Ύστατος αγώνας από τον Νίκο Ρωμανό που δεν υποχωρεί. (Απορριπτική η εισήγηση εισαγγελέα!)

"Με οδόφραγμα το σώμα μου" - Ασφυξία για μια ανάσα ελευθερίας. (συνεχής ενημέρωση)

| 29/11/2014

Ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται στην 22 ημέρα απεργίας πείνας, με τη ζωή του να διατρέχει άμεσο κίνδυνο. Με τους παλμούς της καρδιάς του να φτάνουν τους 170, η ανακοπή δυστυχώς είναι αναμενόμενη όπως κάποιοι ψιθυρίζουν, ενώ θα έπρεπε να το φωνάζουν”, δηλώνει ο δικηγόρος του, Φραγκίσκος Ραγκούσης. Παρόλα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες  απορριπτική είναι η εισήγηση εισαγγελέα για το αίτημα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού να έχει πρόσβαση σε εκπαιδευυτικές άδειες, στη συνεδρίαση του δικαστικού συμβουλίου. Αύριο ή μεθαύριο αναμένεται η τελική απόφαση του συμβουλίου. Πορείες σε όλη τη χώρα την Τρίτη 2/12 στις 18:00. Υπό κατάληψη το ΕΜΠ.

Η άποψή μας: 

Πολλοί ισχυρίζονται και όχι αβάσιμα ότι οι κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων απειλούν την ίδια την επιβίωση σημαντικών κομματιών της κοινωνικής πλειοψηφίας. Είναι τόσο αλαζονικά ανάλγητη και δολοφονική όμως η φυσιογνωμία αυτής της κυβέρνησης ώστε να μην διστάσει να βάλει την υπογραφή της στο θάνατο ενός νέου ανθρώπου που διεκδικεί ένα νόμιμο και δίκαιο δικαίωμά του;

Σε λίγες μέρες (6 Δεκέμβρη) συμπληρώνονται 6 χρόνια από τη μέρα που ο Ρωμανός μαζί με άλλους συνομήλικούς του είδαν μπροστά στα μάτια τους, τον αγαπημένο τους φίλο να ξεψυχάει. Το λιγότερο που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι κυβερνώντες – υποψήφιοι (και με ονοματεπώνυμο) δολοφόνοι, είναι ότι οι αγωνιζόμενοι και η νεολαία σε αυτόν τον τόπο, έχουν δώσει -ουκ ολίγες φορές- την απάντηση που αξίζει όταν κάποιος από τις τάξεις τους  βασανίζεται, υποφέρει, χάνει τη ζωή του εξαιτίας της ανάλγητης κυρίαρχης πολιτικής.

Ο ρεβανσισμός που επιδεικνύεται στην υπόθεση Ρωμανού μπορεί να συναντηθεί με τον αβίωτο βίο των τελευταίων χρόνων για πολλούς σε αυτή τη χώρα. Και οι μέρες των μνημονίων μπορεί -προφανώς- να μην τελείωσαν όπως οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται χωρίς αιδώ, οι νύχτες της οργής όμως μπορεί να μην αργούν να ξεκινήσουν. 

Να ικανοποιηθεί ΑΜΕΣΑ το λογικό, νόμιμο και δίκαιο δικαίωμα του Νίκου Ρωμανού στην εκπαίδευση και τις άδειες που του δίνουν το δικαίωμα να μετέχει σε αυτή!

*****

– Δείτε τις τελευταίες ενημερώσεις από την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού:

– EDIT- Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 1 Δεκέμβρη (18:15) : Υπό κατάληψη το ΕΜΠ υπέρ του αγώνα Ρωμανού!
“Από σήμερα 1/12/14 το Ε.Μ.Π. Αθήνας καταλαμβάνεται, ως ένα ακόμη σημείο αλληλεγγύης και συστράτευσης με τον αγώνα του αναρχικού απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού (από 10/11/14), καθώς και των υπολοίπων αλληλέγγυων απεργών πείνας Γ. Μιχαηλίδη (από 17/11/14), Δ. Πολίτη και Α. Δ. Μπουρζούκου (από 1/12/2014) “, δηλώνει η ανακοίνωση της συνέλευσης των καταληψιών – αλληλέγγυων.

