Οι άνεργοι διεκδικούν δωρεάν μετακινήσεις στα Μέσα Μεταφοράς

(Σε μια από τις πρώτες συντονισμένες μάχες που επιχειρεί να δώσει ο κόσμος της ανεργίας)

| 23/06/2014

Με παράσταση διαμαρτυρίας, τη Δευτέρα 23 Ιουνίου στις 11:00 το πρωί στο υπουργείο Εργασίας, απευθύνουν συλλογικότητες ανέργων, σωματεία, λαϊκές συνελεύσεις και εργατικές λέσχες έχοντας ως αίτημα τη δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μάλιστα στην κινητοποίηση, πέρα από τις συλλογικότητες που κάλεσαν και οργάνωσαν κατ’ αρχήν την κινητοποίηση και οι οποίες εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα από την αριστερά μέχρι τον αναρχικό – αντιεξουσιαστικό χώρο, θα συμμετέχουν και δυνάμεις του ΠΑΜΕ, όπως αποτυπώνεται  στο κάλεσμα της εκτελεστικής γραμματείας του τελευταίου…

Οι συλλογικότητες ανέργων τονίζουν ότι το συγκεκριμένο αίτημα αφορά την ανάγκη τους για αξιοπρεπή καθημερινότητα, που τοποθετείται πλάι στο δικαίωμα για σταθερή και αξιοπρεπή εργασία και σημειώνουν ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση τους παρέπεμπε από το ένα υπουργείο στο άλλο. Το σίγουρο πάντως είναι, ότι ανεξάρτητα από την έκβαση αυτής της πρώτης μάχης, η συγκεκριμένη κινητοποίηση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που τα τελευταία χρόνια (όπου ο κόσμος της ανεργίας αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο) επιχειρείται με αρκετά καλούς και συντονισμένους όρους μια οργανωμένη παρουσία όλου αυτού του κόσμου της ανεργίας.

Ενός κόσμου που πέρα από τα οικονομικά προβλήματα που του δημιουργεί η έλλειψη εργασίας, οδηγείται συχνά στην πολιτική απομόνωση, χωρίς συλλογικές διαδικασίες, δικαιώματα και διεκδικήσεις. Χωρίς πολλές φορές να μπορεί ούτε καν επαρκή ενημέρωση να έχει για αυτά που τον ανησυχούν και τον φοβίζουν. “Κανένας μόνος του στην κρίση” ανέφερε συχνά ένα σύνθημα όα αυτά τα χρόνια από την έλευση της σωτηρίας των μνημονίων στη χώρα μας.. Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει, ότι ένα τέτοιο σύνθημα χρειάζεται να μένει συνεχώς στο προσκήνιο με τέτοιους, έμπρακτους τρόπους;

Αναμένοντας, λοιπόν, με ελπίδα τη συνέχεια, διαβάζουμε το κάλεσμα της κινητοποίησης…

dorean-metakinisi-anergoi-2

Το κάλεσμα:

«Εμείς οι άνεργοι, γνωρίζουμε ότι δε θα μας χαριστεί τίποτα αν δεν το διεκδικήσουμε. Ο πρόσφατος ανασχηματισμός της κυβέρνησης το αποδεικνύει περίτρανα. Όλοι οι νέοι υπουργοί διαγωνίζονται στις δηλώσεις για το ποιος θα εφαρμόσει πιο πιστά και επιθετικά την πολιτική που μας έφερε εδώ. Στο κρίσιμο Υπουργείο Οικονομικών, διορίζεται άνθρωπος εκλεκτός του κεφαλαίου, των τραπεζών και των Βρυξελλών. Στο Υπουργείο Εργασίας, ο υπουργός παραμένει στη θέση του αφού η συγκυβέρνηση τον θεωρεί πετυχημένο και τον «ανταμείβει» για τα εκατομμύρια των ανέργων, των υποαπασχολούμενων, την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Προεκλογικά, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προσπάθησε να υφαρπάξει την ψήφο μας, τάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Κακοπληρωμένες, χωρίς ασφάλιση, για λίγους μήνες και χωρίς δικαιώματα, ποντάροντας στην απόγνωσή του κόσμου που έχει πραγματική ανάγκη για δουλειά. Μας κορόιδεψαν με ανακοινώσεις για κοινωνικά μερίσματα και βοηθήματα για τους άνεργους. Ξέρουμε όμως ότι αυτοί που ευθύνονται για την εκτόξευση της ανεργίας στο 30% (πολύ παραπάνω στους νέους) δε θέλουν και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να την αντιμετωπίσουν, αν δεν τους αναγκάσουμε. Ξέρουμε ότι τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν μεγάλα, μαζικά, ενωτικά κινήματα για να αντιμετωπιστούν. Ξέρουμε ότι όσες αναλύσεις κι αν γραφτούν για τα αποτελέσματα των εκλογών και τη συγκυβέρνηση που τιμωρήθηκε από την κάλπη, είμαστε εμείς οι ίδιοι, οι άνεργοι, που πρέπει να μπούμε μπροστά, να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στη δουλειά και την αξιοπρεπή ζωή.

