Ιουλιανά 2015: «Σκασμός!!! Τώρα μιλάμε εμείς!»

Η οργισμένη εξέγερση του τηλεθεατή

| 06/07/2016

«Σήκω από τον καναπέ!», «ο καναπές σου η συνενοχή σου», «Σου κλέβουν τη ζωή, πας και τους ψηφίζεις και ύστερα από τον καναπέ σου κάθεσαι και τους βρίζεις»! Ο καναπές, διθέσιος, τριθέσιος, με μαξιλάρες, αναπαυτικός, στο σαλόνι, πάντα μπροστά από την τηλεόραση, έχει πολλάκις στοχοποιηθεί. Σύμβολο της αδράνειας, της απάθειας, της παραλυτικής αποχαύνωσης, της εμπέδωσης και αναπαραγωγής της τηλεοπτικής προπαγάνδας έχει προκαλέσει εδώ και χρόνια τη μήνιν όσων επιμένουν ότι η «επανάσταση δεν θα μεταδοθεί από την τηλεόραση» ή ότι «ο πόλεμος δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις, στο δρόμο γεννιούνται συνειδήσεις».

φωτο 1
Πρώτιστος στόχος αυτής της επιθετικής κινηματικής «προσέγγισης» του τηλεθεατή είναι τα συστημικά ΜΜΕ, της διαπλοκής, της χειραγωγούμενης ενημέρωσης, της παραπληροφόρης που καταλήγει πολλές φορές σε συστηματική προπαγάνδα υπέρ των συμφερόντων των ιδιοκτητών τους. Τα συνθήματα«Μπάτσοι, TV, νεοναζί, όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί», «Η Ανατροπή δεν είναι εκπομπή, Πρετεντέρη ψόφα να κάνουμε γιορτή», αλλά και το άδικο (καθώς τσουβαλιάζει όλους τους δημοσιογράφους, δικαίως και αδίκως) «Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι»συμπυκνώνουν την οργή μερίδας της κοινωνίας απέναντι στα ανυπόληπτα ΜΜΕ.

φωτο 2

Ωστόσο… τα σκάγια παίρνουν και τον ανώνυμο τηλεθεατή, που παθητικός και αδιάφορος καταναλώνει αμάσητα τα τηλεοπτικά σκουπίδια. Όλη αυτή η συνθηματολογία επιδιώκει να του καταδείξει το προφανές, πως καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχει ο πολίτης στα μίντια της μίζας, της διαπλοκής, των συμφερόντων των μεγαλο-καναλαρχών και των μεγαλο-δημοσιογράφων, παράλληλα όμως στοχεύει να εξεγείρει, να ξεσηκώσει, να σπρώξει τον τηλεθεατή να πάψει να είναι θεατής «της έγχρωμης TV» και κυρίως της «ασπρόμαυρης ζωής» του.

φωτο 3
Χρόνια και χρόνια ζυμώνονταν όλα τα παραπάνω εντός της ελληνικής κοινωνίας για να φτάσουμε στο σημείο 8 στους 10 Έλληνες να εκφράζουν ανοιχτά τη δυσπιστία τους απέναντι στα ΜΜΕ, με υψηλότερα αρνητικό ποσοστό αυτό που αφορά στην τηλεόραση (80%) (έρευνα ευροβαρόμετρου για το 2015).

Και εγένετο Ιούνιος-Ιούλιος του 2015. Το δημοψήφισμα έχει ήδη προκηρυχτεί και τα ΜΜΕ, ιδίως η τηλεόραση, επιδίδονται σε ένα όργιο απροκάλυπτης τρομοκρατίας υπέρ του ΝΑΙ. Ο τηλεθεατής βομβαρδίζεται μέσα στο σπίτι του από το πρωί μέχρι το βράδυ με σενάρια χρεοκοπίας, καταστροφής, πάντοτε με την κατάλληλη ηχητική υπόκρουση και λεζάντες όπως «κρίσιμες στιγμές για τη χώρα». Οι ουρές στα ΑΤΜ γίνονται το σύμβολο μιας χώρας που αν κάνει λάθος επιλογή θα γίνει… Ζιμπάμπουε. Ακόμη και εικόνες από τη Νότια Αφρική του 2012, με τρομοκρατημένες γιαγιάδες έξω από τράπεζες, επιστρατεύονται για να κατασκευαστεί η «είδηση». Οι υποστηρικτές του ΝΑΙ κατακλύζουν τις τηλεοπτικές οθόνες. Οι συγκεντρώσεις του ΟΧΙ και οι απόψεις όσων επιχειρηματολογούν υπέρ του αποσιωπούνται συστηματικά.

