Πανηγυρική και παμψηφεί αθώωση του Κώστα Πελετίδη!

Ποιος είπε ότι οι αγώνες δεν φέρνουν αποτέλεσμα;

| 23/02/2017

Πανηγυρικά και παμψηφεί αθωώθηκε ο δήμαρχος της Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών, μετά από μια καθαρά πολιτική δίκη για την άρνησή του να διευκολύνει τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής «Χρυσής Αυγής».

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος κατηγορούνταν για «παράβαση καθήκοντος» έπειτα από μήνυση που είχε καταθέσει το 2015 ο τότε υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας της «Χρυσής Αυγής», Μιχάλης Αρβανίτης, επειδή με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν παραχώρησε στην ναζιστική οργάνωση δημοτικό χώρο, κατά την προεκλογική περίοδο.

Το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης προς τον διωκώμενο δήμαρχο – στο οποίο συμμετείχε και το Περιοδικό – αλλά και ο προφανής πολιτικός χαρακτήρας της δίκης που δεν μπορούσε να κρυφτεί από τους δικολαβισμούς των φασιστών, οδήγησαν τον Εισαγγελέα να προτείνει την απαλλαγή του δημάρχου, σημειώνοντας ότι αποτελούσε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η μη παραχώρηση των χώρων και αυτό επιβεβαιώθηκε από την ακροαματική διαδικασία και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και τις σχετικές αποφάσεις που έχουν κατατεθεί.

Καταπέλτης ήταν η υπεράσπιση, όπως προκύπτει από χαρακτηριστικά αποσπάσματα που αναρτήθηκαν κατά την ροή της δίκης (https://www.facebook.com/patrasmunicipality/):

Η δίωξη του Δημάρχου από την Χρυσή Αυγή είναι πολιτική δίωξη. Γίνεται γιατί η Δημοτική Αρχή αντιμάχεται το ναζισμό και το φασισμό, είναι απέναντι στη Χρυσή Αυγή (…) Η μήνυση ήρθε από ένα κόμμα το οποίο είναι υπόδικο. Είναι μια εγκληματική, ναζιστική οργάνωση με κοινοβουλευτικό μανδύα. Ο Δήμαρχος δεν είναι υπάλληλος, έχει πολιτικό ρόλο. Ο ίδιος ο πολιτικός ενάγων αναγορεύει σαν κίνητρο τα πολιτικά κίνητρα. Από την έκδοση της απόφασης, τίθεται εν αμφιβόλω η θέση του Δημάρχου. Αυτά τα στοιχεία συνθέτουν τον πολιτικό χαρακτήρα της δίκης (…) Ο ναζιστής τέως βουλευτής προσπάθησε να συνδέσει τον δολοφόνο Ρουπακιά με το ΠΑΜΕ. Καμία σχέση δεν έχει το ΠΑΜΕ και οι αγώνες του με ένα δολοφόνο χρυσαυγίτη. (…) Οι πολιτικές θέσεις του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν μπορεί να δικάζονται στα Δικαστήρια. Ο Μιχαλολιάκος έχει δηλώσει ότι η Χρυσή Αυγή είναι η σπορά των ηττημένων του ‘45, είναι οι φασίστες, οι εθνοσοσιαλιστές.Η μήνυση της Χρυσής Αυγής ήταν ο μανδύας της πολιτικής δίωξης του Δημάρχου. (…) Ο φασίστας τέως βουλευτής είπε ότι η Χρυσή Αυγή είναι νόμιμο κόμμα. Η απάντηση ήταν αποστομωτική Και το ναζιστικό κόμμα ήταν νόμιμο κόμμα. Με νόμιμες διαδικασίες αιματοκύλησε τον κόσμο. Οι χρυσαυγίτες αναπολούν στρατοδικεία, εκτελέσεις αγωνιστών, εξορίες. Γι’ αυτό και η μήνυση ήταν για εσχάτη προδοσία(…)

Αναλόγη ήταν και η τοποθέτησης του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στην δίκη όπως την μεταφέρει το tempo24.gr:

Καθήκον του Δημάρχου να είναι δίπλα στον Πατραϊκό λαό και να διαφυλάσσει την ενότητά του. Είναι τυχαίο ότι δέκα παρατάξεις συμφωνούν και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη;

[br]

[br]

Την μήνυση εναντίον της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου, υπογράφει ο Μιχαλολιάκος, που έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

[br]

[br]

Με ερώτησή τους μας ζητάνε να χωρίσουμε τα παιδιά στο βρεφοκομείο σε δικά μας και ξένα. Υπάρχει παιδί ξένο;

[br]

[br]

Είναι τυχαίο ότι είναι στα Δικαστήρια γιατί έχουν τάγματα εφόδου;

[br]

[br]

Είναι αυτοί που φωνάζουν σε μια μάνα που έχασε το παιδί της: Πού είναι το παιδί σου τώρα!

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ιστορία του λαού μας και την εμπειρία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το ρόλο του ναζισμού.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του χρησιμοποίησε τα διάσημα λόγια του Γερμανού πάστορα Martin Niemoeller:

Όταν ήρθαν να πάρουν τους συνδικαλιστές δεν αντέδρασα.

[br]

[br]

Δεν ήμουν συνδικαλιστής.

[br]

[br]

Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα.

[br]

[br]

Δεν ήμουν κομμουνιστής.

[br]

[br]

Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα.

[br]

[br]

Δεν ήμουν Εβραίος.

[br]

[br]

Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα,

[br]

[br]

Δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει…

Τέλος, υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Δημοτικού Συμβουλίου να έχει πολιτική θέση για το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και να την εκφράζει με τις Αποφάσεις του και κατέληξε λέγοντας: «Ο Δήμαρχος υποχρεούται να υλοποιεί τις Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου».