Ο καπιταλισμός “εκπαιδεύει”

Το ελληνικό κράτος φτιάχνει σύγχρονους δούλους. Ανήλικους πρόσφυγες 15-18 ετών

| 23/06/2017

Η Ελλάδα ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεσμοφύλακας και οι καπιταλιστές τρίβουν τα χέρια τους, αφού πλέον έχουν άλλον ένα τρόπο να αυξήσουν τα κέρδη τους. Πώς; Μα με την εργασία που απελευθερώνει ή διαφορετικά με τη μέθοδο του on the job training”. Πώς μεταφράζεται η αγγλική φράση; Κυριολεκτικά ως “εκπαίδευση με εργασία”. Υπάρχει όμως κι άλλη μετάφραση κι είναι “Εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος αγροτικής εκπαίδευσης σε πρόσφυγες 15-18 ετών”. Το πρόγραμμα είναι κρατικό και αυτό είναι που φέρνει το Νταχάου των ναζί στο σήμερα της Αθήνας του 2017.

Η σημερινή αστική κυβέρνηση δίχως καμία ντροπή και με απύθμενο θράσος δείχνει πώς θέλει να αντιμετωπίζει τους εργάτες: Φασιστικά και μόνο. Το θέμα δεν αφορά μόνο τους πρόσφυγες που φυλακίστηκαν στη χώρα μας με τις ευλογίες της Ε.Ε και των θεσμών της. Αφορά όλους τους εργαζόμενους. Ο καπιταλισμός ήθελε, θέλει και θα θέλει φτηνό εργατικό δυναμικό. Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές –δημιούργημα, κυρίως, των “πολιτισμένων δυτικοευρωπαίων”- είναι η καλή τύχη του καταπιεστικού, εξουσιαστικού συστήματος, διότι χωρίς κόπο βρίσκει ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και εξαρτώνται απόλυτα από την “φιλευσπλαχνία” του κεφαλαίου. Η απόλυτη εκμετάλλευση που “κρύβεται”, στην προκειμένη περίπτωση, πίσω από την “αγροτική εκπαίδευση”.

Η ξεδιαντροπιά όμως και ο φασισμός του συστήματος δεν έχει όρια και δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί ανήλικα παιδιά. Για τους μετανάστες-πρόσφυγες 15-18 ετών δεν αξίζει να μορφωθούν, να τους δοθεί η ευκαιρία να απαλύνουν κάπως τον πόνο της βαρβαρότητας που έχουν νιώσει στο πετσί τους. Όχι. Το ελληνικό κράτος τους φέρεται όπως έχει μάθει να φέρεται σε όλους του εργάτες: Σαν σκλάβους. Για τους ημεδαπούς εργαζόμενους αλλά και όσους αλλοδαπούς έχουν ενταχθεί πια στη χώρα μας, αυτό μεταφράζεται σε ελαστικές μορφές εργασίας, σε ασυδοσία εργοδοτών, σε μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης, κ.α. Στην περίπτωση των ανήλικων προσφύγων, πέρα από τον εγκλωβισμό τους στην ελληνική επικράτεια, αυτό είναι η δωρεάν εργασία που θα προσφέρουν στα χωράφια.

Με αυτό τον τρόπο θα ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο οι ανήλικοι πρόσφυγες. Απομονωμένοι, αμόρφωτοι, έρμαιο των διαθέσεων του εκάστοτε αφεντικού. Η επιλογή των χωραφιών δεν είναι τυχαία, καθώς εκτός από τη φτηνή εργατική δύναμη,  οι “ωφελούμενοι” πρέπει να μείνουν μακριά από την ελληνική κοινωνία. Για να μη τη “μολύνουν” και να μην έρθουν σε επαφή με κομμάτια της που μπορεί να τους “ξυπνήσουν”. Όπως αθώα δεν είναι και η ηλικία αυτών που επιλέχθηκαν να “εκπαιδευτούν”. Οι πρόσφυγες 15-18 είναι αυτοί που αν ξεσηκωθούν δεν μπορούν να ελεγχθούν, γι’ αυτό και το αστικό κράτος θέλει να τους δώσει “δουλειά” και “εκπαίδευση”. Όσο η κρίση του καπιταλισμού προχωρά, τόσο βαθαίνει η εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού, τόσο αποκαλύπτεται το φασιστικό, αποκρουστικό πρόσωπο της εξουσίας που εγκληματεί κυνικά.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και παρά την αγάπη και την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία, συνεχίζει να ασχολείται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας βιβλιοπαρουσιάσεις