φωτο 4
Μα το κλίμα αυτή τη φορά είναι διαφορετικό από τις άλλες: Το εγκεφαλικό κατασκεύασμα που λέγεται «μέσος τηλεθεατής» δεν μοιάζει να πείθεται από το διακαναλικό κλίμα φόβου. Ο επίμονος παρατηρητής των 10 ημερών που συγκλόνισαν τον κόσμο μας μπορούσε να δει και νοιώσει την υπόγεια ανταρσία που συντελούνταν και οδήγησε τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον χαμηλοσυνταξιούχο να πάρει θέση εναντίον της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού, των δανειστών, των τραπεζών αλλά και των καναλαρχών.

Δεν ήταν μόνο οι μάχες στους χώρους δουλειάς και τους δρόμους, η εξέγερση του ανώνυμου τηλεθεατή ήταν γεγονός! Τα απογεύματα οι τηλεοράσεις έκλειναν, τα τηλεκοντρόλ αφήνονταν, ο καναπές έμενε έρημος, η ιεροτελεστία των ειδήσεων των 8 διακόπηκε για δέκα μέρες, τα καφενεία και οι πλατείες της καυτής Αθήνας γέμιζαν με ανθρώπους που συζητούσαν, παθιάζονταν, οργίζονταν, άκουγαν και αντάλλασαν επιχειρήματα. Οι μη έχοντες φωνή φώναζαν ένα συλλογικό «Βουλώστε το!!!» απέναντι στην Τρέμη, τον Πρετεντέρη, την Σαράφογλου, τον Προτοσάλτε κ.ά.

φωτο 5

Μάλιστα ο επινοητικός τηλεθεατής χρησιμοποίησε ακόμη και τους τηλεοπτικούς δέκτες, το πεδίο του αντιπάλου, για να δηλώσει ένα εκκωφαντικό «Σκασμός!!! Τώρα μιλάμε εμείς!», βγάζοντας τη γλώσσα του απέναντι σε αυτούς που μέχρι τώρα νομίζαμε ότι ακούει ευλαβικά.

Ενδεικτικό ήταν το κράξιμο στα στημένα ρεπορτάζ για «την ταλαιπωρία των συνταξιούχων έξω από τα ΑΤΜ» στα οποία οργισμένοι πολίτες-τηλεθεατές καταφέρονται εναντίον των ρεπόρτερ, και ξεδιπλώνουν τη δική τους αφήγηση: «Μας έχετε πρήξατε!» κατατσαδιάζει on camera ευγενική κυρία, που προσπαθεί να παρέμβει με δυναμικό τρόπο στην αφήγηση της δημοσιογράφου.

«Όχι όλοι φίλε!!!» επιμένει νεαρός ποδηλάτης που διακόπτει τη σύνδεση και προσπαθεί να παρέμβει στο ρεπορτάζ.

«Το ζήτημα δεν είναι οι ουρές αλλά η αξιοπρέπεια» διατυπώνει νηφάλια συνταξιούχος, που μοιάζει να έχει προετοιμαστεί για να «τα πει ένα χεράκι στους κερατάδες». Φυσικά διακόπτεται βιαίως, ο ρεπόρτερ τον παραμερίζει και γοργά γοργά πέφτει βίντεο με… ταλαιπωρημένους πολίτες.

Τηλεθεάτρια με το όνομα Μαρία κατατροπώνει την Τατιάνα Στεφανίδου: «’Ολη την εβδομάδα κάνετε αντικειμενική ενημέρωση;» ρωτάει εύλογα. «Είναι ψυχοφθόρο να σας ακούμε. Σας βαρεθήκαμε. Μπορείτε να αλλάξετε χώρα; Αυτή η προπαγάνδα να τελειώσει! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Καλώ όλες τις μανάδες να ψηφίσουν Όχι».

