Μια τελευταία προειδοποίηση στην ανθρωπότητα

Πάνω από 15.000 επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το κλίμα

| 16/11/2017

Ένας τεράστιος αριθμός επιστημόνων, που ξεπερνά τις  15.000 από 184 χώρες, μεταξύ των οποίων 40 από την Ελλάδα,  προειδοποιούν με άρθρο τους όλη την ανθρωπότητα για τους κινδύνους που πλέον απειλούν περισσότερο από ποτέ την κοινωνία.

Πρόκειται για την δεύτερη ανάλογη προειδοποίηση, με την πρώτη να γίνεται πριν από 25 χρόνια, το 1992. Τότε, υποκείμενο της ήταν η  Ένωση Ανησυχούντων Επιστημόνων, η οποία στηριζόνταν από τους περισσότερους εν ζωή νομπελίστες επιστήμονες και περισσότερους από  1.700 άλλους. Η προειδοποιήση εκείνη έκανε λόγο για μια επερχόμενη «τεράστια ανθρώπινη αθλιότητα» και έναν πλανήτη «ανεπιστρεπτί ακρωτηριασμένο».

Φαίνεται πως 25 χρόνια αργότερα, οι συνθήκες όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν, αλλά πλέον φαίνονται χωρίς γυρισμό. Η δεύτερη προειδοποίηση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «BioScience» υπό τον τίτλο  «Δεύτερη προειδοποίηση των επιστημόνων του κόσμου προς την ανθρωπότητα» και κάνει λόγο για συνθήκες οριακά μη αναστρέψιμες.

Την 25ετία που προηγήθηκε έχει παρατηρηθεί μια μείωση κατά 26% στην ποσότητα του πόσιμου νερού που είναι διαθέσιμο ανά κεφαλή διεθνώς, μια αύξηση κατά 75% στην έκταση των νεκρών ζωνών των ωκεανών, μία απώλεια σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής γης (που τα περισσότερα μετατράπηκαν σε γεωργικές καλλιέργειες), μία συνεχής αύξηση των εκπομπών των «αερίων του θερμοκηπίου και των παγκόσμιων θερμοκρασιών, μία μείωση κατά σχεδόν 30% στους αριθμούς των θηλαστικών, ερπετών, αμφίβιων, πουλιών και ψαριών και άλλων οργανισμών.

«Η ανθρωπότητα δεν κάνει τα επείγοντα βήματα που χρειάζονται για να διασφαλίσει την επαπειλούμενη βιόσφαιρά μας» αναφέρουν οι χιλιάδες επιστήμονες. Ο επικεφαλείς τους, ο καθηγητής Ουίλιαμ Ριπλ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, τόνισε πως αν και η δεύτερη αυτή προειδοποίηση αγνοηθεί, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για όλους.

«Σύντομα», υπογραμμίζει, «θα είναι πια πολύ αργά για να αλλάξουμε πορεία και ήδη ο χρόνος μας εξαντλείται. Πρέπει να αναγνωρίσουμε στις καθημερινές ζωές μας και στους θεσμούς της διακυβέρνησής μας ότι η Γη με όλες τις μορφές της ζωής είναι το μόνο μας σπίτι».

Ωστόσο, παρόλη την εγκυρότητα των απόψεων στο περιβαλλοντολογικό κομμάτι, φαίνεται πως ούτε οι επιστήμονες μπορούν να διακρίνουν την πραγματική αιτία για την οποία ο πλανήτης πεθαίνει, η οποία δεν είναι άλλη από τον καπιταλισμό και την σχιζοφρενική του τάση να συσσωρεύει κεφάλαιο πάσει θυσία. Απόδειξη για αυτό είναι πως οι επιστήμονες εικάζουν πως οι πολιτικοί ηγέτες θα αλλάξουν άποψη και θα ξεκινήσουν πιο έντονα την προστασία του περιβάλλοντος εάν πιεστούν από την κοινή γνώμη. Από ότι φαίνεται, το παράδειγμα του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος αρνείται όχι μόνο να περιορίσει τις αποβολλές άνθρακα από τα αμερικάνικα εργοστάσια, αλλά και την ίδια την ύπαρξη του φαινομένου του θερμοκηπίου, δεν τους έχουν διδάξει τίποτα.

Αντίθετα, επιμένουν στην περαιτέρω πληροφόρηση και, με αυτό το σκεπτικό, προχώρησαν στην σύσταση μιας νέας ανεξάρτητη διεθνή οργάνωση, τη Συμμαχία των Επιστημόνων του Κόσμου (Alliance of World Scientists) για να ενισχύσουν τη συλλογική φωνή τους και να ευαισθητοποιήσουν καλύτερα την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Με πληροφορίες από το tvxs