Μενίδι: Κάποιοι προσπαθούν να κάνουν τη δίκαιη οργή, αιμοβόρο τέρας

Η χρόνια υποβάθμιση, ο αδιανόητος χαμός ενός παιδιού και η έκρηξη

| 13/06/2017

Το Μενίδι φλέγεται. Φλέγεται από οργή, πόνο, τυφλό μίσος, κρατική αδιαφορία και αμάσητη αποδοχή στερεοτύπων. Φλέγεται από την πραγματικά ωμή και  χοντροκομμένη επανάληψη μιας πολύ παλιάς και γνωστής ιστορίας: καλύτερα να φαγωθούν μεταξύ τους παρά να στραφούν εναντίον μας. Μια σκέψη που κάνει ο οποιοσδήποτε έχει εξουσία, σε εκμεταλλευτικό σύστημα, και σέβεται στοιχειωδώς τον εαυτό του.

Είναι το αποκρουστικό πρόσωπο του φασισμού αυτό που βλέπουμε στο Μενίδι;

Ναι. Είναι. Είναι των συνθηκών που τον τρέφουν, των αιτίων που τον γεννούν και των γεγονότων που προκαλούν την εκρηκτική του έκφραση.

Γιατί δεν πέφτουν σε όλη την Ελλάδα «αδέσποτες σφαίρες» μέσα στα προαύλια σχολείων. Δεν πέφτουν νεκρά με σφαίρα στο κεφάλι 11χρονα παιδιά την ώρα σχολικής εορτής.  Δεν είναι κάτι που …γενικώς συμβαίνει στη χώρα. Ευτυχώς, ακόμη τουλάχιστον, δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο των ΗΠΑ σε αυτό το θέμα. Δεν περιφερόμαστε όλοι ζωσμένοι τα όπλα μας σαν τους πρωταγωνιστές στις ταινίες για την Άγρια Δύση, όπου ο «καλός» ήταν αυτός που εξολόθρευε με περισσό κυνισμό τους αυτόχθονες.  ΄

Μια «αδέσποτη» σφαίρα, δεν είναι τυχαίο γεγονός. Δεν είναι άτυχη στιγμή. Όταν σφυρίζουν, γενικώς, «αδέσποτες» σφαίρες, τότε θα πέσουν σε κάποια κεφάλια, σε κάποια χέρια, σε κάποια πλάτη.

Για το Μενίδι, όπως φαίνεται, οι «αδέσποτες» σφαίρες και όλα τα συμπαραμαρτούντα, είναι ..κατάσταση. Όπως και η υποβάθμιση. Και το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Ξαφνικά τα ΜΜΕ το θυμήθηκαν. Και τα ρεπορτάζ έφεραν στην επιφάνεια μια πραγματικότητα που, ας μην κοροϊδευόμαστε, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά.

Και για να το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, το γνωρίζουν και οι «αρμόδιες αρχές» πολύ καλά. Το γνωρίζει και η αστυνομία πολύ καλά.  Όχι τώρα. Εδώ και πολλά χρόνια.

Δεν νοιάστηκε κανείς; Και να νοιάστηκε, νοιάστηκαν περισσότερο να μείνει ως έχει η κατάσταση, εκείνοι που κερδίζουν. Γιατί από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών υπάρχουν πολλοί που κερδίζουν. Και άμεσα πουλώντας, και έμμεσα παίρνοντας μίζα για να κάνουν ότι δεν βλέπουν. Γιατί από το λαθρεμπόριο όπλων υπάρχουν επίσης πολλοί που κερδίζουν. Με τον ίδιο τρόπο.

Γιατί από τη διαμόρφωση περιοχών υποβαθμισμένων, κερδίζει και το σύστημα. Καλλιεργώντας φόβητρα, τρέφοντας τον αλληλοκανιβαλισμό και το «διαίρει και βασίλευε», στήνοντας  εύκολους εχθρούς,  και κυρίως  δημιουργώντας όλες εκείνες τις συνθήκες στις οποίες ισοπεδώνονται τα πάντα και τη γλιτώνει ο πραγματικός φταίχτης.

