Ο Neil Young στα 71α γενέθλιά του με τους Ινδιάνους στη Dakota

Αλληλέγγυος με τους διαδηλωτές που εναντιώνονται στην κατασκευή του γιγαντιαίου αγωγού πετρελαίου

| 21/11/2016

Λίγες μέρες πριν, ο Neil Young γιόρτασε τα 71α γενέθλιά του μαζί με τους αγωνιζόμενους Ινδιάνους στο Standing Rock της Βόρειας Dakota, δίνοντας μια συγκινητική συναυλία, όπως διαβάζουμε στο περιοδικό Rolling Stone.

Εκεί διεξάγεται μια μεγαλειώδης μάχη εδώ και καιρό, καθώς ένας γιγαντιαίος αγωγός πετρελαίου σχεδιάζεται να περάσει από την περιοχή. Πρόκειται για ένα φαραωνικού χαρακτήρα έργο που διατρέχει 4 πολιτείες των ΗΠΑ και, σύμφωνα με ντόπιους Ινδιάνους, οικολόγους, επιστήμονες και αλληλέγγυους, εξαιρετικά αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες θα προκύψουν για τις περιοχές από τις οποίες θα διέλθει, καθώς είναι σχεδόν βέβαιη η μόλυνση του εδάφους και του νερού. Ο αγώνας των τελευταίων μηνών περιλαμβάνει μαχητικές διαδηλώσεις, συγκρούσεις με την ιδιωτική αστυνομία της εταιρείας, απειλές από σερίφηδες, αλλά και αστυνομικές επιχειρήσεις που καταλήγουν ακόμα και σε συλλήψεις ηλικιωμένων.

15178200_346599672367760_806103266996602312_n

Τον παλμό των κινητοποιήσεων δίνει η φυλή Sioux, για την οποία η υπεράσπιση του χώματος της γης αυτής και του ποταμού Missouri, είναι ιερή υπόθεση.

crowcreekriders

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Young είχε ξανά εκφραστεί δημοσιώς σε σχέση με το ζήτημα, με ένα βίντεο που συνοδεύει το νέο του τραγούδι “Indian Givers”, και το οποίο περιλαμβάνεται στο τελευταίο του άλμπουμ που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 9 Δεκεμβρίου. “Αυτοί που καταστρέφουν τη Μητέρα Γη, καταστρέφουν εμάς”, γράφει ο Young, ο οποίος έχει αρκετές φορές στο παρελθόν στηρίξει εμπράκτως κοινότητες αυτοχθόνων στις ΗΠΑ και τον Καναδά.