Ο πρώην διευθυντής του Παιδικού Σπιτιού Πειραιά ένoχος για σεξoυαλική κακοποίηση...

| 23/08/2017

Έντονους προβληματισμούς για το ποιοι κατέχουν τόσο ευαίσθητες θέσεις, όπως αυτή του διευθυντή του ιδρύματος παιδικής προστασίας «Παιδικό Σπίτι» φέρνει στο νου η καταδίκη του 86χρονου Κωνσταντίνου Λαλαούνης, πρώην διευθυντής του ιδρύματος.

Ο Λαλαούνης δικαζόταν, μεταξύ άλλων, για αποπλάνηση, ασέλγεια και σωματική κακοποίηση σε βάρος παιδιών του ιδρύματος. Η ποινή που ανακοινώθηκε, ακόμα και με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου ήταν 40χρονη κάθειρξη χωρίς αναστολή. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Πιο συγκεκριμένα, ο επί 35 χρόνια διευθυντής του ιδρύματος καταδικάστηκε για τα αδικήματα της αποπλάνησης ανηλίκων κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, όπως και σε βάρος ατόμου του οποίου καταχράστηκε τη διανοητική αναπηρία, καθώς και της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, τελεσθείσα από εργαζόμενο σε φορέα παροχής κοινωνικής μέριμνας.

Η κατάσταση στο ίδρυμα-κολαστήριο

Το μικρό σχετικά Ίδρυμα ήταν, επί προεδρίας του, πολύ κλειστό, καθώς οι κοινωνικές επαφές των παιδιών – ακόμη και με τους δικούς τους – ήταν πάντα πολύ περιορισμένες, κάτι αντίθετο προς το νόμο αλλά και την παιδαγωγική.

Τα παιδιά βρίσκονταν στο Ίδρυμα ήταν εκεί λόγω παραμέλησης ή κακοποίησης από τους γονείς ή και αδυναμίας αυτών να τα συντηρήσουν. Άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον των παιδιών – εγκεκριμένα από κοινωνικές υπηρεσίες – που επιθυμούσαν να σταθούν δίπλα στα ήδη τραυματισμένα αυτά παιδιά, προσέκρουαν συχνά στην άρνηση του Κ. Λαλαούνη να τους επιτρέψει έστω και έναν περίπατο μαζί τους.

Η διαδικασία διερεύνησης των συνθηκών που υπήρχαν στο ίδρυμα ξεκίνησε μετά από καταγγελίες και μαρτυρίες ανθρώπων που σχετίζονταν με τον χώρο αλλά και κάποιων παιδιών τροφίμων .

Στην συνέχεια διενεργήθηκαν ανακρίσεις και από την έρευνα δύο κοινωνικών λειτουργών για λογαριασμό του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) βγήκαν πολλά στην επιφάνεια.