"Μαύρο Φως 1", Η Ελλάδα στα χρόνια του φόβου, του εθνικισμού, της αποδοχής,της σύγκρουσης

7-8 Νοεμβρίου, τελευταίες παραστάσεις στο θέατρο Εμπρός

| 06/11/2014

Ζούμε σε (άλλη) μία ιδιαίτερη εποχή, κατά γενική ομολογία. Σε μια περίοδο κρίσης. Σε μια χώρα που μας βυθίζει σε «Μαύρο Φως»… και το θέατρο –όπως και η τέχνη συνολικά- το αντικατοπτρίζει. Ακόμα και όταν η επιλογή για το ανέβασμα μιας παράστασης παραπέμπει σε ένα φαινομενικά «άσχετο με την κρίση» θέμα, είναι τέτοια η εποχή, που όλα τα συνδέεις με τη σημερινή «μαύρη» πραγματικότητα. Όταν, δε, επιλέγεις το θέμα να είναι η κρίση, τότε χρειάζεται να πεις κάτι που δεν θα διαπιστώνει απλώς τον «ζόφο» της πραγματικότητας.

Η performance της θεατρικής ομάδας «Ανέμη» έκανε ακριβώς το αντίθετο. Χρησιμοποίησε υλικά του μύθου και της αλήθειας, τον έντονο λόγο και την έντονη κίνηση, τη σιωπή και την ακινησία, την αφήγηση και το τραγούδι, το χιούμορ και την ειρωνεία, και μας μετέφερε όχι σε μια απλή αναπαράσταση της καθημερινότητάς μας, αλλά στις συναισθηματικές, πνευματικές και ψυχολογικές μεταπτώσεις που βιώνουμε μέσα σε αυτή. Σε ό,τι καθημερινά μας κάνει να θέλουμε να φωνάξουμε, αλλά και να σιωπήσουμε, σε ό,τι μας προκαλεί να βγούμε στο δρόμο, αλλά και να μείνουμε στη γωνιά μας, σε ό,τι μας αφήνει να αρθρώσουμε σκέψη, αλλά την ίδια στιγμή μας παραλύει.

Η πόλη, ο φασισμός, ο εθνικισμός, η οικονομία, η μετανάστευση, η ανεργία, η απελπισία, η δημοκρατία, οι σχέσεις, η εξουσία δεν είναι «ειδήσεις». Δεν είναι στιγμιότυπα στην τηλεόραση ή στα κουτάκια που ανεβοκατεβαίνουν στην αρχική σελίδα του facebook. Είναι πραγματικότητες που μας προκαλούν φόβο, απάθεια, πόνο, οργή, αποδοχή, σύγκρουση… Αυτά είναι που εναλλάσσονται στη σκηνή του Εμπρός από τους ηθοποιούς-performer που νιώθεις αμέσως να σε βάζουν σε αυτό που νιώθουν. Το πέρασμα από συμβολικά «μυθικά» πρόσωπα σε αληθινούς χαρακτήρες της (ελληνικής) πόλης βοηθάει πολύ στη συνειδητοποίηση της καθολικότητας της «ανθρώπινης κατάστασης», κατά Χάνα Άρεντ. Η πόλη που περικλείει γίνεται πόλη που αποκλείει και απομονώνει. Και αυτό δεν είναι ένα απλό γεγονός. Αυτό είναι που κάνει τους ηθοποιούς στη συγκεκριμένη παράσταση να χρησιμοποιούν ως μάσκα μια γουρουνοκεφαλή, λίγο αφού έχει βγει ο Μινώταυρος επί σκηνής. Αυτό είναι που τους κάνει να ισορροπούν σε ένα κομμάτι πάγου, φέρνοντάς μας στη μνήμη φράσεις όπως «η Ελλάδα στον πάγο». Η «ανθρώπινη κατάσταση» είναι που τους βάζει πίσω από μια οθόνη να γίνονται θέατρο σκιών, σκιαγραφώντας τους μηχανισμούς εξουσίας με ειρωνικό και χιουμοριστικό τρόπο. Αυτή η κατάσταση είναι που τους βάζει να φέρνουν ενώπιόν μας έναν καθρέφτη και να τον στρέφουν προς το μέρος μας, να κοιταχτούμε για μια στιγμή, όσο μπορούμε μέσα στο μαύρο φως.

Οι θεατές συμμετέχουν, χωρίς να «εκβιάζονται» ή να νιώθουν αμήχανα, όπως πολλές φορές συμβαίνει με την αλληλεπίδραση των θεατών και των performer. Εδώ νιώθουν να γίνονται κομμάτι της παράστασης που αποτυπώνει τις καθημερινές τους αγωνίες, ερωτηματικά, απογοητεύσεις… Συμμετέχουν κλείνοντας τα μάτια τους, για να μπορέσουν να ακούσουν ό,τι δεν ακούγεται όταν τα μάτια μας είναι ανοιχτά. Κρατούν κάποια από τα «σκηνικά» που θα χρησιμοποιήσουν αργότερα οι ηθοποιοί και νιώθουν να ψάχνουν μαζί τους την έξοδο από το «μαύρο φως». Και κάπου εκεί, ακολουθώντας το μίτο της Αριάδνης, το πρώτο μέρος τελειώνει και πληροφορούμαστε ότι οι άνθρωποι της σκηνής θα προσπαθήσουν να φτιάξουν και το δεύτερο μέρος να μας το παρουσιάσουν σε κάποιο καιρό. Στο σημείο αυτό είναι που συνειδητοποιείς ότι το δεύτερο μέρος της παράστασης αυτής πρέπει να το φτιάξουμε όλοι μαζί. Και όταν οι συγκεκριμένοι ηθοποιοί ξανανέβουν στη σκηνή, το σκοτάδι να έχει γίνει φως…

παρακολουθείστε τρέιλερ από την παράσταση

Μαύρο Φώς Trailer from Zulu|Lense on Vimeo.

info

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σύλληψη, δραματουργία, σκηνοθεσία: Μαρία-Λουίζα Παπαδοπούλου
Μάσκες: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Τόγκα Σνάιντερ
Σκηνικά αντικείμενα : Τέλλης Καρανάνος , Τόγκα Σνάιντερ
Συνεργάτες ενδυματολόγοι: Άση Δημητρολοπούλου, Αλεξάνδρα Σιάφκου
Ζωντανή Μουσική: Κωστής Γαρδίκης
Σύνθεση ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Συμβολή στην σκηνοθεσία: Οδύσσεια Μπουγά
Επιμέλεια κίνησης: Μαρία Αγγέλου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Κλοτσοτήρας
Φωτογραφικό υλικό: Τάνια Πασχάλη
Αφίσσα: Αντώνης Κρούστης
Κατασκευή σκηνικού :Φάνης Αραμπατζής

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ:
Οδύσσεια Μπουγά, Νατάσσα Νταηλιάνη, Μαρία- Λουίζα Παπαδοπούλου, Λευτέρης Παπακώστας.
Guest: Βασίλης Βασιλάκης

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (με ελεύθερη συνεισφορά)

οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21.30

Θέατρο «Εμπρός» στην οδό Ρήγα Παλαμήδου 3 στου Ψυρρή