Κοινές αεροπορικές ασκήσεις κατά των ρωσικών S300 στην Ελλάδα

Ισραηλινά ΜΜΕ μιλούν για «χρήσιμα γυμνάσια» ενόψει ενδεχόμενων μελλοντικών συγκρούσεων

| 03/04/2017

Κοινές ευρείες αεροπορικές ασκήσεις πραγματοποιούν τις μέρες αυτές, στην Ελλάδα, πιλότοι από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελλάδα. Βασικός στόχος των ασκήσεων είναι η εκπαίδευση στην αντιμετώπιση των αντιαεροπορικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής, κυρίως των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S300, που προσφάτως τέθηκαν σε λειτουργία στη Συρία και στο Ιράν. Επισήμως η ονομασία των ασκήσεων είναι «Ηνίοχος» – Πολυεθνική Αεροπορική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής ειδησεογραφικές ιστοσελίδας Jerusalem on Line, οι ασκήσεις εκτείνονται στους εναέριους χώρους και του Περσικού Κόλπου. Μάλιστα, αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας εμφανίζεται να δηλώνει ότι τα γυμνάσια είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να μπορέσει η ισραηλινή αεροπορία να εντοπίσει τις αδυναμίες των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων και να έχει, έτσι, το Ισραήλ περισσότερες πιθανότητες να τα αντιμετωπίσει επιτυχώς σε μια μελλοντική σύγκρουση. Οι ασκήσεις, με βάση το δημοσίευμα, διεξάγονται από τις 26 Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν στις 6 Απριλίου.

Και βέβαια τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, παρά το ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ισραηλινή αεροπορία κάνει ασκήσεις σε ελληνικό εναέριο χώρο και δη για εκπαίδευση στην αντιμετώπιση των S300. Από το γιατί δεν ανακοινώθηκαν με τυμπανοκρουσίες, όπως κατά καιρούς συμβαίνει, οι ασκήσεις αυτές από τα μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ μέχρι το ποια «κοινή απειλή» καταφέρνει να φέρει στις ίδιες ασκήσεις Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις. Και το κυριότερο ποια ακριβώς είναι η «απειλή» που προκύπτει από τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα. Είναι προφανές ότι οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί για την ευρύτερη περιοχή, κάθε άλλο παρά «κλείνουν» με την αιματοχυσία στη Συρία και στο Ιράκ…