Δικαιοσύνη για τον Κίαν φωνάζουν στις Φιλιππίνες ενάντια στην αστυνομική βία

H κηδεία ενός δολοφονημένου εφήβου μετατρέπεται σε πορεία

| 26/08/2017

Tα περισσότερα από χίλια άτομα που συμμετείχαν σήμερα στην αυθόρμητη πορεία της κηδεία του Κίαν Λόιντ ντε λος Σάντος, του εφήβου που σκοτώθηκε από την αστυνομία την προηγούμενη εβδομάδα, μπορεί να είναι μην είναι συγκρίσιμη με τις μεγάλες αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις άλλων χωρών, είναι όμως η μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, κινητοποίηση κατά του σκληρού «πολέμου εναντίον των ναρκωτικών» που έχει ξεκινήσει ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε.

Ο φόνος του νερού Φιλιππινέζου είχε ως αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν ευρέως οι καταγγελίες για την Αστυνομία, η οποία κατηγορείται πως εκτελεί συστηματικά ανθρώπους που πιστεύει ότι είναι χρήστες ή διακινητές ναρκωτικών, κάτι που οι αρχές διαψεύδουν κατηγορηματικά.

Το ετερόκλητος πλήθος που συμμετείχε στην πορεία για τον 17χρονο, περιελάμβανε καλόγριες, ιερείς και εκατοντάδες παιδιά που φώναζαν «δικαιοσύνη για τον Κίαν, δικαιοσύνη για όλους».

Ο πατέρας του νεαρού, στην μικρή ομιλία που εκφώνησε κατά την διάρκεια της τελετής, υπερασπίστηκε την αθωότητα του γιού του και ξέσπασε: «Δεν έχουν καρδιά; Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουν. Υπάρχουν πολλές εκκλησίες, πρέπει να πάνε», δήλωσε.

Αυτόπτες μάρτυρες, τα λεγόμενα των οποίων υποστηρίζονται και από τις εικόνες του κλειστού συστήματος παρακολούθησης., αναφέρουν πως αστυνομικοί με πολιτικά τράβηξαν τον ντε λος Σάντος σε ένα σκοτεινό, γεμάτο σκουπίδια σοκάκι στη βόρεια Μανίλα, προτού τον πυροβολήσουν στο κεφάλι και αφήσουν εκεί το πτώμα του.

justice-for-Kian-banner

Οι αστυνόμοι απάντησαν ότι έδρασαν ευρισκόμενοι σε νόμιμη άμυνα, καθώς ο ντε λος Σάντος άρχισε να πυροβολεί εναντίον τους.

Οι γονείς και οι δικηγόροι του εφήβου έχουν καταθέσει μήνυση για ανθρωποκτονία εναντίον των τριών αστυνομικών. Αν γίνει δεκτή, θα είναι η τρίτη μήνυση που υποβάλλεται από πέρυσι κατά της αστυνομίας.236968-download_1

Το φέρετρο του Κίαν πέρασε από έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο πάνω σε ένα φορτηγάκι, το οποίο σε κάθε πλευρά του ήταν καλυμμένο με ύφασμα πάνω στο οποίο είχαν γράψει: «Τρέξε, Κίαν, τρέξε» και «Σταματήστε τους φόνους». Οι διερχόμενοι οδηγοί κόρναραν σε ένδειξη υποστήριξης.

«Είναι ένα σημάδι ότι οι άνθρωποι δεν αντέχουν άλλο και έχουν αγανακτήσει από την ατιμωρησία που επικρατεί σήμερα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ρενάτο Ράιες, γενικός γραμματέας της αριστερής οργάνωσης Μπαγιάν (Έθνος). «Οι πολίτες διαμαρτύρονται για την πλήρη απουσία λογοδοσίας στην αστυνομία».

Ένα μέλος της Rise Up, μια ένωση οργανώσεων της Μανίλας που συνδέονται με την εκκλησία και είναι αντίθετες στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, δήλωσε στο Reuters ότι οι οικογένειες περίπου 20 θυμάτων συμμετείχαν στην επικήδεια πομπή.

Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις που τώρα μόλις αρχίζουν να γενικεύονται, η πλειονότητα των Φιλιππινέζων στηρίζει τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών και ο Ντουτέρτε παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής.

Mε πληροφορίες από το tvxs