Οι Gogol Bordello ξανά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη…

| 07/05/2014

Για μια ακόμη φορά έρχονται στη χώρα μας οι Gogol Bordello, για 2 συναυλίες, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της περιοδείας τους για την προώθηση του καινούργιου τους άλμπουμ Pura Vida Cosnpiracy. Το νεουορκέζικο συγκρότημα αποτελείται, από Ουκρανούς, Ρώσους, Ισραηλινούς και Αμερικάνους, μια πραγματική φυλετική συνάντηση, Επηρεασμένοι τόσο από την μουσική των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης όσο και από το πανκ, το σκα και το φανκ, αποτελούν μια μοναδική μουσική σύνθεση. Ιδρύθηκαν το 1999 από τον χαρισματικό Eugene Hutz, ο οποίος ευθύνεται για τις συνθέσεις και τους στίχους των κομματιών τους. Οι πρώτες τους live εμφανίσεις έκαναν τους New York Times να τους χαρακτηρίσουν ως το underground φαινόμενο της πόλης. Και πώς να μην το κάνει άραγε.

Ένα gypsy-funk-punk κλίμα, «γράφεται» στη μέχρι τώρα δισκογραφία τους, με το Gypsy Punks Underdog World Strike του 2005 σε παραγωγή Steve Albini και το Super Taranta του 2007 να ξεχωρίζουν. Όσο για τις συναυλίες τους; Αυτό που συμβαίνει επί σκηνής είναι ξέφρενο, συνεχές πάρτι με βιολιά, ακορντεόν, ηλεκτρικές κιθάρες και βαλκανικά κρουστά. Ο Manu Chao, o George Clinton, οι Clash, οι Fugazi και οι Pogues συγκαταλέγονται στις επιρροές τους. Οι στίχοι τους βασισμένοι στην τσιγγάνικη κουλτούρα της ελευθερίας μιλάνε για τα σύγχρονα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα καθώς και τα ζητήματα των μεταναστών όπως είναι φυσικό.

Οι Gogol Bordello μαζί με συγκροτήματα όπως οι Kultur Shock, οι Firewater και οι Viza, είναι οι σημερινοί συνεχιστές της παράδοσης των Mano Negra, του αποκαλούμενου ethnic punk ή world punk ρεύματος, δείχνοντας στη πράξη και για μια ακόμη φορά τι μπορεί να προκαλέσει η δημιουργική συνάντηση της παραδοσιακής  κουλτούρας των λαών με τα σύγχρονα μητροπολιτικά ακούσματα.

 8 ΜΑΗ, ΑΘΗΝΑ : Stage  Volume 1 

7 ΜΑΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : Principal Club Theater  – Μύλος

Γράφει: Μιχάλης Παπαμακάριος