– EDIT- Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 1 Δεκέμβρη (17:30) : Απορριπτική η εισήγηση εισαγγελέα !
Σύμφωνα με πληροφορίες απορριπτική είναι η εισήγηση εισαγγελέα για το αίτημα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού να έχει πρόσβαση σε εκπαιδευυτικές άδειες, στη συνεδρίαση του δικαστικού συμβουλίου. Αύριο ή μεθαύριο αναμένεται η τελική απόφαση του συμβουλίου. Η μητέρα του Ρωμανού δηλώνει “ο Αθανασίου θέλει τον γιο μου στο ικρίωμα”. “Όλο αυτό όμως δεν μπορεί να τελειώνει στην εγγραφή του μαθητή σε μια σχολή αλλά στη φοίτησή του» υποστηρίζει ο κ.Δαμιανός, διευθυντής του σχολείου των φυλακών, γιατί «μόνο έτσι θα πείσουμε και άλλους μαθητές να ακολουθήσουν» σε σχέση με το ρόλο που η υπόθεση Ρωμανού παίζει και για άλλους κρατούμενους. Κορυφώνονται και στο άκουσμα της είδησης για την απορριπτική εισήγηση του εισαγγελέα οι δράσεις προπαγάνδισης και προετοιμασίας του κινήματος αλληλεγγύης. Αύριο πορείες σε όλη την χώρα.

– EDIT- Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 1 Δεκέμβρη (15:00): Προκλητική πρόταση Αθανασίου: Ας παρακολουθεί εξ αποστάσεως!
Συνεχίζονται και οι δηλώσεις υποκρισίας για το θέμα Ρωμανού. Μετά τις δηλώσεις Λοβέρδου, και την ανακοίνωση του τμήματος δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ, που έχουν προκληθεί από τον θόρυβο που έχει δημιουργησει το κίνημα αλληλεγγύης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου προτείνει ” εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων, μέσω τηλεδιάσκεψης ή άλλου πρόσφορου τεχνικού μέσου”. «Ο υπουργός, για να διευκολύνει τη συνέχιση της εκπαίδευσης των κρατουμένων, σε περίπτωση μη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας σε αυτούς, προτείνει κατ’ αρχήν να προβλεφθεί από το υπουργείο Παιδείας η εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσεκψης ή άλλου πρόσφορου τεχνικού μέσου» τονίζεται σε ανακοίνωσή του. «Τα θέματα που ανακύπτουν σχετικά με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα εξεταστούν κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Παιδείας».

– EDIT- Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 1 Δεκέμβρη (11:00): Μεγαλώνει το κίνημα αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό. Απεργία πείνας και από Μπουρζούκο – Πολίτη.
Υπέρ του αγώνα του Ρωμανού τάσσονται και σήμερα με αποφάσεις και ανακοινώσεις τους φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς και του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου, το σωματείο των γιατρών στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται και άλλα σωματεία, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί , δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες (όπως οι συντελεστές ελληνοφρένειας, ο Λ. Λαζόπουλος και ο Τ. Πανούσης που με κοινή επιστολή τους εκφράζουν συμπαράσταση και καλούν ΝΑ ικανοποιηθούν τα αιτήματα).

Με δήλωση – επιστολή σε ιστοσελίδα αντιεξουσιαστικού χώρου, οι συλληφθέντες για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, Ανδρέας – Δημήτρης Μπουρζούκος και Δημήτρης Πολίτης, γνωστοποίησαν την απόφασή τους να προχωρήσουν σε απεργία πείνας. «Ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης προχωράμε και εμείς, όπως και ο σύντροφος Γιάννης Μιχαηλίδης (από τις 17/11), σε απεργία πείνας από τη Δευτέρα 1/12, μέχρι την ικανοποίηση του αιτήματός του», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους.

