Καλλιθέα: ο κόσμος κατά των ναζί, τα ΜΑΤ κατά του κόσμου

Τραυματίες, κρότου λάμψης και γκλομπς κατά της αντιφασιστικής συγκέντρωσης

| 25/03/2019

Για άλλη μια φορά οι ναζί της Χρυσής Αυγής υπό το παραλλαγμένο όνομα της δημοτικής τους εκπροσώπησης «Ελληνική Αυγή» προσπάθησαν να αφήσουν το δικό τους στίγμα στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Καλλιθέα. Για άλλη μια φορά ήρθαν αντιμέτωποι με φορείς, συλλογικότητες και οργανώσεις που σθεναρά αντιστάθηκαν στο φασιστικό μίσος και για άλλη μια φορά οι αστυνομικές δυνάμεις στράφηκαν κατά των αντιφασιστικών δυνάμεων και η δημοτική αρχή επέδειξε ανοχή στους ναζί.

Αυτά συνέβησαν νωρίς το πρωί στην πλατεία Κύπρου της Καλλιθέας όπου γίνονται οι καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου για την 25η Μαρτίου. Στην πλατεία είχαν συγκεντρωθεί εργατικά σωματεία και φορείς της πόλης, αντιφασιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες (Αντιφασιστικός Συντονισμός Καλλιθέας – Μοσχάτου, Ταύρου, ΕΛΜΕ Καλλιθέας και Νέας Σμύρνης, ΟΓΕ, συνδικάτο Οικοδόμων Καλλιθέας, Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας κ.ά.) για να αποτρέψουν την εμφάνιση των ναζί. Εξαρχής, όπως καταγγέλλεται, διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν αναπτυχθεί στην πλατεία επέδειξαν προκλητική συμπεριφορά απέναντι στους συγκεντρωμένους και προσπαθούσαν να τους απωθήσουν από τα σημεία στα οποία στέκονταν.

Η συμπεριφορά αυτή έγινε ανοικτά επιθετική όταν έκανε την εμφάνισή της ολιγομελής ομάδα χρυσαυγιτών, στους οποίους αν και έβριζαν χυδαία, προκαλούσαν με ναζιστικούς χαιρετισμούς και απειλούσαν, η αστυνομία επέτρεψε να καταλάβουν εξέδρα που βρισκόταν στο χώρο της πλατείας. Η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη όταν οι αστυνομικές δυνάμεις, με το πρόσχημα ότι προσπαθούν να αποτρέψουν τις δύο πλευρές να έρθουν σε επαφή, επιτέθηκαν με γκλομπς και χειροβομβίδες κρότου λάμψης στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί πίσω από το πανό της ΟΓΕ και προσπαθούσε να εμποδίσει τους ναζί. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν πολίτες εκ των οποίων 4 χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο.

Άμεσα συνένοχη και η Δημοτική Αρχή καθώς,  όπως καταγγέλλεται, στις διαμαρτυρίες των κατοίκων για τα τεκταινόμενα, ο Δήμαρχος απάντησε ότι «η Αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της» αφήνοντας στο απυρόβλητο τους ναζί. Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι το δημοτικό συμβούλιο Καλλιθέας είχε πάρει ομόφωνη απόφαση ότι οι φασίστες της Ελληνικής/Χρυσής Αυγής είναι ανεπιθύμητοι στις εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου και στην πόλη μας.

Οι επιθέσεις της αστυνομίας δεν τρομοκράτησαν το αντιφασιστικό κίνημα. Οι αντιφασίστες και οι αντιφασίστριες παρέμειναν συγκεντρωμένοι/ες, απαιτώντας να σταματήσει να στηρίζει η αστυνομία τους φασίστες, μέχρι που η φασιστική ομάδα αναγκάστηκε να φύγει, ανενόχλητη και πάλι από την αστυνομία. Στη συνέχεια και ενώ η παρέλαση βρισκόταν στο τέλος, η φασιστική ομάδα η οποία είχε αποτραβηχτεί στα γύρω στενά, επιχείρησε και πάλι να ξαναπροσεγγίσει την πλατεία, εκτοξεύοντας μολότοφ εναντίον αυτή τη φορά της αστυνομίας. Τη στάση της αστυνομίας, της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοτικής Αρχής κατήγγειλαν με ανακοίνωσή τους οι συγκεντρωμένοι φορείς και το ΚΚΕ με ανακοινώσεις τους.

Ήδη από την περασμένη Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Καλλιθέας – Ταύρου – Μοσχάτου εφιστούσε την προσοχή για την προσπάθεια εισβολής της Χρυσής Αυγής στην ευρύτερη περιοχή μέσα και από την συμμετοχή της στις δημοτικές εκλογές ως «Ελληνική Αυγή».  Είχε τονιστεί ότι η Καλλιθέα αποτέλεσε κεντρικό στόχο για τη Χρυσή Αυγή ήδη από τον περίοδο 2011-2013, όταν με επανειλημμένες επιθέσεις και την ανοχή έως και συνέργια του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος η νεοναζιστική οργάνωση προσπάθησε να ριζώσει στη γειτονιά. Η τότε προσπάθεια ανακόπηκε από τις συνεχόμενες αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, στις οποίες συμμετείχαν εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές της περιοχής.

Όπως υπογραμμίστηκε η Καλλιθέα παραμένει υψηλά στις προτεραιότητες της Χρυσής Αυγής λόγω τριών παραγόντων: 1) Το μέγεθός της και τη θέση της ανάμεσα στον Πειραιά, όπου υπάρχει ακόμα έντονη παρουσία της Χρυσής Αυγής, και στην Αθήνα, 2) την πολυπολιτισμική της σύνθεση, με τους φασίστες να προσπαθούν να σπείρουν το μίσος ανάμεσα στους διαφορετικών εθνοτήτων κατοίκους της περιοχής και 3) την αναβάθμιση της περιοχής μέσω της ένταξής της στη λεγόμενη «Αθηναϊκή Ριβιέρα», τα υποσχόμενα κέρδη για τις τοπικές επιχειρήσεις και την συνακόλουθη ανάγκη για φτηνά εργατικά χέρια.

Στη συνέντευξη Τύπου σημειώθηκε, επίσης,  ότι ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ελληνική Αυγή» στην Καλλιθέα Τρύφων Μπουγάς, ήταν υποψήφιος της Χρυσής Αυγής σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις στη Β Αθήνας, ενώ υπάρχουν φωτογραφίες του με τον Παναγιώταρο, τον Κασιδιάρη και τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο, ο οποίος, άλλωστε, έδωσε το «έναυσμα» της νέας εξόρμησης των Χρυσαυγιτών με άρθρο του στον ιστότοπο της νεοναζιστικής οργάνωσης.