Νέα γραφεία της ΧΑ στο Παγκράτι.

"Ούτε να το σκέφτεστε", απαντούν οι αντιφασίστες

| 08/10/2016

Από τον σταθμό Λαρίσης στην Κατεχάκη και από εκεί τώρα πλέον στο …Παγκράτι. Τι κι αν διώκονται και κατηγορούνται μέλη και στελέχη της, τι κι αν συναντάει αντιδράσεις όπου κι αν πηγαίνει. Η ΧΑ θέλει να ισχυροποίησει και άλλο τις εγκαταστάσεις της, που όπως φαίνεται σε πάρα πολλές περιπτώσεις από την δικογραφία που βρίσκεται σε εξέλιξη χρησιμοποιούνταν ως ορμητήριο για επιθέσεις σε μετανάστες, συνδικαλιστές και αντιφασίστες.

Οι δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα αυτή τη φορά ως πρόσχημα χρησιμοποιούν τη “συνδικαλιστική δράση” αυτού του νεοναζιστικού -όπως αποδεικνύουν και πάλι πλείστα υλικά της δικογραφίας- μορφώματος. Αφού τα νέα τους γραφεία θα κληθούν να στεγάσουν μηδαμινές δυνάμεις που θέλουν να έχουν αναφορά στον συνδικαλισμό με παρατάξεις σφραγίδες ή και τις ελάχιστες κανονικές στα ταξί και τις λαϊκές αγορές. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Χρυσαυγίτες, θέλουν να συστεγάσουν τέσσερα σωματεία και συνδικαλιστικές παρατάξεις υπό την αιγίδα της Χρυσής Αυγής (Λαϊκός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ταξί, Σωματείο Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Ιατροί του Ελληνισμού και Σύλλογος Συνταξιούχων Αττικής).

Η εκδήλωση μάλιστα των εγκαινιών που γίνεται σήμερα Σάββατο, 8/10, θα έχει και ιδιαίτερα κεντρικό και επίσημο τόνο αφού στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα ακολουθήσουν ομιλίες με κεντρικούς ομιλητές τον βουλευτή Β’ Πειραιώς, Ιωάννη Λαγό και τον Γενικό Γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Ν.Γ. Μιχαλολιάκο.

xerata-xa

Τα νέα γραφεία της Χρυσής Αυγής προκάλεσαν ήδη αντιδράσεις σε κατοίκους και συλλογικότητες στο Παγκράτι και τις γύρω περιοχές (Βύρωνας, Καισαριανή) που μόνο για τα φιλικά προς τη ΧΑ αισθήματά τους δεν φημίζονται “ως περιοχές”. Φυσικά και η επιλογή ακόμη του ακριβούς σημείου (Αυτομέδοντος 3, δίπλα στο Καλλιμάρμαρο) δεν είναι τυχαία. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από ένα εκ των καλύτερα φυλασσόμενων σημείων της Αθήνας, την Ρηγίλλης, και την ευρύτερη περιοχή των κυβερνητικών κτηρίων (Μέγαρο Μαξίμου, Προεδρικό Μέγαρο) αλλά και περιτριγυρισμένο από πολιτικά γραφεία γνωστών πολιτικών που φρουρούνται καθημερινά και επίσης γνωστών “ξενοδοχείων ημιδιαμονής”, αποπνέοντας ίσως έτσι κι έναν βαθύτερο συμβολισμό για τη σχέση κράτους και μαφιόζικου παρακράτους όσον αφορά και την ίδια την περίπτωση της οργάνωσης.