– EDIT- Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 30/2/2014 (22:00): Τρίτη 2/12 Πανελλαδική ημέρα δράσης
Την Τρίτη, 2/12, στις 18.00 καλείται κεντρική πορεία αλληλεγγύης με συγκέντρωση στο Μοναστηράκι για την Αθήνα. Ήδη υπάρχουν πολλά καλέσματα για την ίδια ώρα της Τρίτης και σε πολλές άλλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πάτρα, Ιωάννινα). Αναμλενεται τα καλέσματ να απλωθούν σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

[– EDIT- Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 30/2/2014 (20:00): Μαζική – μαχητική η πορεία αλληλεγγύης που κατέληξε στο Γ. Γεννηματάς.
Πάνω από 1.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία που ξεκίνησε από τον σταθμό του μετρό Εθνική Άμυνα και κατέληξε στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς που νσηλεύεται ο Ν. Ρωμανός. Είχε προηγηθεί μοτοπορεία εκατοντάδων που κατέληξε στον σταθμό του μετρό. Με συνθήματα όπως “το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά”, “ούτε στον Αυλώνα ούτε στο Δομοκό, λευτεριά στον Νίκο Ρωμανό”, “ακούστε το καλά ανθρώπων φύλακες, κάτω τα χέρια απ΄τους αγωνιστές”, έφτασαν οι αλληλέγγυοι στο νοσοκομείο, όπου ο Ρωμανός εμφανώς καταβεβλημένος εμφανίστηκε στο παράθυρο του νοσκομείου και συνομίλησε για λίγο με κάποιους από τους διαδηλωτές. Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του. Ενώ για τη Δευτέρα είναι εκ νέου προγραμματισμένη η συνεδρίαση του συμβουλίου για την εξέταση του αιτήματός του. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης και μετά και από αίτημα του ίδιου, πολλοί από τους συγκεντρωμένους κατευθύνθηκαν με μηχανές στο Τζάνειο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Γιάνης Μιχαηλίδης, επίσης απεργός πείνας από τις 17/11 υπέρ των αιτημάτων Ρωμανού,

[– EDIT- Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 30/2/2014 (10:00): Μοτοπορεία και πορεία αλληλεγγύης στο Γ. Γεννηματάς
Σήμερα στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία από τα Προπύλαια ενώ στις 17.00 υπάρχει κάλεσμα στο μετρό Εθν. Άμυνα απ’ όπου πεζοί και μηχανές θα κατευθυνθούν στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» όπου νοσηλεύεται o Νίκος Ρωμανός.]

[– EDIT- Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 30/2/2014: Επεισόδια στα Εξάρχεια
Επεισόδια σημειώθηκαν τις βραδυνές και πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή των Εξαρχείων μετά την πορεία αλληλεγγύης καθώς ομάδες νεαρών έστησαν οδοφράγματα με κάδους σκουπιδιών σε δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των απεργών πείνας ενώ αναφέρθηκαν και επιθέσεις σε σιμοιρίες των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη]

[– EDIT- Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο 29/2/2014: Πορεία αλληλεγγύης σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας υπέρ του Νίκου Ρωμανού και των υπόλοιπων απεργών πείνας]

