Παρατράβηξε το αστείο με τον "παπά" Κλεομένη.

Η καταγγελία του γλύπτη Τάσου Νυφαδόπουλου του οποίου το έργο βανδαλίστηκε

| 06/07/2017

Τα είδαμε όλοι σχεδόν. Παραπάνω από μία φορά. Τα λιγότερο ή περισσότερο αστεία βίντεο – μνημεία ελληνορθόδοξης γραφικότητας του αυτοαποκαλούμενου “πατρός Κλεομένη” (δεν έχει λυθεί ακόμη το μυστήριο του αν είναι όντως επίσημα παπάς ή απλά ρασοφόρος) έχουν κάνει για τα καλά τον γύρο του διαδικτύου όλο το τελευταίο διάστημα.

Ένα ATM (δεν λυπήθηκαν και πολλοί για άλλους λόγους από αυτούς του ρασοφόρου), ένα κέηκ , μια κεραία, διάφορα πράγματα και καταστάσεις δεν έχουν γλυτώσει από τη δράση του …δαιμόνιου τιμωρού της ορθοδοξίας. Δύσκολο κανείς όντως να μην γελάσει. Κάπου όμως τα όρια ξεπερνιούνται και πίσω από την αστειότητα και τη γραφικότητα ίσως προβάλλει ένας κίνδυνος. Ο κίνδυνος της γιγάντωσης και της αποθράσυνσης του νεο- ανορθολογισμού , της βαρβαρότητας, του θρησκευτικού φανατισμού, του εθνικισμού. 

Η Ελλάδα της κρίσης , ο πλανήτης της κρίσης δεν έχουν αποδείξει λίγες φορές τα τελευταία χρόνια το πόσο ικανό περιβάλλον μπορούν να αποτελέσουν όσον αφορά την καλλιέργεια και την ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων. Με την ευθύνη φυσικά (κατά τη γνώμη μας) να πέφτει κυρίως σε αυτούς (τους ισχυρούς της οικονομίας και της πολιτικής) που δημιουργούν και εντείνουν αυτές τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες και στη συνέχεια προωθούν και ευνοούν μια ατζέντα ρατσισμού , φανατισμού, διχασμού για να μπορέσουν να διαχειριστούν ευκολότερα τα αποτελέσματα των πολιτικών τους.

Για να γυρίσουμε πίσω στον …ελληνορθόδοξο τιμωρό Κλεομένη, η αφορμή γι αυτή τη δημοσίευση είναι το παρακάτω βίντεο που από τη μία εμπεριέχει την καταγραφή της πράξης βανδαλισμού σε ένα έργο με θέμα την “κρίση” που δημιούργησε ο γλύπτης  Τάσος Νυφαδόπουλος και στη συνέχεια την αντίδραση του ίδιου του καλλιτέχνη, το μήνυμα που επιχειρεί να στείλει γι αυτό το γεγονός.

Στο μήνυμα αυτό μιλάει για το πως συνέλαβε την ιδέα, πως την πραγματοποίησε (χωρίς αμοιβή), γιατί ήθελε να τη δωρίσει στο δημόσιο, τι ήθελε να πει με αυτό το έργο του. Μιλάει με συγκίνηση και σοβαρότητα και έχει να πει κάτι σημαντικό τέλος πάντων -χωρίς άναρθρες κραυγές- για το έργο του. Που το είδε να το βανδαλίζει αυτός ο αχαρακτήριστος κύριος πάτερ Κλεομένης.

Και είναι κρίμα γιατί αυτά που λέει ίσως δε γίνουν viral σε αντίθεση με την κάθε ψεκασμένη ασυναρτησία που τώρα τελευταία καταφέρνει να κάνει όλο το ίντερνετ να  ασχολείται μαζί της.

Το θέμα προφανώς δεν είναι κυρίως αυτός ο παπάς Κλεομένης. Ούτε να ζητήσουμε από το κράτος να τον τιμωρήσει. Το θέμα είναι το τι συμβαίνει γύρω μας. Πως αλλάζει ο κόσμος μας και πόση σημασία δίνουμε σε αυτό.

Δείτε το βίντεο και κοινοποιήστε το αν το θεωρήσετε σημαντικό:

 

Στην κεντρική φωτό: Ο γλυπτής Τάσος Νυφαδόπουλος ενώ κατασκευάζει το έργο.