"Μια Προλεταριακή Χειμωνιάτικη Ιστορία", του Τζούλιαν Ραντλμάγερ

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015, στον κινηματογράφο Mikrokosmos

| 04/06/2015

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015, οι Εργατικές Λέσχες Καλλιθέας & Νέας Σμύρνης “γυρίζουν το γρανάζι” μιας νέας πολιτικής και πολιτιστικής πρότασης. Πρώτος σταθμός, η κινηματογραφική “διανομή” της ταινίας “Μια Προλεταριακή Χειμωνιάτικη Ιστορία” (A Proletarian Winter’s Tale) του 31χρονου Γερμανού σκηνοθέτη Τζούλιαν Ραντλμάγερ (Julian Radlmaier). Η ταινία συμμετείχε στο πάντα “ανήσυχο” Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ το 2014 (και πολλά ακόμα σημαντικά φεστιβάλ) αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει την διανομή της στην Ελλάδα.

11009401_1566920873573185_2703075496061025740_o

Οι Εργατικές Λέσχες Ν. Σμύρνης & Καλλιθέας εξασφάλισαν τα δικαιώματα προβολής της ταινίας στην Ελλάδα, ανέλαβαν εξολοκλήρου τον υποτιτλισμό και την προώθησή της και οργανώνουν μια μοναδική προβολή στον κινηματογράφο Mikrokosmos με δωρεάν είσοδο (στον χώρο θα υπάρχει κουτί ενίσχυσης). Σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, η προώθηση ενός “απελευθερωτικού” πολιτιστικού έργου που συμβάλει στην τέχνη από τη σκοπιά των εργαζόμενων, ενός –όπως ονομάζεται- “αντιεμπορικού” κινηματογράφου, που δεν βρίσκει διανομή στη χώρα μας, παρόλο που “μιλάει” στην μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου της εργασίας και “αγγίζει” τις σκέψεις και τους προβληματισμούς όλων μας.

Στις Εργατικές Λέσχες πιστεύουμε ότι μέσα από τη γνώση, τον πολιτισμό και την αλληλεγγύη αντλείται η δύναμη για να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας. Έτσι, η ιδέα πίσω από την συγκεκριμένη προβολή και τις επόμενες που ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν, είναι η επιλογή ταινιών που δεν έχουν προβληθεί στην Ελλάδα και που πιστεύουμε ότι προωθούν τους στόχους των Εργατικών Λεσχών, εκφράζουν τις σκέψεις, τους αγώνες και τις ανησυχίες μας, δίνοντας το έναυσμα σε συζητήσεις για τα εργασιακά κ.ά. δικαιώματά μας, μέσω της 7ης Τέχνης. Γι’ αυτό και μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των θεατών στο φουαγιέ του κινηματογράφου, χωρίς “ειδικούς” ομιλητές.

11059613_1572406559691283_2244565962561108435_n

Σκηνοθετικό σημείωμα: “Τι ιστορίες μπορούμε ακόμα να διηγηθούμε προκειμένου να φανταστούμε τρόπους δράσης για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής ταξικής κοινωνίας, ή τουλάχιστον, να σκιαγραφήσουμε κάποιες πιθανότητες αντίστασης, σε μια ιστορική περίοδο όπου όλες οι κληροδοτημένες ιστορίες μοιάζουν να καταλήγουν στην απογοήτευση ή και την καταστροφή; Τι μπορούμε να κάνουμε όταν δεν έχουν απομείνει πια άλλα πρόσφορα μοντέλα δράσης; Τι μπορούμε να κάνουμε όταν η ιστορία της χειραφέτησης είναι μια ιστορία απογοήτευσης;
Οι πρωταγωνιστές της ταινίας αναμετρούνται με αυτά τα ερωτήματα μέσω απίθανων αλληγοριών που όλες τους καταλήγουν στην ίδια απάντηση: Παραίτηση. Ευτυχώς, η ξεροκεφαλιά τους, η παιχνιδιάρικη διάθεση και κάποιες φορές η τεμπελιά τους, τους αποτρέπουν από την αποδοχή αυτής της διάστασης της ιστορίας. Ίσως η φαινομενική πολυπλοκότητα της νεοφιλελεύθερης κοινωνίας να πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια ουτοπική αφέλεια. Με την φαινομενική απλότητα του πρώιμου κινηματογράφου. Με μια φορμαλιστική κωμωδία. Με μια προλεταριακή χειμωνιάτικη ιστορία.
Πολλοί από τους (ερασιτέχνες) ηθοποιούς είναι προσωπικοί μου φίλοι. Μου αρέσει η ιδέα να συγκεντρώνω τους ανθρώπους που αγαπώ και να κατασκευάζω υποθετικές αναπαραστάσεις του κόσμου με τα πρόσωπα, τα σώματα και τις φωνές της κοινής καθημερινότητάς μας, προκειμένου να προβάλω τον κοινωνικό μου μικρόκοσμο σε μια μεγαλύτερη κλίμακα – την παγκόσμια ιστορία και φυσικά, την ιστορία του κινηματογράφου. Αλλά και ταυτόχρονα, να αντιπαραβάλω τις ιδιοσυγκρασίες των προσωπικών μας τρόπων να μιλάμε και να κινούμαστε με την τονισμένη θεατρικότητα που έχει μια μακρά παράδοση στο γερμανικό σινεμά.Julian Radlmaier