 6 ημέρες.  Η διάγνωση;

  • Εγκεφαλική Διάσειση
  • Οίδημα και εκχύμωση βλεφάρων άμφω
  • Τραυματικό υπόσφαγμα άμφω
  • Τραυματική απόπτωση ενδοθηλίου κερατοειδούς χιτώνος
  • Εκ του βυθού του οφθαλμού

Α. δεξιός οφθαλμός περιθηλιαία φλογοειδής αιμορραγία στη 12η ώρα

Β. οίδημα στην ωχρά κηλίδα

Γ. υποαμφιβληστροειδής αιμορραγία στην 6η ώρα

Όλα αυτά ο κυρ Θόδωρος, με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, τα έπαθε ενώ ξυλοφόρτωνε πάνοπλους ΜΑΤατζήδες. Περιγελά την λογική το σκεπτικό και η απόφαση του δικαστηρίου. Περιφρονεί την πραγματικότητα και το στοιχειώδη σεβασμό σε έναν άνθρωπο μεγαλύτερης ηλικίας ο οποίος παραμένει ζωντανός και συνεχίζει να παλεύει δίνοντας παράδειγμα ζωής, αρνούμενος να νοιαστεί μόνο για τον εαυτό του και να δεχτεί ότι πέθανε μια ώρα αρχύτερα.

Και στις δύο περιπτώσεις το μήνυμα της δικαστικής απόφασης είναι το ίδιο: ΜΗΝ τολμήσετε να αντισταθείτε, μην τολμήσετε να κουνηθείτε ή να αμφισβητήσετε…

Γι’  αυτό και η αντίδραση και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να είναι μία: αυτό δεν λέγεται δικαιοσύνη, λέγεται καταστολή. Και μας βρίσκει σταθερά απέναντι όσο και αν προσπαθείτε να μας φοβίσετε.