Τώρα, το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα προσπαθεί να μας πείσει πως «η χώρα τουλάχιστον έχει σωθεί». Αλλά ο λαός της έχει καταστραφεί. Με την ύφεση να συνεχίζεται και τον πραγματικό αριθμό των ανέργων να ξεπερνά κατά πολύ το 1,5 εκατομμύριο, η «σταθερότητα» που παπαγαλίζουν καθημερινά είναι για εμάς εφιάλτης. Τι «σταθεροποιείται»; Η ανεργία; Η ανασφάλεια; Η φτώχεια; Η διάλυση της δημόσιας παιδείας και της υγείας; Η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων; Η αδυναμία μας να ανταπεξέλθουμε σε βασικές καθημερινές ανάγκες; Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη και η μόνη λύση που σήμερα προβάλλεται ως «ρεαλιστική», ειδικά για τους νέους, είναι η μετανάστευση.

Να τους διαψεύσουμε. Να οργανωθούμε και να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας. Πλάι στο δικαίωμα για σταθερή και αξιοπρεπή εργασία, να συνεχίσουμε να διεκδικούμε την αξιοπρεπή καθημερινότητα. Την πρόσβαση στη δημόσια υγεία και παιδεία. Στο νερό και το φτηνό ρεύμα. Να συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα μας για δωρεάν μετακινήσεις. Μετά τη διαμαρτυρία στο Υπουργείο Μεταφορών, μας υπέδειξαν ως αρμόδιο για την υλοποίηση του αιτήματός μας το Υπουργείο Εργασίας. Ίσως με ειλικρίνεια, ίσως όμως και με την ελπίδα να κουραστούμε, να σταματήσουμε, να απογοητευτούμε. Εμάς δε μας ενδιαφέρουν ούτε οι σχέσεις μεταξύ των υπουργείων, ούτε οι καθυστερήσεις τεχνοκρατών που δεν μπορούν να πάρουν την ευθύνη μιας πολιτικής απόφασης. Μας ενδιαφέρει η άμεση λύση στο πρόβλημά μας και δε θα σταματήσουμε μέχρι να την πετύχουμε.

Καλούμε όλους τους φορείς, τα σωματεία, τα συνδικάτα, τις επιτροπές γειτονιών και τις λαϊκές συνελεύσεις, τις συλλογικότητες ανέργων και εργαζομένων, σε μια κοινή συσπείρωση διεκδίκησης της ελεύθερης χρήσης των ΜΜΜ, ξεκινώντας από την πιο ευάλωτη και χτυπημένη κατηγορία εργαζομένων, τους άνεργους και τις άνεργες.

Συμμετέχουμε σε κάθε κίνηση, συζήτηση και δράση, κάθε πρωτοβουλίας που αναγνωρίζει αυτή την ανάγκη και κινείται σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Διεκδικούμε η κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ, να είναι ισοδύναμη της κάρτας απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Καλούμε τα σωματεία των εργαζομένων στα ΜΜΜ να πάρουν θέση, στηρίζοντας έμπρακτα τη διεκδίκησή μας.

Καλούμε:
Τη Δευτέρα 23 Ιούνη, στις 11:00, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), όπου θα απαιτήσουμε την αναγνώριση του δικαιώματος σε ελεύθερες μετακινήσεις για τους άνεργους. Μέχρι τότε, μαζεύουμε υπογραφές που απαιτούμε το δίκαιο αίτημά μας, ζητάμε τη συμβολή κάθε άνεργου συναδέλφου στην κινητοποίηση, αλλά και στο σχεδιασμό των επόμενων παρεμβάσεών μας.

Συντονισμός συλλογικοτήτων για δωρεάν μετακίνηση των ανέργων».