Ιερισσός: Νεκρά ζώα από νερό γεμάτο... «χρυσό» αρσενικό

Ακόμη ένα περιβαλλοντικό έγκλημα επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα της «χρυσής επένδυσης»...

| 18/03/2016

«Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;»

(αρβανίτικη παροιμία)

Η συνέχεια της παραπάνω παροιμίας είναι «με ήλιο τα μπάζουμε, με ήλιο τα βγάζουμε». Αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, ένα κοπάδι 40 προβάτων ψόφησε τον περασμένο Δεκέμβρη στην Χαλκιδική, όχι επειδή ο βοσκός τα έβαζε και τα έβγαζε στο μαντρί χωρίς να τα ταϊσει, αλλά επειδή ήπιαν νερό με αρσενικό, από ένα ρέμα στο οποίο πετάει λύματα η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε»!

Την σημαντική αυτή αποκάλυψη έκανε η Νέλλη Ψαρρού στο ιστολόγιό της και επιβεβαιώθηκε από τρίτες πηγές, όπως τεκμηριώνεται αναλυτικά στο ρεπορτάζ της.

Σύμφωνα με αυτό, το κοπάδι ήπιε νερό «από ένα μικρό ρέμα, στην περιοχή Χειλαντάρη, ανάμεσα σε Στρατώνι και Ιερισσό – εκεί όπου ενώνεται ο Κοκκινόλακας (που κατεβαίνει από την προϋπάρχουσα μεταλλευτική ζώνη του Μαντέμ Λάκου) και ο Ασπρόλακας (που κατεβαίνει από την καινούρια μεταλλευτική ζώνη των Σκουριών), και μετά χύνεται στον κόλπο της Ιερισσού».

Τα ζώα ψόφησαν αμέσως.

ολυμπιαδα-προβατα

Η ίδια προσθέτει ότι, ενώ ο βοσκός απευθύνθηκε διαμαρτυρόμενος στον δήμο Αριστοτέλη, ωστόσο, το σημαντικό, για την δημόσια υγεία, περιστατικό αποσιωπήθηκε, παρά το γεγονός, ότι «πριν από τα Χριστούγεννα έγινε σχετική υδροληψία από την ΚΕΠΑΜΑΧ, παρουσία μελών του δημοτικού συμβουλίου, η οποία έδειξε υψηλή παρουσία βαρέων μετάλλων, ενώ στο αρσενικό ο δείκτης σύμφωνα με πληροφορίες έδειξε 580mg με όριο το 10!» (σσ οι υπογραμμίσεις δικές μας).

Τον περασμένο Φλεβάρη, στην διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Κινήματα και περιβάλλον: Το Νερό και το Χρυσό», μέλη επιτροπών αγώνα επιβεβαίωσαν την καταγγελία της σημειώνοντας συγκεκριμένα: «Από την αρχή δεν ξέραμε ακριβώς, υπήρχαν μόνο φήμες. Επειδή υπήρχαν και άλλα ζητήματα που θέλαμε να συζητήσουμε, μαζέψαμε 41 υπογραφές για να ζητήσουμε συνάντηση με τον δήμαρχο, κ. Ζουμπά και το δημοτικό συμβούλιο. Αφού προσπάθησε επανειλημμένα να την αποφύγει, τελικώς συναντηθήκαμε γύρω στα τέλη Γενάρη, όπου μας είπε ότι όντως υφίσταται το περιστατικό, και ότι ο δήμος δεν πήγε αμέσως για δειγματοληψία μιας και το ρέμα αυτό δεν τρέχει μόνιμα – φήμες πάλι λένε ότι τρέχει μόνο όταν ανοίγει μια στρόφυγγα η εταιρεία. Έτσι ο δήμαρχος ζήτησε από τον κόσμο να το κρατήσει μυστικό για να μην το μάθει η εταιρεία, και να τον ειδοποιήσει όταν δει το ρέμα να τρέχει για να πάρει δείγμα [σ.σ.: η εταιρεία όμως ήδη το ήξερε, αφού έγινε δειγματοληψία πριν τα Χριστούγεννα από τον δήμο, και ενημερώθηκε και η ΚΕΠΑΜΑΧ, στην οποία είναι μέτοχος η Ελληνικός Χρυσός!]. Ταυτόχρονα είπε ότι δεν έχει δημοσιοποιήσει το θέμα επειδή το έχει αναλάβει εισαγγελέας, στον οποίον στάλθηκαν δείγματα νερού, και διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι οι αναλύσεις είναι στη διάθεσή τους άμα τις ζητήσουν».

ελληνικος χρυσος

Αναφέρθηκε επίσης ότι «τα συνολικά θέματα για τα οποία ήθελαν να ενημερωθούν οι 41 υπογράφοντες από το δημοτικό συμβούλιο τέθηκαν τελικώς αναγκαστικά μετά από καθυστερήσεις, αλλά καμία επί της ουσία απάντηση δεν δόθηκε για κανένα από αυτά, πάρα μόνο ασάφειες και αντικρουόμενες απαντήσεις. “Παίζει ομερτά στην περιοχή. Διαφορετικά, που είναι η κτηνοτροφική υπηρεσία; Ένα πρόβατο να πεθάνει πρέπει να το δηλώσεις, αφού όλα έχουν σκουλαρίκι. Πρέπει αμέσως μετά το συμβάν να πάρουν ιστούς, να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις… Αυτοί αφήσαν τα πρόβατα, και το όλο θέμα, να θαφτεί για να μπει στις καλένδες στη συνέχεια καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον στοιχεία. Και την ανάλυση που λένε ότι έκαναν μετά με την ΚΕΠΑΜΑΧ, που έδειξε μεγάλη επιβάρυνση, έγινε για να καλύψουν την πρώτη που έγινε άμεσα και να την εξαφανίσουν. Που είναι η ανάλυση που έγινε και βάση της οποίας ο ίδιος ο αντιδήμαρχος μας ανέφερε κατ’ ιδίαν πριν τα χριστούγεννα ότι το αρσενικό είναι πάνω από τα 500”;».

Η Νέλλη Ψαρρού προσθέτει ότι «το θέμα έχει αναφερθεί στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ενώ η εισαγγελία Πολυγύρου αρνείται να απαντήσει αν της έχει γίνει καταγγελία».

Ενώ, «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει δημοσιοποίηση της υπόθεσης από κανέναν, αν και όλοι το γνωρίζουν». «Μεταξύ αυτών και η ντόπια βουλευτής Κατερίνα Ιγγλέζη, η οποία όταν ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια πορείας στις Σκουριές από ντόπιο στα τέλη Ιανουαρίου, απάντησε: “έχει δημοσιογράφους εδώ για να το καταγγείλεις αν θες”...».

Σημ: Μέρος των φωτογραφιών προέρχεται από το ρεπορτάζ του ιστολογίου