Κρατική λεηλασία στα αποθεματικά των νοσοκομείων

Οταν η δημόσια Υγεία χρηματοδοτεί την καπιταλιστική ανάπτυξη

| 23/04/2016

Ακριβώς ένα χρόνο πριν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προχώρησε σε υποχρεωτική δέσμευση της διαθέσιμης ρευστότητας δημόσιων φορέων, όπως νοσοκομεία, τοπική αυτοδιοίκηση, ΑΕΙ – ΤΕΙ, στη λογική του λεγόμενου «εσωτερικού δανεισμού», με αφορμή, τότε, την αποπληρωμή 750 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ.

Η σχετική απόφαση είχε την θεσμική μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), η οποία μάλιστα είχε και αναδρομική ισχύ, με ημερομηνία εφαρμογής της από 17 Μάρτη του 2015.

Μεταξύ άλλων, η ΠΝΠ προέβλεπε, ότι «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας», οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, υποχρεούνται να εκχωρήσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να τα μεταφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Τότε, η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει, για προπαγανδιστικούς λόγους φυσικά, ότι, δήθεν, επρόκειτο για «βραχυπρόθεσμο δανεισμό» του Δημοσίου για ένα «15θήμερο».

Μόλις λίγα 24ωρα πριν, στις 21 Απρίλη, το υπουργείο Υγείας, επικαλούμενο την παραπάνω ΠΝΠ, απαίτησε την μεταφορά των αποθεματικών των νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η λεηλασία αυτή στην, ήδη χτυπημένη αγρίως από τα μνημόνια, δημόσια Υγεία, έρχεται την ώρα που εοιμάζεται να ψηφιστεί η νέα επίθεση σε ό,τι έχει απομείνει από κάθε έννοια κοινωνικής ασφάλισης και την ώρα που ακόμη και αυτό το πετσοκομένο οικογενειακό επίδομα προς 700.000 οικογένειες δόθηκε κατά μόλις 50%!

Το «σόου» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης που ακολούθησε είναι προφανές ότι δεν αφορά την κοινωνία. Αλλωστε, αυτό που συμβαίνει στα «μνημονιακά» χρόνια με τις ΠΝΠ σε ό,τι αφορά στην αρπαγή του δημόσιου πλούτου από το αστικό κράτος για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου – σήμερα οι δανειστές, χθες με κάθε μορφή παροχών και «διευκολύνσεων» – είναι στοιχειώδης τρόπος λειτουργίας του καπιταλισμού. Είναι η επόμενη, μετά την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, βασική πηγή χρηματοδότησης της ανάπτυξής του.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η ληστεία στα ασφαλιστικά ταμεία, για παράδειγμα, θεσμοθετείται συνεχώς, ήδη από το 1950, με τον σχετικό νόμο να επιβάλλει την κατάθεση των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος και μάλιστα με καθόλου έως ελάχιστον επιτόκιο.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και το τζογάρισμα, τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, των αποθεματικών των ταμείων στο χρηματιστήριο και σε άλλα τραπεζικά «προϊόντα», με απώλειες πολλών δισεκαομμυρίων ευρώ, δουλεμένο με ιδρώτα και αίμα χρήμα, το οποίο καταληστεύθηκε και τσεπώθηκε από το τραπεζικό – χρηματιστηριακό κεφάλαιο.

αποθεματικα