Οι "ιπτάμενοι αναρχικοί".

Και τα αστεία (μεν), επικίνδυνα (δε) ρεπορτάζ του ΑΝΤ1

| 08/12/2014

Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι τίποτα τηλεοπτικό – δημοσιογραφικό δεν μας είναι ξένο πλέον. Εδώ και χρόνια έχουμε χορτάσει από προσπάθειες δαιμονοποίησης διαφόρων πραγμάτων , προσώπων και καταστάσεων στα δελτία ειδήσεων των 8. Αυτό το μείγμα βλαχομπαρόκ αισθητικής, επαρχειώτικης συντηρητικής επιφυλακτικότητας προς κάθε τι ξένο ή καινούριο και καταφανούς προσπάθειας διαστρέβλωσης – συκοφαντίας, που μάλλον θεωρεί ότι απευθύνεται σε ανθρώπους χωρίς καμία δυνατότητα σκέψης έχει παρατηρηθεί ακόμη και σε ζητήματα που δεν άπτονται απαραίτητα της πολιτικής – κοινωνικής κατάστασης.

– Θα πεταχτώ λίγο στα εξάρχεια #iptamenoi_anarxikoi

-Ελα κέντρο! Τα σπάνε στη Σόλονος! -Σε ποιο ύψος;  -2.500 χιλιάδες πόδια υπολογίζω.

– Πετάγομαι μέχρι την πύλη της στουρνάρη στο πολυτεχνείο έχει κάλεσμα στις 22:00 #iptamenoi_anarxikoi

-Μάνα βγαίνω -Που πας; -Με τους #iptamenoi_anarxikoi για να ρίξουμε καμιά μολώτοφ -Την μπέρτα σου να πάρεις!!

– Εναέριος δακτύλιος…τις μονές θα πέφτουμε εμείς από τα σύννεφα τις ζυγές θα πετούν οι #iptamenoi_anarxikoi

– Παντως αν έχετε κρεμάσει cd στα μπαλκόνια σας μην φοβάστε και δεν θα σας τα κοτσιλιζουν οι #iptamenoi_anarxikoi … #apolitic

– Μα εγώ μ’ ένα άγριο περήφανο χορό σαν αετός πάνω απ’ τις λύπες θα πετάξω. Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ #iptamenoi_anarxikoi

-Ήδη εχει δώσει εντολή ο Κικίλιας να αγοραστεί μεγάλη ποσότητα καναβουρι για δόλωμα για τους #iptamenoi_anarxikoi

-Μου ήρθε χαρτί ρε παρουσιάζομαι Αεροπορία. -Τρίπολη? -Οχι Εξαρχεια #iptamenoi_anarxikoi

– #iptamenoi_anarxikoi παραβιάζουν το FIR του μετώπου της λογικής.

-Θα βρεξει -που το ξες; -οι αναρχικοί πετάνε χαμηλα #iptamenoi_anarxikoi

– Μέχρι τώρα στις πορείες κλείνανε σταθμούς του Μετρό, πλέον θα κλέινουν και αεροδρόμια #iptamenoi_anarxikoi

-Γιαγια κουτσουλησε ιπτάμενος αναρχικος -Γουρι γουρι! #iptamenoi_anarxikoi

Μεγάλη πλάκα διαχρονικά όσον αφορά κυρίως τάσεις, ανθρώπους, καταστάσεις που μας “έρχονταν” από το εξωτερικό. Ειδικά βέβαια όταν ο στόχος ήταν το “παραμύθι” στην πολιτική συνείδηση του μέσου δέκτη – τηλεθεατή η κατάσταση απογειωνόταν. Απογειωνόταν έτσι όπως κάνανε οι δηλαδή οι αναρχικοί, αριστεροί και λοιποί “νεαροί” μαχητές στα χτεσινά επεισόδια στα Εξάρχεια σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, το οποίο προκάλεσε κα ιτα παραπάνω αστεία σχόλια στο διαδίκτυο. Τί έλεγε όμως το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1;

“Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 και του www.Ant1news.gr, οι εκτιμήσεις των αστυνομικών αναφέρουν ότι υπήρχαν συντονισμένες ομάδες συνολικά άνω των 300 ατόμων που, λειτουργώντας ως …αεράμυνα των ταραξιών, έριξαν εκατοντάδες μολότοφ προς τις διμοιρίες (κατά στιγμές μάλιστα ήταν δεκάδες οι μολότοφ που έπεσαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα).” Και συνέχιζε: “Το δεύτερο, εξίσου εντυπωσιακό νέο στοιχείο είναι ότι πολλοί από τους νεαρούς αναρχικούς έκαναν ..παρκούρ, πηδώντας από κτίριο σε κτίριο κι από ταράτσα σε ταράτσα, πετώντας μολότοφ από διαφορετικά σημεία”

Φυσικά οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ δεν μπήκαν στον κόπο να μας εξηγήσουν πως γίνεται η τεράστια πλειοψηφία των βίντεο (και των δικών τους που προβάλλονται στη συνέχεια του δελτίου) που συνοδεύουν τα ρεπορτάζ όλων των ειδησεογραφικών πρακτορείων μας δείχνουν συγκρούσεις στις οποίες οι αντίπαλοι των ανδρών της αστυνομίας βρίσκονται σίγουρα στο ίδιο ύψος με αυτούς. Επίσης δεν μπήκαν στον κόπο να σκεφτούν ακόμη και για τις όποιες επιθέσεις έγιναν “από ψηλά” μια πιο … “γήινη” εξήγηση. Δεν σκέφτηκαν για παράδειγμα το τι βιώνουν τα Εξάρχεια πολύ συχνά από τις δυνάμεις καταστολής που συμπεριφέρονται σαν δυνάμεις κατοχής σε ξένο έδαφος και τι αισθήματα μπορεί να έχει προκαλέσει αυτό στους κατοίκους μιας (ούτως ή άλλως) περιοχής με ριζοσπαστική παράδοση.

