Ινδία: Δεκάδες εργάτες νεκροί από πυρκαγιά

Ανύπαρκτες συνθήκες ασφάλειας στους χώρους δουλειάς

| 11/11/2016

Tουλάχιστον 15 εργάτες έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε βιομηχανία ρούχων, κοντά στο Νέο Δελχί, σήμερα τα ξημερώματα.

«Η πυρκαγιά ξέσπασε σε βιομηχανία στην περιοχή Σαχιμπαμπάντ, που βρίσκεται στη βόρεια ομόσπονδη δημοκρατία, Ούταρ Πραντές και σε απόσταση 25 χλμ., από την πρωτεύουσα. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 04:00 τα ξημερώματα τοπική ώρα, ενώ σύντομα απλώθηκε σε όλες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις» δήλωσε η αστυνομική πηγή.

Κατά την εκδήλωση της φωτιάς, στους χώρους του εργοστασίου βρίσκονταν πολλοί ακόμα εργάτες που δούλευαν.

Οι συνθήκες ζωής και δουλειάς της εργατικής τάξης στην Ασία μόνο άθλιες μπορούν να χαρακτηριστούν, αλλά και φονικές. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, για παράδειγμα, τουλάχιστον 33 εργάτες σκοτώθηκαν από πυρκαγιά σε εργοστάσιο συσκευασίας τροφίμων σε βιομηχανική περιοχή, κοντά στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, Ντάκα.

Η φωτιά είχε ξεσπάσει στο τριώροφο κτίριο της εταιρείας «Tampaco Foils Ltd». («Ταμπάκο Φόιλς»), στη βιομηχανική ζώνη Τόνγκι, περίπου 20 χλμ. από την Ντάκα, ενώ δούλευαν μέσα περίπου 100 εργάτες .

Θυμίζουμε και τις εκατόμβες νεκρών εργατών στο «Rana Plaza» το 2013, με πάνω από 1.100 νεκρούς υφαντουργούς εργάτες.

Για την ιστορία και τα δύο δυστυχήματα στο Μπανγκλαντές αφορούσαν εταιρίες που συνεργάζονται με πολυεθνικές τύπου H&M και «Wal-Mart», οι οποίες «προσελκύονται» από τις ανύπαρκτες συνθήκες ασφαλείας και τα πενιχρά μεροκάματα στους… ασιατικούς «επενδυτικούς παραδείσους»…

Πηγή: ΑΠΕ, «Ριζοσπάστης».