«Μπαράζ» αιματηρών επιθέσεων στις Βρυξέλλες (upd)

Διπλή επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών με δεκάδες νεκρούς - Eκρηξη και στο μετρό

| 22/03/2016

Στους 17 νεκρούς, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, και τουλάχιστον 35 τραυματίες είναι ο μέχρι αυτήν την στιγμή τραγικός απολογισμός από την διπλή έκρηξη στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών, στο Ζάβεντεμ, νωρίτερα σήμερα το πρωί. Μάρτυρες κάνουν λόγο για πολλούς ανθρώπους που κείτονται στο πάτωμα χωρίς τις αισθήσεις τους, γεγονός που ίσως να σημαίνει και αύξηση των θυμάτων. Eκρηξη έγινε και στους σταθμούς Μάλμπεκ και Σούμαν του μετρό, πέντε λεπτά μετά την εκκένωσή του. Oι σταθμοί αυτοί απέχουν λίγα μόλις λεπτά από το κτίριο της Κομισιόν. Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για δέκα νεκρούς.

Το βελγικό δημόσιο δίκτυο VRT μεταδίδει σχετικά με τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας. Το επίπεδο συναγερμού για την ασφάλεια αυξήθηκε σε όλη τη χώρα στην ανώτατη βαθμίδα 4.

Παράλληλα, οι αρχές του αεροδρομίου των Βρυξελλών διέταξαν την αναστολή όλων των προγραμματισμένων πτήσεων και προέβησαν στην εκκένωση της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον λογαριασμό twitter του αεροδρομίου. Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών εξυπηρετεί περισσότερα από 23 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

Κλείνουν όλοι οι σταθμοί του μετρό στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η αρχή μεταφορών της βελγικής πρωτεύουσας. Λίγο νωρίτερα το δίκτυο RTBF είχε μεταδώσει ότι σημειώθηκε έκρηξη και στον σταθμό του μετρό στο Μάελμπεκ στις Βρυξέλλες, ο οποίος βρίσκεται κοντά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βελγική πρωτεύουσα. Επίσης η εταιρεία διαχείρισης του μετρό STIB ανακοίνωσε στο Twitter και αυτή ότι κλείνει το μετρό στην πρωτεύουσα.

Το Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσεων στις Βρυξέλλες κάνει έκκληση στους πολίτες να μην πηγαίνουν προς το αεροδρόμιο, να κρατούν τους δρόμους ανοιχτούς και να παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στις δημόσιες αρχές που επιχειρούν να βοηθήσουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις και να παραμείνει στο γραφείο ή στο σπίτι μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες.

Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού μετά τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με πηγή του γαλλικού αεροδρόμιου.

Αρχικά μεταδόθηκε οτι οι εκρήξεις έγιναν στις αφίξεις, αλλά τελικά φαίνεται ότι το μακελειό συνέβη στην αίθουσα αναχωρήσεων. Αλλες πηγές μεταδίδουν, ότι των εκρήξεων προηγήθηκαν πυριοβολισμοί.

βρυξελλες2

Προς το παρόν δεν επιτρέπεται καμία προσγείωση στο αεροδρόμιο, ενώ έχουν σταματήσει και τα δρομολόγια των τραίνων προς αυτό. Παράλληλα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα ασφαλείας στη γύρω περιοχή υπό το φόβο και δεύτερου χτυπήματος, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης.

Οι εκρήξεις έρχονται τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του κύριου υπόπτου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Η επίθεση αυτή γίνεται στο φόντο έντονου αντιπροσφυγικού, αντιμεταναστευτικού κλίματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι μάλλον απίθανο να μην χρησιμοποιηθεί και για νέο, οργανωμένο «κρεσέντο» ρατσισμού και ξενοφοβίας, σε μια προσπάθεια να «ταυτιστούν» οι κατατρεγμένοι, από τον πόλεμο και την φτώχεια, άνθρωποι… με την «τζιχαντιστική τρομοκρατία».