Οι Βρετανοί ανακαλύπτουν το Κομμουνιστικό Μανιφέστο

Οι καινούργιες αναγνωστικές προτιμήσεις των Βρετανών στους καιρούς της κρίσης

| 02/11/2015

Ανάρπαστη είναι η μαρξιστική βιβλιογραφία στην Βρετανία σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Russia Today”.

Όλο και περισσότεροι Βρετανοί αγοράζουν βιβλία όπως το “Κομμουνιστικό Μανιφέστο” των Μαρξ και Ένγκελς, καθώς και το εμβληματικό “Κεφάλαιο” του Μαρξ, σε μία όλο και αυξανόμενη τάση την οποία οι βιβλιοπώλες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνδέουν με την άνοδο στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος του Τζέρεμι Κόρμπιν, αλλά και με την εντεινόμενη καπιταλιστική κρίση.

Στο παρελθόν, για τέτοιου είδους βιβλία ενδιαφέρονταν περισσότερο οι φοιτητές των πολιτικών επιστημών. Ωστόσο, η κατάσταση σήμερα έχει αλλάξει.

Η Αντρέα Μπούτσερ, ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου βιβλιοπωλείου της Βρετανίας με σοσιαλιστική βιβλιογραφία, εκτιμά ότι η αύξηση των σχετικών πωλήσεων σχετίζεται με τη δημοφιλία του Κόρμπιν.

Η νίκη του Κόρμπιν αποτέλεσε για πολλούς κίνητρο. Προσδίδει στους ανθρώπους σιγουριά. Απευθύνονται σε αυτά τα βιβλία για να βρουν απαντήσεις στα ζητήματα της καθημερινότητας και στα προβλήματα που προκαλεί η σκληρή οικονομική πολιτική” σημειώνει.

Πάντως, η ίδια ελπίζει ότι αυτή η ζήτηση για τη σοσιαλιστική φιλολογία καθρεφτίζει και αλλαγές σε κοινωνικό-πολιτικό επίπεδο.

Δείτε τί γίνεται στον κόσμο, κυρίως σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία. Για τους σοσιαλιστές είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος” εκτιμά.

housmans_bookshop1

Ωστόσο, η άνοδος των πωλήσεων αυτών των βιβλίων παρατηρείται και σε βιβλιοπωλεία γενικού ενδιαφέροντος, όπως αυτό της Βίβιαν Αρτσερ. “Τις καλύτερες πωλήσεις κάνουν βασικά βιβλία, όπως το “Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος”. Ο κόσμος προσπαθεί να μάθει περισσότερα για την ιστορία του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος. Κυκλοφόρησαν και νέα βιβλία για την εθνική υπηρεσία υγείας. Είναι πολύ δημοφιλές θέμα μαζί με τα μέτρα της σκληρής οικονομίας” σημειώνει.

Μάλιστα, σοσιαλιστική κατεύθυνση παρατηρείται και στην παιδική λογοτεχνία. Για παράδειγμα, το βιβλίο “Κλατς, μπατς, μουου” διηγείται πώς οι αγελάδες γράφουν στην γραφομηχανή το εξής γράμμα: “Αγαπητέ φάρμερ Μπράουν! Στον αχυρώνα έχει πολύ κρύο. Στείλτε μας ηλεκτρικές θερμαινόμενες κουβέρτες. Μετά τιμής, οι αγελάδες”.

Ο φάρμερ ωστόσο αρνείται και οι αγελάδες κατεβαίνουν σε απεργία, στην οποία ενώνονται και οι κότες…