[- EDIT- Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο 29/2/2014: Κραυγή αλληλεγγύης στην συγκέντρωση στο Γ. Γεννηματάς!
Εκατοντάδες αλληλέγγυοι εντελώς έκτακτα, μέσα σε μία ώρα και με ειδοποιήσεις από στόμα με στόμα, από το ίντερνετ και τηλέφωνα συγκεντρώθηκαν στο νοσκομείο Γ. Γεννηματάς εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον απεργό πείνας Ν. Ρωμανό. Παρά τις προκλήσεις και την παρεμπόδιση που καταγγέλθηκε σε πολλές περιπτώσεις από την αστυνομία, που έχει μετατρέψει το νοσοκομείο σε κάτι σαν εμπόλεμη ζώνη, οι αλληλέγγυοι (από τον αναρχικό / αντιεξουσιαστικό χώρο, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ,τον ΣΥΡΙΖΑ και απλοί πολίτες) παρέμειναν έξω από το νοσοκομείο μέχρι τις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο ίδιος ο Ρωμανός εμφανώς καταβεβλημένος εμφανίστηκε για ελάχιστες στιγμές σε παράθυρο του νοσοκομείο χαιρετώντας τους συγκεντρωμένους. Νέες απεργίες πείνας από πολιτικούς κρατούμενους από τη Δευτέρα 1 Δεκέμβρη ως συμπαράσταση στον Ρωμανό ανακοινώθηκαν, ενώ ο συγκατηγορούμενος για τη ληστεία στο Βελβεντό και φίλος του Ρωμανού, Γιάννης Μιχαηλίδης βρίσκεται και αυτός σε απεργία πείνας από τις 17/11 συμπαραστεκόμενος και χτες μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο.]


[- EDIT- Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 28/2/2014 (22:02): Επείγον κάλεσμα συμπαράστασης στον Ρωμανό στις 23:00!
Επείγον κάλεσμα απευθύνουν φίλοι και αλληλέγγυοι του Ν Ρωμανού για κινητοποίηση συμπαράστασης έξω από το νοσοκομείο Γ.Γεννηματάς, την Παρασκευή στις 23:00 μετά τις τελευταίες εξελίξεις επιδείνωσης της υγείας του, εντολής υποχρεωτικής σίτισης και άρνησής του να την δεχτεί.]

[- EDIT- Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 28/2/2014 (21:00): εισαγγελική εντολή για υποχρεωτική σίτιση.
Σύμφωνα με το news247  o δικηγόρος του Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι δόθηκε εισαγγελική εντολή για υποχρεωτική σίτιση. “Η εισαγγελία των φυλακών έδωσε εντολή για αναγκαστική σίτιση με ορό παρά τη θέληση του πράγμα που ο ίδιος το αρνήθηκε. Πρόκειται για ξεκάθαρο βασανιστήριο. Είναι κάτι το πρωτοφανές στην Ελλάδα από την μεταπολίτευση και μετά”. Παράλληλα, δήλωσε πως η ζωή του κρατούμενου που έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο “Γ.Γεννηματάς” βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο καθώς κινδυνεύει με ανακοπή καρδιάς. Ο Ρωμανός μεταφέρθηκε την Παρασκευή στο εν λόγω νοσοκομείο καθώς η κατάσταση της υγείας του είναι τέτοια ώστε χρειάζεται σταθερή ιατρική παρακολούθηση.]

[- EDIT- Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 28/2/2014 (20:00):
Ο δικηγόρος του Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή που εξέδωσε την Παρασκευή (28/11):
«O Nίκος Ρωμανός κρατούμενος και απεργός πείνας από τις 10 Νοεμβρίου δίνει στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς την πιο οδυνηρή μάχη απέναντι
στην αναλγησία της κρατικής εξουσίας που τόσο πολέμησε ενάντιά της.
Με τους παλμούς της καρδιάς του να φτάνουν τους 170, η ανακοπή δυστυχώς είναι αναμενόμενη όπως κάποιοι ψιθυρίζουν, ενώ θα έπρεπε να το φωνάζουν. Το κείμενο αυτό δεν έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα, δεν θα ζητιανέψει εκφράσεις λύπης και συμπαράστασης. Δεν ταιριάζουν άλλωστε στον χαρακτήρα του Ρωμανού. Είναι διαμαρτυρία και κάλεσμα. Ο Ρωμανός θα χάσει τη μάχη για τη ζωή όχι γιατί είναι αυτοκαταστροφικός, αλλά επειδή κάποιοι τον εξαναγκάζουν να διεκδικήσει μ΄αυτόν τον τρόπο δύο από τα πολυτιμότερα αγαθά του ανθρώπου: Την ελευθερία και τη Δικαιοσύνη. Στην πολυήμερη και επικίνδυνη απεργία πείνας αντί για δικαίωση ήρθε η σκληρή εντολή από την εισαγγελέα των φυλακών για αναγκαστική σίτιση, παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας και στοιχειοθετεί το αδίκημα του βασανισμού κρατουμένου, αφού από την πρώτη στιγμή με θάρρος και παρρησία ο Νίκος Ρωμανός δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη λήψη τροφής καθ’ οποιονδήποτε τρόπο και ότι θα συνεχίσει την απεργία πείνας έστω και αν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του. Προς τιμήν τους οι θεράποντες γιατροί ασκούν τα καθήκοντά τους με ποιότητα και ευαισθησία κάτω από την εποπτεία και το αμέριστο ενδιαφέρον του Διοικητή του Νοσοκομείου για να τον σώσουν και να τον στηρίξουν στη σκληρή αυτή δοκιμασία του».]