Μα δεν γίνεται εμπόριο ναρκωτικών και όπλων από Ρομά; Γίνεται. Αλλά δεν γίνεται ούτε από όλους τους Ρομά, ούτε μόνο από Ρομά. Πιστεύει πράγματι κανείς ότι δεν εμπλέκεται σε όλον αυτόν τον σαπισμένο φαύλο κύκλο κανένας άλλος; Πιστεύει κανείς ότι οι μεγάλοι έμποροι ναρκωτικών, ζουν στα σπίτια των Ρομά στο Μενίδι; Πραγματικά, το πιστεύει αυτό κανείς μεταξύ μας;

Δεν πέφτουν πυροβολισμοί από Ρομά; Ναι πέφτουν. Αλλά πέφτουν και από  άλλους. Και από Ελληνάρες.  Έχει νόημα να παραθέσει εδώ κάποιος  πόσοι είναι οι νεκροί ή οι τραυματίες από «αδέσποτες» σφαίρες, από βεντέτες ή το ό,τι άλλο;  Δεν υπάρχουν άλλα μέρη στην Ελλάδα όπου τα όπλα, νόμιμα ή μη,  κυκλοφορούν σαν στραγάλια; Τι όχι;

Οι Ρομά, όμως, είναι ευκολότερος στόχος. Και είναι και ανώδυνος στόχος.  Πέντε μολότοφ στα σπίτια τους, και ένα κλίμα πογκρόμ,  είναι εκτόνωση. Και στήνεται και το απαραίτητο κανιβαλιστικό σκηνικό, που τελικά θα διαιωνίσει την ίδια την κατάσταση που θεωρητικώς όλοι οργισμένοι καταγγέλλουν. Και αυτό που δεν πρόκειται ποτέ να πληγεί από όλο αυτό, είναι το ίδιο το σύστημα που τη δημιούργησε. Που δημιουργεί πολίτες πολλών κατηγοριών, γειτονιές υποβαθμισμένες, γειτονιές γκέτο, τρελό κέρδος μέσα από λαθρεμπόριο, κ.ο.κ.

Γιατί είναι φασισμός να θυμάσαι την «υποβάθμιση» μόνο μέσα από φονικές σφαίρες και να την ξεχνάς όταν εμφανίζεται ως ανεργία,  φτώχεια, αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών, καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων ασφάλειας, πχ μπάζωμα ρεμάτων, αλλεπάλληλες πλημμύρες κ.λ.π.

Γιατί είναι φασισμός να σου φταίνε τώρα συλλήβδην όλοι οι Ρομά που κατοικούν στην περιοχή, και να την πέφτεις σε όποιο σπίτι βρεις μπροστά σου, κάνοντας αβαβά για όλους όσους διευκολύνουν τους κάποιους Ρομά που είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης σε κυκλώματα δισεκατομμυρίων.  Γιατί επίσης είναι φασισμός να ξεχνάς ότι πολλοί εκ των Ρομά που μένουν στην περιοχή αυτή, και όχι μόνο, ούτε ναρκεμπόριο κάνουν, ούτε κυκλοφορούν με την κουμπούρα ανά χείρας.

Γιατί είναι φασισμός από την μία να τους γκετοποιείς και από την άλλη να αντιδράς επειδή αντιδρούν σαν γκετοποιημένοι.

Ναι. Στο Μενίδι βλέπουμε όλες τις πλευρές του αποκρουστικού προσώπου του φασισμού. Ως αφορμή, ως φυτώριο, ως αποτέλεσμα, ως επιλεγόμενη αντίδραση, ως απειλή για το μέλλον. Ως κάτι που στη γέννησή του πρέπει ν’ αποτραπεί και στην εκδήλωσή του, από όποια πλευρά και αν προέρχονται αυτές οι λογικές, να τσακιστεί.

Ανάμεσα στις δύο μεγάλες αγάπες, την ψυχολογία και τη δημοσιογραφία, την μία την σπούδασε και την άλλη την έκανε επάγγελμα. Καμβάς το διεθνές ρεπορτάζ. Eκεί που δυστυχώς οι ζωές γίνονται ακόμη αριθμοί. Αγαπημένη ερώτηση: γιατί. Αγαπημένο μέσο: οι λέξεις, γραπτές ή ραδιοφωνικές. Μετά κόπων και βασάνων, κατάφερε να ολοκληρώσει διδακτορική διατριβή, όπου αποπειράθηκε να συνδυάσει πολιτική φιλοσοφία και σύγχρονες εξελίξεις.