Μια ξεχασμένη κόλαση ζωνταντεύει στην Υεμένη

Πάνω από 300.000 θύματα... χολέρας θα θρηνήσει η χώρα μέσα στο 2017

| 19/05/2017

Mε μια πρωτόγνωρη ταχύτητα, μια νέα ανθρωπιστική κρίση ξεδιπλώνεται στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Υεμένη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Νέβιο Ζαγκάρια, μια ασθένεια σχεδόν νικημένη στον σύγχρονο κόσμο, η χολέρα, όχι μονό ξαναζεί, αλλά απειλεί με σχεδόν 300.000  νέα κρούσματα μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Όπως είπε ο ίδιος τηλεφωνικώς σε δημοσιογράφους σήμερα από τη Γενεύη, “θα πρέπει να αναμένουμε έως και 200.000 με 250.000 κρούσματα για το επόμενο εξάμηνο πέραν των 50.000 κρουσμάτων που έχουν ήδη σημειωθεί”.
“Αντιλαμβάνεστε ότι με τέτοιους αριθμούς το τίμημα που θα πληρώσουμε σε ανθρώπινες ζωές θα είναι υπερβολικά, υπερβολικά υψηλό”, έκλεισε.

479

Την Κυριακή, η κατεχόμενη από την αντιπολίτευση πρωτεύουσα της χώρας Σάναα, κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Είχε προηγηθεί ένα άνευ προηγουμένου ξέσπασμα της ασθένειας, με δεκάδες νεκρούς μέσα σε μόλις 2 βδομάδες. Συνολικά, ο αριθμός των νεκρών από την αρχή του ξεσπάσματος είναι 242 άτομα, μεταξύ τους και πολλά παιδιά.

Το Υπουργείο Υγεία της κυβέρνησης  ανακοίνωσε πως ο αριθμός των απωλειών είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναμενόταν, ξεπερνώντας τις δυνατότητες του συστήματος υγείας, το οποίο πλέον δεν μπορεί να περιορίσει αυτή την ανθρωπιστική και περιβαλλοντική κρίση.
Με πληροροφίες από ΑΠΕ και  ΠΟΥ