Ουκρανία: Βία και καταστολή εναντίον του κομμουνιστικού - αντιφασιστικού κινήματος

Επιθέσεις σε κομμουνιστές και απειλές εναντίον δημοσιογράφων από φασίστες, με την ανοχή του Κιέβου

| 15/07/2016

Χθες, μια ομάδα περίπου 30 φασιστών του ουκρανικού ναζιστοτάγματος «Αζόφ» επιχείρησε να μπλοκάρει την προγραμματισμένη συνέντευξη του πρώτου γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, Πιοτρ Σιμονένκο, στο ουκρανικό πρακτορείο golosua.com., με θέμα την καταστολή του ουκρανικού ΚΚ και γενικά του κομμουνιστικού κινήματος από το καθεστώς του Κιέβου.

Αφορμή της συνέντευξης ήταν η πρόσφατη (13 Ιούλη) άγρια και ιδιαίτερα βίαιη επίθεση εναντίον του κομμουνιστή υποψηφίου στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουλίου, Μιχαήλ Κονονόβιτς, στο χωριό Λιουμπέτς, από ομάδα νεοναζί υπό την ονομασία «Νέοι της Βόρειας Πρωτεύουσας», οι οποίοι «υπερηφάνως» ανέλαβαν την ευθύνη και των οποίων τα αρχικά είναι σαφέστατα για το περί τίνος πρόκειται: «Νέοι SS»…

Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια προεκλογικής περιοδείας κλιμακίου του ΚΚ, ομάδα νεοναζί, φορώντας μάσκες και οπλισμένοι με γκλομπ και άλλα φονικά αντικείμενα, επιτέθηκαν στο στέλεχος του ΚΚ και του έφεραν βαρύτατα τραύματα στο κεφάλι.

ουκρανια2

Συλλήψεις δεν υπήρξαν αν και η αστυνομία θα είχε πολύ εύκολη δουλειά: Οι δράστες, εντελώς αποθρασυμμένοι από την ασυλία που τους προσφέρει το καθεστώς έγραψαν τα εξής στην ιστοσελίδα τους με τον κυνισμό που χαρακτηρίζει τους φασίστες: «Πρόσφατα απειλήσαμε τον ουκρανοφοβικό, Μιχαήλ Κονονόβιτς. Προειδοποιήσαμε ότι στην περιοχή Τσερνιγκόβσκι δεν τον αναμένουν. Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση. Ο Μίσα είναι στο νοσοκομείο. Μπορείς να εκλάβεις την σημερινή συνάντηση ως προειδοποίηση. Εδώ δεν σας αναμένουν. Το Τσερνιγκόφ είναι ουκρανική πόλη. Εμείς, οι “Νέοι της Βόρειας Πρωτεύουσας” αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την εκδίωξη αυτού του όντος από την πόλης και θα κάνουμε ό,τι εξαρτάται από μας. Αν ξαναπέσει στα χέρια μας, όλες μας οι προηγούμενες δράσεις τιμωράις και βίας θα φαντάζουν παιδικά παιχνίδια»…

ουκρανια3
Μάλιστα, ανέβασαν και το βίντεο της επίθεσης.

Για την ιστορία να πούμε ότι η διοίκηση του πρακτορείου απευθύνθηκε στην προεδρία της χώρας και σε κάθε αρμόδιο (εισαγγελία, υπουργεία κλπ) απαιτώντας να προστατευθούν οι δημοσιογράφοι και να εξασφαλιστούν ομαλές συνθήκες εργασίας τους, σε συμφωνία με την συνταγματική επιταγή της ελευθερίας του λόγου και της νομοθεσίας για την δημοσιογραφία.

Από την πλευρά του,το Κομμουνιστικό Κόμμα κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, να χαλιναγωγήσει τα εντελώς ανεξέλεγκτα «μαντρόσκυλά» του, να σταματήσει την «γκανγκστερικό χάος» που προκαλούν στην Ουκρανία οι ένοπλες νεοναζιστικές συμμορίες και οι ηγέτες τους.

Να σημειωθεί, ότι τυπικά το ΚΚ στην Ουκρανία δεν είναι ακόμη παράνομο, λόγω ενός συνδυασμού εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων, όπως το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης στον αγώνα του λαού του Ντονμπάς και στο κομμουνιστικό, αντιφασιστικό, αριστερό κίνημα στην Ουκρανία, οι πολύπλοκες και πολυπλόκαμες ισορροπίες σε σχέση με το γενικότερο γεωπολιτικό σκηνικό όπως αυτό ορίζεται από τις επιδιώξεις του Κιέβου στις σχέσεις του με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά και τους ανταγωνισμούς των τελευταίων με την Ρωσία κλπ.

Ωστόσο, το καθεστώς έχει επιβάλλει στην πράξη και με την χρήση των φασιστοσυμμοριών και των ναζιστικών ταγμάτων αιματηρή και κάθε άλλου είδους καταστολή στην δράση των κομμουνιστών και γενικότερα αντιφασιστών και αριστερών κομμάτων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων, εφαρμόζοντας και το αντικομμουνιστικό – αντισοβιετικό νομικό πλαίσιο που ψηφίστηκε την Ανοιξη του 2015.