Ο Πιερό στην Αλφαβιλ!- O “Υπαρξιστής” της Δήμητρας Παπακωνσταντοπούλου

Το πρώτο βιβλίο της Δήμητρας Παπακωσταντοπούλου είναι τολμηρό, φιλόδοξο και με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας.

| 09/12/2018

Ο “Υπαρξιστής” διαβάζεται κρατώντας κοφτερή λεπίδα και περπατώντας στην άκρη του γκρεμού. Η φωνή με κόπο βγαίνει από το στόμα και πέφτει αθόρυβα μπροστά σου. Βαθύ κόκκινο χαράζει την πορεία σου και σιγά σιγά απεκδύεσαι τα ρούχα σου, το δέρμα σου και κάθε φύλλο που έχεις προσθέσει για να αισθάνεσαι ασφαλής. Σαν κρεμμύδι που ξεφλουδίζεται, αλλά εδώ δεν μένει η αψάδα, μόνο παγωνιά και κρύος αέρας που διαπερνά το σώμα. Κι αυτό, διάστικτο από σημάδια ανεξίτηλα, γραμμένα με αίμα που κρατήθηκε πάνω στις αυλακώσεις της σάρκας που χάνει το σφρίγος και τη λάμψη της. Ο “Υπαρξιστής” είναι σαν τους υπερήρωες που βλέπουμε στον κινηματογράφο. Πληγώνονται, υποφέρουν, πονάνε, αλλά στο τέλος τα τραύματα εξαφανίζονται, σηκώνονται και συνεχίζουν την πορεία τους. Ο “Υπαρξιστής” είναι σαν να κάνεις unboxing στην πιο όμορφη συσκευασία, αυτή να να είναι άδεια και συ να τη γεμίζεις με τα θέλω και τις ανησυχίες σου.

Ο “Υπαρξιστής”, από τις εκδόσεις Ιωλκός, είναι το πρώτο βιβλίο της Δήμητρας Παπακωσταντοπούλου. Και είναι τολμηρό, φιλόδοξο και με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Γιατί; Διότι η εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης είναι άλυτο μυστήριο. Είναι σαν να στέκεσαι μπροστά στον καθρέφτη και να προσπαθείς να δεις μέσα σου, αγωνίζεσαι να βρεις τον άνθρωπο μέσα σου, αυτόν που κινεί την εικόνα σου. Η παρεξήγηση εύκολη, η επιλογή της ψευδαίσθησης ύπουλος κίνδυνος που μπορεί να σε παρασύρει σε ανούσια επίδειξη ακατάληπτων θεωριών, στοχασμών. Η κατανόηση της ζωής, του ερωτήματος “τι είναι ζωή;” μπορεί να κάνει τον λόγο ακατάληπτο, μάταιο και πλαστικά όμορφο. Η Παπακωνσταντοπούλου όμως βρίσκει τον τρόπο να ισορροπήσει ανάμεσα στον στοχασμό, την υπέρβαση και τον μύθο που μας αφηγείται ο ήρωας της.

Σε αυτό το μυθιστόρημα το ύφος της εξιστόρησης έχει κομβική σημασία διότι δίνει ζωντάνια στην πρόζα, στις σκέψεις και στην αλληλεπίδραση του ήρωα με Εκείνη. Η ατμόσφαιρα είναι κλειστοφοβική, όμως η ιστορία στον πυρήνα της εξωστρεφής, διότι η Παπακωνσταντοπούλου θέλει να μας αγγίξει με αυτήν. Ο “Υπαρξιστής” θα μπορούσε να είναι πλάνο σε ταινία του Γκοντάρ, “Ο τρελός Πιερό” στην Αλφαβίλ. Η συγγραφέας έχει πολλά να μας δώσει.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και παρά την αγάπη και την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία, συνεχίζει να ασχολείται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας βιβλιοπαρουσιάσεις