xerata-grafeia

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως ακόμη κι αν πρόκειται για το άκρο της περιοχής του Παγκρατίου υπάρχουν κάτοικοι που φαίνεται ήδη να ενοχλούνται και από κοινού με πολιτικές συλλλογικότητες της αριστεράς και του αναρχικού χώρου καλούν σε κινητοποιήσεις και αντισυγκεντρώσεις. Στην ευρύτερη περιοχή άλλωστε, παρά τον κομπασμό του Μιχαλολιάκου πολλές φορές για την καταγωγή του από την περιοχή της Γούβας στο Παγκράτι και τις πιθανές διασυνδέσεις με κομμάτια συνδέσμων και καφέ της περιοχής Υμηττού, τα τελευταία χρόνια δεν είχε υπάρξει μέχρι τώρα εμφανής δράση των χρυσαυγιτών πέρα από συγκεκριμένα βίαια περιστατικά βίαιων επιθέσεων (όπως αυτό της ομοφοβικής επίθεσης στην πλατεία Βαρνάβα και τις καταγγελίες αριστερών οργανώσεων για τραμπουκισμούς κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών όπως η καταγγελία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές του 2014).

Στις 18:00 λοιπόν, σήμερα Σάββατο, σε ΑΝΤΙΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ καλούν αντιφασίστες και αντιφασίστριες με πλήθος οργανώσεων και ομάδων να ανταποκρίνονται με χώρο συγκέντρωσης το Άλσος Παγκρατίου. Ενώ και η ΚΕΕΡΦΑ καλεί για τον ίδιο λόγο στις 17:00 στην Πλ. Πλαστήρα με έναν κλοιό να σχηματίζεται νωρίς νωρίς για τους οπαδούς του Αδόλφου Χίτλερ, όπως αποδεικνύεται πάντα και από τα στοιχεία της δικογραφίας, (βλέπε κείμενα Παππά και Μιχαλολιάκου όπως και φωτογραφικό υλικό). Στις συγκεντρώσεις καλούν και άλλες οργανώσεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Η ΟΡΜΑ κ.α.

Οι αντιφασίστες διοργανωτές της διαμαρτυρίας τονίζουν στο κάλεσμα που απευθύνουν στον κόσμο της εργασίας και όχι μόνο: «Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου οι φασίστες της Χρυσής Αυγής προγραμματίζουν εγκαίνια “συνδικαλιστικών” γραφείων στο Παγκράτι. Οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, προσπαθούν να πατήσουν πόδι στη γειτονιά μας. Το ίδιο επιχείρησαν πριν τέσσερα χρόνια και πήραν την απάντηση τους από το αντιφασιστικό κίνημα, που ουσιαστικά “έκλεισε” τα γραφεία που τους είχε παραχωρήσει ο Καμίνης στην Φιλολάου. Το ίδιο θα γίνει και τώρα.

Οι φασίστες πάντα ήταν εχθρικοί  με τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης, πάντα ήταν το μακρύ χέρι των αφεντικών και του συστήματος. Είναι μια εγκληματική συμμορία που δικάζεται κάτω από την πίεση του αντιφασιστικού κινήματος όχι μόνο για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα αλλά και για τις επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Χτυπούν τους πρόσφυγες, ενώ την ίδια ώρα βαράνε προσοχή στο κεφάλαιο».

14479544_1264063780302268_3551667021781511856_n

Αντί επιλόγου: Για το πολυτάραχο Παγκράτι και τον Βαγγέλη Μαρτάκη

«Με το συνάδελφο και φίλο Γιώργο Ρούσσο ανεβαίνουµε στο πολυτάραχο Παγκράτι µε το τραµ. Πριν απ’ το τέρµα, τ’ όχηµα σταµατά. Πέρα-πέρα οι δρόµοι κι ολόκληρη η πλατεία πιασµένη από τσολιάδες. Τα πολυβόλα εδώ, οι όλµοι εκεί, πιστόλια εκεί –ένας σκοπός τσολιάς στη µέση της ήρεµης πλατείας. Τι συµβαίνει;

