Νέο ναυάγιο με μετανάστες: Υπάρχουν και αυτοί οι νεκροί

Τουλάχιστον 30 σοροί έχουν ανασυρθεί στα ανοιχτά της Λιβύης

| 24/05/2017

Σε περισσότερες από 30 καταμετρώνται οι σοροί που έχουν ανασύρει τα σκάφη του ιταλικού λιμενικού αλλά και σκάφη ΜΚΟ που ασχολούνται με τη διάσωση μεταναστών – προσφύγων στη θάλασσα, όπως  το Phoenix της μαλτέζικης MOAS, στα ανοιχτά της Λιβύης.  «Όχι δεν είναι ταινία τρόμου, είναι η πραγματικότητα» σχολίαζε ο Κρις Κατραμπόνε, της MOAS.

Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς περίπου 200 άνθρωποι βρέθηκαν στη θάλασσα από το σαπιοκάραβο που τους μετέφερε από τη Λιβύη προς την Ιταλία, δηλαδή αν συνέβη επειδή μετακινήθηκαν, αν έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν ή αν απλώς το πλοίο άρχισε να βουλιάζει. Στο καρυδότσουφλο επέβαιναν 500 – 700 άτομα οπότε ο αριθμός ζωντανών και νεκρών δεν έχει ακόμη «σταθεροποιηθεί». Σε εξέλιξη βρίσκεται ευρεία επιχείρηση διάσωσης στην περιοχή όπου μόνο το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 15 επιχειρήσεις στις οποίες διασώθηκαν 1.700 άνθρωποι.

Από τις αρχές του 2017, έχουν φτάσει είτε μετά από διασώσεις είτε κανονικά στην Ιταλία περίπου 45.754 άνθρωποι προσπαθώντας καταρχήν να μείνουν ζωντανοί και να γλιτώσουν από το κακό που λυμαίνεται τις χώρες τους είτε υπό την μορφή ανοιχτών συρράξεων είτε απερίγραπτης φτώχειας και καταπίεσης.  Τις επόμενες  μέρες, εβδομάδες, και μήνες ο αριθμός αυτός αναμένεται ν’ αυξηθεί λόγω της καλοκαιρίας. Μαζί πιθανότατα και ο αριθμός των απωλειών.

Και μαζί με αυτόν και τα κροκοδείλια δάκρυα εκείνων που αφού διέλυσαν τις χώρες των δυστυχισμένων αυτών ανθρώπων είτε άμεσα όπως στη Λιβύη είτε έμμεσα με εκμετάλλευση δεκαετιών και στήριξη καθεστώτων – μαριονετών που αφήνουν ασύδοτη τη δράση των πολυεθνικών,  τώρα σπεύδουν να αναζητούν τρόπους «να ανακοπεί το μεταναστευτικό κύμα» προς την Ευρώπη. Προσπαθούν να εκπαιδεύσουν το λιβυκό λιμενικό που διέλυσαν και να κάνουν ό,τι δεν βλέπουν πως τίποτε δεν θα ανακόψει την προσπάθεια μιας ανθρώπινης ύπαρξης να ζήσει και ει δυνατόν ανθρώπινα.  Προσπαθούν να στήσουν περιορίσουν και να ελέγξουν τις «ροές», λες και πρόκειται για αντικείμενα, με την ίδια ξετσιπωσιά που κατέστρεψαν τη ζωή ολόκληρων λαών και με συμφωνίες ντροπής που επικαλούνται τα δικαιώματα που αυτοί καταπατούν.  Τώρα, που οι .…«ροές» έχουν μετακινηθεί προς Λιβύη – Ιταλία, μπορεί ο καθείς εύκολα ν’ αντιληφθεί τι μπορεί να σημαίνει ο «αποτελεσματικός τους έλεγχος» από τις τουρκικές αρχές.