Κοινωνικό Μέτωπο: «En Marx» - ούτε ώρες χάριτος στον Ε. Μακρόν

Διαδήλωση – προειδοποίηση στον νέο πρόεδρο

| 08/05/2017

«Στις 8 Μάη, το Κοινωνικό Μέτωπο αρχίζει τον κοινό αγώνα! Από το δρόμο περνά αυτός και στο δρόμο θα κερδίσουμε».

Με αυτήν την φράση, κλαδικές ενώσεις που ανήκουν στα συνδικάτα CGT, Unef, Sud, CNT, καλούσαν, πριν καν γίνουν γνωστά, τα αποτελέσματα του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών σε διαδήλωση σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι. Και με αυτό το σύνθημα, συνοδευόμενο με το «Εκλέχτηκε η κοινωνική οπισθοδρόμηση, όλοι στο δρόμο» και υπό την παράφραση του ονόματος του κινήματος Μακρόν από «En Marche» σε «En Marx», συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην πλατεία της Δημοκρατίας δίνοντας σαφώς το στίγμα των προθέσεών τους στον νέο Πρόεδρο.

enmarx

Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας τους,  μερικές από τις βασικές θέσεις του εκλεγμένου, πλέον, προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν όπως η υποστήριξή του για ακόμη σκληρότερο εργασιακό νόμο ο οποίος, πρακτικώς, δίνει τέλος στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία, για αυστηροποίηση του πλαισίου παροχής επιδόματος ανεργίας και ουσιαστικά περιστολή των αρμοδιοτήτων του γαλλικού ΟΑΕΔ, για απόλυση δημοσίων υπαλλήλων και ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων υπηρεσιών, για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων με βασικό μισθό.  «Έχει πρόθεση να δώσει τα κλειδιά του προϋπολογισμού της χώρας στην ΕΕ του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» σημειώνουν. «Ο Μακρόν ενσαρκώνει σήμερα μια αντικοινωνική φιλελεύθερη πολιτική που οδηγεί στην ανεργία, στην μιζέρια, στην απελπισία» τόνιζε στην ξεχωριστή της ανακοίνωση η οργάνωση της CGT στις τηλεπικοινωνίες και στο εργοστάσιο της Goodyear.

Front-social-

Σφοδρή η επίθεσή τους, μέσα στο κάλεσμά τους, και κατά του Εθνικού Μετώπου και της Μαρίν Λε Πεν την οποία κατηγορούν ότι  ουσιαστικά αποσκοπεί στην κήρυξη πολέμου κατά των μεταναστών, κατά των εργαζομένων, των ανθρώπων που βρίσκονται σε εργασιακή ανασφάλεια, των γυναικών, των ανέργων, των ομοφυλόφιλων, στην επιβολή της «νέας τάξης του Εθνικού Μετώπου».

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, προς στιγμήν, απειλήθηκαν γενικευμένα επεισόδια καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους διαδηλωτές προς την πλατεία της Βαστίλης κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χημικών.  Παρόλα αυτά, η συγκέντρωση ολοκληρώθηκ σχετικά ήρεμα λόγω της ψυχραιμάις των διαδηλωτών και με μια σαφή προειδοποίηση: είμαστε εδώ, ήδη στο δρόμο και περιμένουμε τις κινήσεις του νέου προέδρου. Είναι προφανές ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν όχι απλώς δεν έχει περίοδο αλλά ούτε ώρες χάριτος όσον αφορά τους Γάλλους εργαζομένους.