Τελειώσαν κάποιο µπλόκο οι τσολιάδες και έχουν στο τµήµα εαµίτες. Ώσπου να πάρουµε περισσότερες πληροφορίες, αντηχεί ένα πολυβόλο και πέφτει ο τσολιάς-σκοπός κατάχαµα. ∆ρόµο ο κόσµος. Πανικός. Τρυπώνουµε σ’ ένα τσαγγαράδικο που µισοκατεβάζει τα ρολά. Άνδρες και γυναίκες. Βροχή το ντουφεκίδι. Για πιο µεγάλη σιγουριά, τρέχουν οι τσολιάδες και στήνουνε το πολυβόλο τους στην πόρτα του µαγαζιού […] Το οπτικό µας πεδίο δεν είναι άλλο από τα οπίσθια του τσολιά που σκυµµένος στο πολυβόλο του σηµαδεύει διαρκώς και πότε-πότε ρίχνει […]

Πούθε χτυπάνε; Ένα µονάχα πολυβόλο ακούγεται από την κορυφή του κινηµατογράφου ΠΑΛΛΑΣ. Και του απαντάνε ντουφέκια, πολυβόλα, πιστόλια, τα όπλα ενός ολόκληρου στρατού. Τέσσαρες είναι οι ελασίτες που κάναν την επίθεση για να ελευτερώσουν τους κρατουµένους! Ο Αράπης –λέει–, ο αρχηγός του Βύρωνα, µε άλλους τρεις που κατάφεραν στενό-στενό να κατέβουν από το συνοικισµό για να διώξουν τους τσολιάδες! Χαλά ο κόσµος.

Σταυροκοπιούνται οι γυναίκες. Και κάποτε τελοσπάντων σταµατάει το κακό. –Τι έγινε; -Σκοτώθηκε ο Αράπης –Και οι άλλοι; ∆ύο γλίτωσαν και φύγαν. Μαζί µε τον αρχηγό τους σκοτώθηκε και άλλος ένας. Είναι θεότρελοι. Τέσσαρες άνθρωποι να τα βάλουν µε όλο τούτο το λεφούσι;»

(…) Ήταν η φιλόδοξη ενέδρα του Σπύρου Μπούσια («Παύλου»), «φρέσκου» καπετάνιου του ΙΙ Τάγµατος και ανδρών της ΟΠΛΑ µε επικεφαλής τους οµαδάρχες Γιώργο Κολληµένο, Βαγγέλη Μαρτάκη
(«Μαύρο») και Παναγιώτη Χαρλαύτη («Άρη»).Η σύγκρουση ήταν άνιση. Μια ριπή βρήκε στο στήθος το Μαρτάκη, που πολεµούσε µε απίστευτη προκλητικότητα στον κίνδυνο, την ώρα που διέσχιζε κάθετα την Υµηττού ενώ τραυµατίστηκε επίσης σοβαρά και ο Χαρλαύτης. Και οι δύο ξεψύχησαν από αιµορραγία πριν τους
βρουν οι αντίπαλοί τους.

Ο Μαρτάκης ξεψύχησε σε ένα σπίτι της οδού Αγίου Φανουρίου αφού πρόλαβε να εµπιστευτεί το αυτόµατό του στην ιδιοκτήτρια που προσπάθησε να τον περιθάλψει. Λίγες µέρες µετά, εκείνη το παρέδωσε στη γιάφκα της ΟΠΛΑ Βύρωνα (Αγίας Σοφίας 7), στα χέρια του Γιώργου Κολληµένου”

*** Στα σύνορα Παγκρατίου – Βύρωνα υπάρχει μια πλατεία με το όνομα του “Μαύρου”, Βαγγέλη Μαρτάκη, προς τιμήν της θυσίας του. Λίγους δρόμους πιο πέρα, σήμερα το Σάββατο, η Χρυσή Αυγή εγκαινιάζει τα νέα συνδικαλιστικά της γραφεία στο Παγκράτι με ομιλίες Μιχαλολιάκου και Λαγού όπως είπαμε και πιο πάνω με  Αντιφασίστες να κάνουν αντισυγκέντρωση στο Άλσος Παγκρατίου στις 18:00.

eam-vraxos

(Τα αποσπάσματα είναι από το βιβλίο του Ιάσωνα Χανδρινού , “ΟΠΛΑ : Το τιμωρό χέρι του λαού”)