«Η πιο φονική χρονιά» για τους πρόσφυγες

Επιβεβαιώνονται με τον πιο τραγικό τρόπο οι προβλέψεις του ΟΗΕ

| 26/10/2016

Οταν τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είπε ότι «το 2016 θα είναι η πιο φονική χρονιά στη Μεσόγειο», οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους προσπαθώντας να την διαπλεύσουν κατατρεγμένοι από την εξαθλίωση και τον πόλεμο, ανέρχονταν σε 3.211. Σήμερα, με βάση ενημερωμένα στοιχεία που ανέφερε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, ο μέχρι στιγμής απολογισμός των νεκρών φέτος στη Μεσόγειο είναι ίδιος με αυτόν ολόκληρης της περυσινής χρονιάς, καθώς περισσότεροι από 3.740 πρόσφυγες έχουν πνιγεί κατευθυνόμενοι προς την Ευρώπη και ενώ δεν έχουν έρθει ακόμη οι επικίνδυνοι μήνες του χειμώνα…

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, διακινητές στέλνουν τώρα χιλιάδες ανθρώπους με επισφαλείς φουσκωτές λέμβους από τη Λιβύη στην Ιταλία. Τους επιβιβάζουν σ’ αυτές μαζικά, μειώνοντας έτσι ενδεχομένως τον κίνδυνο να συλληφθούν οι ίδιοι, αλλά περιπλέκοντας παράλληλα το έργο των ομάδων διάσωσης, αναφέρουν οι υπηρεσίες αρωγής.

Τουλάχιστον 3.740 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους, σχεδόν όσοι και στη διάρκεια ολόκληρου του 2015 (3.771 άνθρωποι), όταν είχαν βγει στη θάλασσα τριπλάσιοι άνθρωποι απ’ ό,τι τώρα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο, ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι έχουμε δει ως τώρα στη Μεσόγειο», δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Θα μπορούσε να πει κανείς πως η αναλογία των θανάτων έχει τριπλασιαστεί».

Περίπου 2.200 μετανάστες διασώθηκαν στην κεντρική Μεσόγειο στη διάρκεια 21 αποστολών διάσωσης τη Δευτέρα ενώ περισυνελέγησαν 16 πτώματα, ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή.

Τουλάχιστον 17 πτώματα από τα ναυτικά δυστυχήματα του Σαββατοκύριακου μεταφέρονται στην Ιταλία, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Ενώ οι άνθρωποι πνίγονται στην Μεσόγειο, η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατασταλτικά αυτό το δράμα, προχωρώντας, χθες, σε «σύσταση» για παράταση των προσωρινών ελέγχων στα σύνορα της ζώνης Σένγκεν, και ειδικότερα της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας, για διάστημα τριών μηνών.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, πρότεινε για έγκριση από το Συμβούλιο σύσταση σχετικά με την παράταση αναλογικών ελέγχων σε ορισμένα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν, στην Αυστρία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία, όπου ήδη πραγματοποιούνται έλεγχοι – σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου της 12ης Μαΐου – για επιπλέον περίοδο τριών μηνών.

Η Επιτροπή αιτιολόγησε την απόφασή της με το σκεπτικό ότι παρότι η κατάσταση σταθεροποιείται σταδιακά, δεν πληρούνται ακόμη απόλυτα οι όροι του χάρτη πορείας «Αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν», ώστε να είναι δυνατή η επιστροφή στην ομαλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν.

Ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έκανε λόγο για ένα «κατ’ εξαίρεση μέτρο» και για μια αυστηρά περιορισμένη περίοδο τριών μηνών ακόμα, τονίζοντας πως όλες οι προσπάθειές, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής πρότασης, έχουν ένα μόνο σκοπό: να «αντιμετωπιστούν όλες οι προκλήσεις του μεταναστευτικού και της ασφάλειας, ώστε να αρθούν όλοι οι συνοριακοί έλεγχοι το συντομότερο δυνατόν».

Δήλωσε πως η παράταση αυτή «θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στην ομαλή λειτουργία της Σένγκεν» χωρίς εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους και ξεκαθάρισε πως η πρώτη προτεραιότητα είναι η διατήρηση και η διαφύλαξη της Σένγκεν, χαρακτηρίζοντάς την… ως ένα από τα «σημαντικότερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Στην κατεύθυνση αυτή είπε πως η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι «σημαντική» και ότι η πλήρης επιχειρησιακή της ετοιμότητα έχει «καθοριστική σημασία»… αλλά «δεν έχουμε φθάσει ακόμα στο σημείο αυτό».

Παράλληλα, «αναγνώρισε» τις «ανησυχίες» των κρατών της Σένγκεν που συνεχίζουν να διεξάγουν εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους (Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία, Νορβηγία), όσο και των γειτονικών τους κρατών που δεν είναι μέλη της, σημειώνοντας πως σε απάντηση αιτήματος της Επιτροπής, τα πέντε αυτά κράτη της Σένγκεν έστειλαν πληροφορίες που δείχνουν ότι παρατηρείται μείωση του αριθμού των αφίξεων καθώς και του αριθμού των αιτήσεων ασύλου που κατατίθενται. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, οι εξαιρετικές περιστάσεις που δικαιολογούν την επανεισαγωγή εσωτερικών συνοριακών ελέγχων συνεχίζουν να υφίστανται. Πρώτα από όλα ανέφερε πως ο σημαντικός αριθμός «παράτυπων» μεταναστών (περίπου 60.000) που συνεχίζει να βρίσκεται στην Ελλάδα θα μπορούσε να μετακινηθεί προς άλλα κράτη-μέλη, εάν οι εσωτερικοί συνοριακοί έλεγχοι αρθούν. Επίσης, επισήμανε πως οι υπηρεσίες ασύλου των πέντε αυτών κρατών της Σένγκεν βρίσκονται κάτω από σημαντική πίεση εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αιτήσεων ασύλου που έχουν δεχθεί και συνεχίζουν να δέχονται. Επιπλέον, υποστήριξε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνος για την πλήρη και μόνιμη εφαρμογή μιας σειράς σημείων που προσδιορίστηκε στον Χάρτη Πορείας “Επιστροφή στη Σένγκεν”.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η δραματική αύξηση των θανάτων δεν σχετίζεται με την αύξηση των προσφυγικών ροών – αντίθετα, τα στοιχεία του ΟΗΕ για τον περασμένο Σεπτέμβρη έδειχναν ποσοστιαία μείωση – αλλά με την τακτική της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης. Μόλις τον περασμένο Απρίλη, έκθεση Βρετανών πανεπιστημιακών τεκμηρίωσε, ότι η απόφαση της ΕΕ να περιορίσει τις επιχειρήσεις διάσωσης, «δημιούργησε τις συνθήκες που οδήγησαν στην μαζική απώλεια ανθρώπινων ζωών»..