Δεν πέρασε ούτε κατ’ ελάχιστο από το μυαλό τους η πιθανότητα να πρόκειται για κανονικούς κατοίκους ή και διαδηλωτές που κυνηγήθηκαν και βρήκαν καταφύγιο σε σπίτια και όχι για τον Μπάτμαν, τον Σπάιντερμαν και τον Σούπερμαν. Κανονικοί άνθρωποι που αμυνόμενοι ακόμη και στις αύρες που επιστρατεύτηκαν από την Ελληνική Αστυνομία για τα Εξάρχεια εκσφενδονίζουν ότι εκσφενδονίζουν χωρίς να κάνουν χρήση αυτού του σατανικού όπλου που ονομάζεται παρκούρ(!!) και ένας θεός ξέρει τι δαιμόνια πράγματα κάνει αν συνδυαστεί με μολότωφ και φρικιά. “Ότι να ‘ναι”, με λίγα λόγια.

Όμως εκτός από τα γέλια που προκάλεσε η δημοσιογραφία τέτοιου τύπου είναι προφανές ότι δημιουργεί και ανησυχία. Αφού είναι εμφανές ότι δεν αφορά πραγματικό ρεπορτάζ αλλά πολύ περισσότερο (όπως οι ίδιοι οι ρεπόρτερ δεν διστάζουν να αναφέρουν) την προβολή των θέσεων της αστυνομίας για τα όσα έγιναν. Μαζί με μια ύπουλη προσπάθεια εξοικείωσης με ακόμη χειρότερες πλευρές καταστολής και αυθαιρεσίας και συγκεκριμένο στόχο: την δυνατότητα εφόδου χωρίς κανένα νομικό μέτρο και προϋπόθεση στους ιδιωτικούς χώρους του κάθε πολίτη, νέου και εργαζόμενου.

Αν παρατηρήσει κανείς με προσοχή, θα δει τι προαναγγέλεται υπογείως. Όταν ο δημοσιογράφος μιλά για συγκεκριμένες πολυκατοικίες και στον χάρτη που εμφανίζεται στις οθόνες μας κατονομάζονται και στοχοποιούνται συγκεκριμένοι δρόμοι και νούμερα. Όταν μάλιστα στη συνέχεια πληροφορούμαστε ότι οι επικεφαλής της επιχείρησης είχαν δύο επιλογές: είτε να σηκώσουν ελικόπτερο με προβολέα για να στοχεύσουν τη «μοίρα» των αερομεταφερόμενων αναρχικών, είτε αφού «είχαν καταγράψει τις πολυκατοικίες με το μεγαλύτερο αριθμό των πελταστών των Εξαρχείων, να καταλάβουν εξ εφόδου τα υπερυψωμένα αυτά αμφιθέατρα της μάχης». Τότε καταλαβαίνουμε πολύ καλά πως αυτά τα λόγια συνδέονται με τα περιστατικά βίας ενάντια σε περίπτερα και μαγαζιά στα Εξάρχεια όλο το τελευταίο διάστημα. Και πως πραγματικά συμπεριφέρεται (και αναμένεται να ενταθεί) η συμπεριφορά των διμοιριών με ύφος και πρακτικές στρατού κατοχής. Ένα ακόμη μέσο ενημέρωσης άλλωστε, δεν δίστασε να συμπληρώσει με ύφος ανάλογο του ΑΝΤ1, ότι «στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη προέβη σε μία πιο προχωρημένη δήλωση περί “συνενοχής κάποιων κατοίκων”, ένδειξη που πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως είπε από την “οργανωμένη πολιτεία”».

Και γι αυτό μάλλον τα βίντεο που αφορούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την πραγματική εικόνα και των χτεσινών συγκρούσεων κατοίκων και διαδηλωτών με αστυνομικούς, αν και δεν είχαν τόσο εξωτικά χαρακτηριστικά φανταστικών συγκρούσεων με σουπερήρωες  και περιορίζονταν σε χρήση ειδών οικιακής χρήσης και φωνές, έλειπαν από τα ρεπορτάζ τύπου ΑΝΤ1. Εδώ, στο παρακάτω βίντεο, αγαπητοί κύριοι ρεπόρτερ οι άνδρες των ΜΑΤ φαίνεται τελικά να κάνουν προσπάθειες να μπουν σε πολυκατοικίες παρά τα όσα μεταδώσατε. Και μάλιστα ως απάντηση σε αυτή τους την προσπάθεια βλέπουμε κάποιους να αντιδρούν. Και δεν φαίνεται να είναι ούτε πελταστές, ούτε ξωτικά, ούτε γαλάτες με μενίρ, ούτε ο Νίο του Μάτριξ. Θα πούμε τίποτα γι’ αυτό ή θα περιοριζόμαστε συνεχώς σε όσα μας λένε οι άνδρες της ασφάλειας;

****

Για να κλείσουμε εύθυμα όμως θα ασχοληθούμε με την τροφή που δόθηκε από το “ρεπορτάζ” για άπειρα αστεία στο twitter. Καθότι το γέλιο σε τέτοιες εποχές όπως και να το δει κανείς το χρειαζόμαστε. Δείτε λοιπόν ΕΔΩ  μερικά από τα καλύτερα στιγμιότυπα ενός από τα πιο αστεία και πετυχημένα hashtags της χρονιάς.