Πακιστάν: Βόμβες σε γυναικόπαιδα

Ενα πάρκο γεμάτο οικογένειες ήταν ο στόχος του χθεσινού μακελειού στην Λαχόρη

| 28/03/2016

Τουλάχιστον 17 παιδιά και οι μητέρες τους είναι μεταξύ των 72, μέχρι στιγμής, νεκρών, από την χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε πάρκο, στην πόλη Λαχόρη στο ανατολικό Πακιστάν. Το πάρκο ήταν γεμάτο με οικογένειες που έκαναν την κυριακάτικη βόλτα τους.

Το ότι πολλές από αυτές γιόρταζαν το Πάσχα των Καθολικών είναι μια δημοσιογραφική λεπτομέρεια που δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι εδώ και πάνω από 15 χρόνια, οι λαοί στο Πακιστάν και σε άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής, ματοκυλούνται ανεξάρτητα από την θρησκεία τους.

Απλά, στην προκειμένη περίπτωση, ο εορτασμός του Πάσχα ήταν η αφορμή να μαζευτούν πολλά γυναικόπαιδα στο πάρκο και οι δολοφόνοι, γνωρίζοντάς το, να έχουν μαζικότερα, αιματηρά «αποτελέσματα».

Την ευθύνη του μακελειού ανέλαβε η οργάνωση «Τζαμαάτ-ουλ-Αχράρ» που σχετίζεται με τους Ταλιμπάν και η οποία στο παρελθόν είχε διακηρύξει την υποστήριξή της, στο «Ισλαμικό Κράτος».

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ ο αριθμός των νεκρών δεν αποκλείεται να αυξηθεί.

πακισταν1

Η επίθεση είχε και «τρέχοντα» πολιτικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι η Λαχόρη θεωρείται εκλογικό προπύργιο του πρωθυπουργού Ναγουάζ Σαρίφ. Το πρωθυπουργικό γραφείο καταδίκασε την αιματοχυσία και ανακοίνωσε ότι έχει διαταχθεί «απάντηση» στο έγκλημα, χωρίς να δοθούν διευκρινίσεις.

«Θέλουμε να στείλουμε αυτό το μήνυμα στον πρωθυπουργό Ναγουάζ Σαρίφ, ότι έχουμε εισέλθει στη Λαχόρη», δήλωσε εκπρόσωπος της Τζαμαάτ-ουλ-Αχράρ.

Να αναφέρουμε τα προφανή; Οτι, τόσο αυτό το μακελειό, όσο και ανάλογα στην Σομαλία και αλλού δεν αποτελούν αντικείμενο «θρήνου» των κυρίαρχων ΜΜΕ διεθνώς; Οτι τα νεκρά γυναικόπαιδα της Λαχόρης δεν έχουν το ίδιο μηντιακό «βάρος» στην «ευαίσθητη» Δύση; Ισως να μην χρειάζεται.

Από μία άποψη, ίσως να είναι καλύτερα. Αλλωστε και τα «δάκρυα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, κροκοδείλια ήταν. Διότι, σε κάθε περίπτωση, «δικοί τους οι πόλεμοι – δικοί μας οι νεκροί»…