Με καθυστέρηση 2 χρόνων τα πρόστιμα στα κανάλια για το δημοψήφισμα

Από τις εκαντοτάδες καταγγελίες δεν εξετάστηκε ούτε το ένα δέκατο

| 27/09/2017

Μπορεί το πολιτικό βάρος του δημοψηφίσματος του 2015 να έχει χαθεί ήδη από την επόμενη του μέρα, ωστόσο οι παράξενες αυτές μέρες του 2015 συνεχίζουν ακόμα και απασχολούν, όχι μόνο ως case study αλλά και στο κομμάτι των νομικών ευθυνών. Η υπερβολικά αργοπορημένη απόφαση του ΕΣΡ δεν γνωστοποιεί τίποτα που να μην το ξέραμε ήδη, ωστόσο αποκτά έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα ενόψει της επανέναρξης του πανηγυριού για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά την πρώτη βαριά ήττα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Με εννιά συνολικά αποφάσεις του αποφάνθηκε καταφατικά για τους παραβάτες της δεοντολογίας και την υπέρμετρη προβολή του «ΝΑΙ» από το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών. Και ενώ όλα τα κανάλια ήταν ένοχα, επιβλήθηκαν πρόστιμα μονάχα σε 2 κανάλια. Ταυτόχρονα, το ΕΣΡ άφησε έξω από το φάκελο του εκατοντάδες καταγγελίες, επικεντρώνοντας την προσοχή του μόνο σε ένα θραύσμα αυτών, και πιο συγκεκριμένα, τέσσερις καταγγελίες για το Mega, το οποίο πλέον έχει νέο ιδιοκτήτη, δύο για τον ΑΝΤ1, μία για την ΕΡΤ και δύο για τον ΣΚΑΪ.

Ενδεικτικός του τρόπου λειτουργίας του ΕΣΡ είναι και ο τρόπος που έγινε η λήψη της απόφασης. Η συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΣΡ έγινε τον Ιανουάριο του 2017 και οι αποφάσεις ελήφθησαν στις 28 Μαρτίου 2017. Η δημοσίευσή του καθυστέρησε σχεδόν 6,5 μήνες. Και οι εννιά αποφάσεις ελήφθησαν με αποφάσεις πλειοψηφίας καθώς υπήρξαν μέλη του ΕΣΡ που υποστήριξαν την πλήρη απαλλαγή όλων των καναλιών από την κατηγορία της «ανισόμερους προβολής των απόψεων».

 Στο Mega, όπου οι εξεταζόμενες καταγγελίες ήταν περισσότερες, επιβλήθηκε μία σύσταση για μη σεβασμό απόψεων στην προβολή της γνώμης του συνταξιούχου που υποστήριξε στον αέρα το «ΟΧΙ», ενώ απαλλάχθηκε ο σταθμός για όλες τις άλλες κατηγορίες της μη ισότιμης προβολής, όπως, π.χ., της αντουανετίστικης φράσης Σαράφογλου (στην αντιπαράθεσή της με τον ηθοποιό Κλ. Γρηγοριάδη) «δεν φταίω εγώ αν όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι υπέρ του ‘‘ΝΑΙ’’» και της εκπομπής προ του δημοψηφίσματος.

11216843_10207104445789943_7706424390919761360_n-2

Η ΕΡΤ επίσης απαλλάχθηκε για την εκπομπή προ του δημοψηφίσματος. Ο ΑΝΤ1 τιμωρήθηκε με πρόστιμο 15.000 ευρώ για μη τήρηση ισότιμου χρόνου, αφού χαρακτηριστικά δηλώνεται πως αφιέρωσε 1 λεπτό και 25 δεύτερα στο «ΟΧΙ» και 25 λεπτά και 8 δεύτερα στο «ΝΑΙ». Επίσης του επιβλήθηκε η ποινή σύστασης για μη αναγραφή σούπερ για «πλάνα αρχείου». Το πρόστιμο των 15.000 ευρώ που επιβλήθηκε στον ΣΚΑΪ αφορά την ανισομερή προβολή των απόψεων για το δημοψήφισμα και άλλα 20.000 ευρώ για την κάλυψη της συγκέντρωσης του «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ». Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως για το μεν «ΝΑΙ» αφιερώθηκαν 102 λεπτά για το δε «ΟΧΙ» 1 λεπτό και 8 δεύτερα.

Με πληροφορίες από τις typologies.