Κάτω τα χέρια από το άσυλο - Πορείες στις 8 Αυγούστου

Προπύλαια 6 μμ, Καμάρα 6.30 μμ

| 08/08/2019

Φοιτητικοί σύλλογοι και πρωτοβουλίες από τον ακαδημαϊκό χώρο συνεχίζουν μέσα στο καλοκαίρι τον αγώνα τους ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η οποία μεθοδεύεται με τον χαρακτήρα επείγοντος στη Βουλή, μέσα από την ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου, σήμερα Πέμπτη 8 Αυγούστου.

Μετά από τη συντονισμένη προπαγάνδα επίθεσης στον θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου, μέσα από υπουργούς και δημοσιογράφους που έστρεψαν την προσοχή τού κόσμου στους μικροπωλητές και τα ναρκωτικά που υπάρχουν έξω από τις σχολές χωρίς να έχουν ιδέα για το τι πραγματικά συμβαίνει μέσα σε αυτές και το τι πραγματικά αφορά στο άσυλο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει τη στήριξη της κοινωνίας στο να καταργήσει έναν θεσμό που το εκπαιδευτικό κίνημα υπερασπίζεται δεκαετίες -και όχι για να μπορεί να πουλάει ναρκωτικά μέσα στις σχολές!

Το εκπαιδευτικό κίνημα φαίνεται και πάλι έτοιμο να υπερασπιστεί το δικαίωμά του να προασπίζεται τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των εργαζομένων/ανέργων, των φοιτητών, των ανθρώπων που πλήττονται. Και το άσυλο είναι καθοριστικό για το δικαίωμα αυτό. Γιατί μέσα στο πανεπιστημιακό άσυλο μπορούμε να καλούμε σε συνελεύσεις, να παίρνουμε και να υλοποιούμε αποφάσεις  -αποφάσεις για κινηματικές διαδικασίες, για ερευνητικά προγράμματα, για εκδηλώσεις. Είναι ο χώρος που μας επιτρέπει, σε φοιτητές και μη, να μιλήσουμε ανοιχτά, δημόσια και δωρεάν για όσα μας απασχολούν, να συνυπάρξουμε, να καταφύγουμε όταν νιώθουμε ότι κινδυνεύουμε από την καταστολή εναντίον μας.

Γιατί το “επιτελικό” κράτος της Νέας Δημοκρατίας αποφασίζει να ανοίξει και αυτό το ζήτημα μέσα στο καλοκαίρι; Γιατί δεν μπορεί να περιμένει να το συζητήσει μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα τον Σεπτέμβριο; Ποιο είναι το κατεπείγον που ορίζει ότι κάτι τέτοιο -μαζί με άλλα νομοθετήματα- πρέπει να ψηφιστούν μέσα στον Αύγουστο;

Μέσα στον Αύγουστο, λοιπόν, όσοι και όσες βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίνουμε άλλη μια απάντηση. Μέχρι τον Σεπτέμβριο που στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της Ελλάδας την απάντηση αυτή θα τη στείλουν οι δημοκρατικές διαδικασίες που η κυβέρνηση αυτή θέλει να καταλύσει.

Πέμπτη 8 Αυγούστου: Συγκεντρώσεις στα Προπύλαια 6 μμ, στην Καμάρα 6.30 μμ