[- EDIT- Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 28/2/2014:
«Πλέον δεν κινδυνεύει η υγεία του αλλά και η ζωή του».
Πλέον δεν κινδυνεύει η υγεία του αλλά και η ζωή του». Η γιατρός Λίνα Βεργοπούλου μίλησε στο Κόκκινο για την κατάσταση της υγείας του Νίκου Ρωμανού που συνεχίζει την απεργία πείνας και νοσηλεύεται στο «Γεώργιος Γεννηματάς». «Η κατάστασή του είναι κρίσιμη, κινδυνεύει άμεσα από μέρα σε μέρα με νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια. Πρέπει να δοθεί δημοσιότητα στο τι ακριβώς συμβαίνει, απεργία ξεκίνησε και ο Μιχαηλίδης ως συμπαράσταση στο Νίκο. Ο Ρωμανός είναι σε κρίσιμη κατάσταση, δεν ξέρουμε πως θα είναι αύριο, κινδυνεύει η υγεία του και η ίδια η ζωή του. Φέρονται εκδικητικά σε νέους ανθρώπους. Ελπίζω σύντομα το υπουργείο να καταλάβει… Ο Νίκος θα συνεχίσει μέχρι το τέλος, δεν θα σταματήσει… Οι σύντροφοι του του συμπαραστέκονται και άλλα παιδιά θα μπουν στην απεργία από την Δευτέρα», τόνισε η κ. Βεργοπούλου. (πηγή: ραδιόφωνο stokokkino.gr)]

romanos

*****

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα αρκετά σύντομο αλλά αποκαλυπτικό αφιέρωμα του Περιοδικού, όσον αφορά την απροκάλυπτα άδικη, παράνομη και ρεβανσιστική πολιτική διακρίσεων του Υπουργείου δικαιοσύνης, του συμβουλίου των φυλακών, της κυβέρνησης συνολικά και όλων όσων αποκρύπτουν την αλήθεια και δεν αναδεικνύουν το γεγονός.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το αρχικό κείμενο του Νίκου Ρωμανού με το οποίο ανακοινώνει και εξηγεί την απόφαση που πήρε να αγωνιστεί “με οδόφραγμα το σώμα του”. Ένα κείμενο που τα περισσότερα μέσα απαξιούν έστω και να τη μεταδώσουν:

Ασφυξία για μια ανάσα ελευθερίας.

Την περασμένη άνοιξη έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις μέσα από τη φυλακή και πέρασα σε μια πανεπιστημιακή σχολή στην Αθήνα. Με βάση τους δικούς τους νόμους, λοιπόν, από τον Σεπτέμβρη δικαιούμαι να αρχίσω να παίρνω εκπαιδευτικές άδειες από τη φυλακή για να παρακολουθώ το πρόγραμμα της σχολής.

Όπως είναι λογικό, οι αιτήσεις που έχω κάνει έχουν καταλήξει στα αζήτητα, γεγονός που με οδηγεί να διεκδικήσω αυτό το αίτημα με οδόφραγμα το σώμα μου. Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσω το πολιτικό μου σκεπτικό ώστε να μπει ένα πλαίσιο γύρω από την επιλογή που πραγματοποιώ.