Περιττό είναι να μιλήσουμε για τα σχόλια κάτω από τα παραπάνω βίντεο που είναι ανηρτημένα στο youtube. Η οργή όσων τα έβλεπαν ένα χρόνο πριν ξεχείλιζε!

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα σχόλια (σσ. έχουν επιλεγεί τα κόσμια και χρησιμοποιείται η ορθογραφία του πρωτότυπου): «pesta kyria mou. oxi allh propaganda!!!!!»

«Μας πρηξατε και δεν εχουμε λεφτα εξαιτιας σας ουτε για παγο, κωλοκαναλα! Παλιο λαμογια μες την ζεστη ξερετε και στηνετε τις καμερες κραυγαζοντας για την ταλαιπωρια του κοσμου αλλα τοσα χρονια για τις πολυ μεγαλυτερες ουρες στον ΟΑΕΔ ουτε λογος εεεεεε»

«Κάποτε ήταν εύκολο να κοροϊδέψουν το κοινό..
Μάντεψε όμως τώρα τι γίνεται… ο κόσμος ξυπνάει! ;)»

φωτο 6

Και δεν είναι μόνο αυτά τα δείγματα απειθαρχίας των τηλεθεατών. Χαρακτηριστική είναι η σωρεία καταγγελιών που δέχθηκε από επώνυμους τηλεθεατές το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕ (μερικές ενσωματώθηκαν στο σκεπτικό του για τις προσωρινές διαγραφές μελών της Ένωσης, για μεροληπτική στάση υπέρ του ΝΑΙ, πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015).

«Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται περιληπτικά οι ακόλουθες πλέον αντιπροσωπευτικές» γράφει η απόφαση του πειθαρχικού:

Ιωάννης Τοκάνης:

«Από το πρωί 04.07.15 ο Σκάι έχει καλεσμένους που υποστηρίζουν μόνο το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Αναφέρουν πως σήμερα υπάρχουν ελλείψεις στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης και πως τις επόμενες μέρες το όριο ανάληψης θα μειώνεται συνεχώς, ενώ σύντομα το εθνικό νόμισμα θα είναι η δραχμή. (…) Ως απόφοιτος της σχολής Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, βλέπω πως ακόμα και ο Chomsky τέτοια προπαγάνδα δεν την περίμενε από την τηλεόραση με τόσο προφανή τρόπο».

Ανδρέας Ζέης:

«Τρομοκράτηση και καταπάτηση του εκλογικού νόμου από το κανάλι Σκάι. Σήμερα 04.07.15 ο Τ/Σ Σκάι εκπέμπει από το πρωί προπαγανδιστικά μηνύματα και τρομοκρατεί ασύστολα το τηλεοπτικό κοινό, θέτοντας θέματα εθνικής άμυνας και κυριαρχίας επί του ελληνικού εδάφους με νησιά που καταλαμβάνονται από τους τούρκους αλλά και έναρξη εμφυλίου πολέμου.

Ελένη Κατσένη:

«Από χθες τα μεσάνυχτα βάσει νόμου, έπρεπε να έχουν διακοπεί όλες οι πολιτικές εκπομπές. Ο Σκάι για να αποφύγει τις κυρώσεις έχει αφαιρέσει το λογότυπό του από την οθόνη. Χιλιάδες πολίτες καλούν στον σταθμό και δεν απαντάει κανείς ή σε αστυνομικά τμήματα όπου τους λένε να κάνουν μήνυση στο ΕΣΡ τη Δευτέρα παρουσία δικηγόρου. Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα!! Η προπαγάνδα τους σηκώνει εισαγγελέα!!!!»

Και για το κλείσιμο αφήσαμε τη φωνή και το πάθος χιλιάδων πολιτών, που από ότι φαίνεται αποτίναξαν από πάνω τους τη ρετσινιά του παθητικού θεατή (που μάλλον άδικα τους φορέθηκε).

Φωνή και πάθος που δονούσαν το μετρό Συντάγματος όσο το πλήθος ανέβαινε στη μεγάλη συγκέντρωση του ΟΧΙ στις 3 Ιουλίου:

 

φωτο7φωτο 7