Οι νόμοι, εκτός από εργαλεία ελέγχου και καταστολής, αποτελούν ταυτόχρονα και μια διατήρηση ισορροπιών ή αλλιώς αυτό που επιγραμματικά ονομάζουμε κοινωνικά συμβόλαια, αντανακλούν κοινωνικοπολιτικούς συσχετισμούς και διαμορφώνουν τμηματικά ορισμένες θέσεις διεξαγωγής του κοινωνικού πολέμου.

Γι’ αυτό και η επιλογή που κάνω θέλω να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη: δεν υπερασπίζομαι τη νομιμότητά τους· αντίθετα, απευθύνω έναν πολιτικό εκβιασμό ώστε να κερδίσω ανάσες ελευθερίας από την ισοπεδωτική συνθήκη του εγκλεισμού.

Σε αυτό το σημείο ανοίγει ένα ζήτημα που αφορά τις διεκδικήσεις μας σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Είναι δεδομένο πως αντιφάσεις πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν σε τέτοιες συνθήκες. Εμείς, για παράδειγμα, συμμετείχαμε στη μαζική απεργία πείνας των κρατουμένων ενάντια στο νέο νομοσχέδιο ενώ είμαστε φανατικοί εχθροί όλων των νόμων· αντίστοιχα πολλοί σύντροφοι έχουν διαπραγματευτεί με οδόφραγμα το σώμα τους τους όρους του εγκλεισμού τους («παράνομες» προφυλακίσεις, άρνηση σωματικού ελέγχου, παραμονή σε μία φυλακή), και πολύ καλά έκαναν. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι, από τη συνθήκη που βρισκόμαστε, πολλές φορές είμαστε αναγκασμένοι να μπούμε σε ένα στρατηγικό πόλεμο θέσεων που είναι αναγκαίο κακό εδώ που βρισκόμαστε.

Με αυτή μου την επιλογή, τα πολιτικά χαρακτηριστικά της οποίας συγκεκριμενοποιούνται στον ίδιο τον τίτλο του κειμένου, δίνεται η δυνατότητα να ανοίξει ένα μέτωπο αγώνα σε μια χρονική συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για όλους μας.

«Ακριβώς, η ποίηση είναι η τέχνη του ατόφιου. Είναι αυτή που παραμένει ανυπότακτη, όταν η τάξη του διαφανούς έχει υποτάξει όλα τα άλλα είδη του λόγου. Όταν οι λέξεις έχουν προσεκτικά απολυμανθεί και στολιστεί σα μαρκησίες της αυλής, αφού θα καταλήξουν στο κρεβάτι του πρίγκιπα, όσο κι αν αυτό τις τρομάζει, και θα παραστήσουν τις σεμνές, θα υποκριθούν ότι έχουν αρετές που έχουν χάσει από καιρό στο βούρκο του συμβιβασμού και της εκπόρνευσης. Η ποίηση ή είναι ασυμβίβαστη ή δεν είναι τίποτα». (Ζαν-Μαρκ Ρουγιάν)

Συντρόφισσες και σύντροφοι, εδώ και καιρό μας εγκλωβίζουν. Από τα αστυνομικά μπλόκα και τα αντιτρομοκρατικά πογκρόμ, στα συμβούλια των οικονομολόγων που εξοντώνουν όσους δε χωράνε στις στατιστικές τους. Από τους έλληνες βιομηχάνους που αντιστέκονται στην επέλαση των πολυεθνικών κολοσσών στηρίζοντας τον όψιμο σοσιαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ, στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης, με πολιτικούς που προβάρουν το κοστούμι του υπερ-πατριώτη πάντα δουλικού για το καλό του τόπου, από τους μπάτσους και το στρατό που εξοπλίζονται με όπλα τελευταίας τεχνολογίας για την καταστολή εξεγέρσεων, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Ας πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους: αν κάτι εκμεταλλεύεται το κράτος, αυτό δεν είναι άλλο από την αδράνεια που πλέον έχει μονιμοποιηθεί ως μια φυσιολογική συνθήκη. Σε λίγο θα είναι πια αργά, και η εξουσία με το μαγικό ραβδί της θα δίνει έλεος μόνο σε όσους γονατίζουν υποτακτικά μπροστά στην παντοδυναμία της.

Το σύστημα οραματίζεται ένα μέλλον όπου οι επαναστάτες θα θάβονται ζωντανοί σε «καταστήματα κράτησης εντατικού σωφρονισμού», μέσα στα οποία θα επιχειρείται η σωματική, ψυχική και ηθική καταστροφή τους. 
Ένα πρωτότυπο μουσείο ανθρώπινης φρίκης όπου τα ζωντανά εκθέματα θα έχουν κρεμασμένη πάνω τους την ταμπέλα «παραδείγματα προς αποφυγή», ανθρώπινα πειραματόζωα πάνω στα οποία θα δοκιμαστούν όλες οι σαδιστικές προθέσεις της εξουσίας.

Ο καθένας απαντάει στα διλήμματα και κάνει τις επιλογές του. Ή θεατές σε απομονωμένες πολυθρόνες μιας ευνουχισμένης ζωής ή δράστες των γεγονότων που διαμορφώνουν την εξέλιξη της ιστορίας.

*****

Εκείνο το βράδυ με το βλέμμα καρφωμένο στον ορίζοντα είδαμε πολλά αστέρια να πέφτουν διαγράφοντας τις δικές τους χαοτικές διαδρομές. Κι εμείς μετρούσαμε και ξαναμετρούσαμε, κάναμε ευχές, υπολογίζαμε τις πιθανότητες. Το ξέραμε ότι η επιθυμία μας για μια ελεύθερη ζωή έπρεπε να περάσει πάνω από όλα όσα μας καταπιέζουν, μας δολοφονούν, μας καταστρέφουν, γι’ αυτό βουτήξαμε στο κενό, όπως ακριβώς τα αστέρια που βλέπαμε να πέφτουν.

Από τότε άπειρα αστέρια πέσαν, μπορεί να ήρθε η ώρα να πέσει και το δικό μας, ποιος ξέρει; Αν είχαμε έτοιμες τις απαντήσεις δε θα γινόμασταν αυτό που είμαστε αλλά ιδιοτελή καθάρματα που θα διδάσκαμε στους ανθρώπους τρόπους να γίνουν τρωκτικά που τρώγονται μεταξύ τους όπως κάνουν σήμερα.

Τουλάχιστον εμείς παραμένουμε ακόμα απόλυτοι και πεισματάρηδες όπως οι άνθρωποι της πάστας μας. Και όσοι από εμάς με έναν πόνο έκλεισαν τα μάτια τους και ταξίδεψαν μακριά, παραμένουν με το βλέμμα κολλημένο σε εκείνον το βραδινό ουρανό που κοιτάζαμε και εμείς. Και μας βλέπουν να πέφτουμε, αστέρια όμορφα και λαμπερά. Τώρα ήρθε η σειρά μας. Τώρα πέφτουμε χωρίς δισταγμό.

Από τη Δευτέρα 10/11 ξεκινάω απεργία πείνας χωρίς να κάνω βήμα πίσω, με την αναρχία πάντα στην καρδιά μου.

Υπεύθυνο για κάθε μέρα απεργίας πείνας, και ό,τι συμβεί από εδώ και μπρος, είναι το συμβούλιο της φυλακής που αποτελείται από τον εισαγγελέα Νικόλαο Ποιμενίδη, τη διευθύντρια Χαραλαμπία Κουτσομιχάλη, καθώς και την κοινωνική λειτουργό.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ

ΥΓ. Προς όλους τους «αγωνιστές» των σαλονιών, τους επαγγελματίες ανθρωπιστές, τις «ευαίσθητες» προσωπικότητες της διανόησης και του πνεύματος: προκαταβολικά στα τσακίδια.

Νίκος Ρωμανός

Δικαστική Φυλακή Κορυδαλού

****