Παρουσίαση του βιβλίου ''Μοντάζ'' του Ροβήρου Μανθούλη

Τρίτη 5/1/2016, 8:00 μμ στο Poems ‘n Crimes των Εκδόσεων Γαβριηλίδης

| 04/01/2016

Την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016, στις 8:00 μμ στο Poems ‘n Crimes των Εκδόσεων Γαβριηλίδης (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι) θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου ”Μοντάζ” του Ροβήρου Μανθούλη από τον Δημήτρη Σπύρου, σκηνοθέτη και διευθυντή του φεστιβάλ Ολυμπίας.

20151215162947“Έχω ετοιμάσει και έχω χρησιμοποιήσει αρκετά στα νιάτα μου (δηλαδή όταν ήμουν μόνο 75 χρόνων) ένα master-class για τον «αθέατο σκηνοθέτη». Βασίζεται στη θεωρία ότι ο σκηνοθέτης δεν πρέπει να φαίνεται στο έργο του γιατί τότε παρακολουθείς τον σκηνοθέτη και όχι το έργο. Υποστηρίζει πως σ’ ένα έργο δεν πρέπει να φαίνονται οι «ραφές». Γιατί όλες οι τέχνες βασίζονται στο μοντάζ. Όχι μόνο ο κινηματογράφος. Μια κολόνα του Παρθενώνα είναι κομμάτια μάρμαρο το ένα πάνω στο άλλο. Αλλά δεν βλέπουμε κομμάτια. Βλέπουμε κολόνα. Ακόμα καλύτερα, βλέπουμε ναό! Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όσους συνθέτουν, ανασυνθέτουν και καταβροχθίζουν τον δημιουργικό κινηματογράφο. Δεν απευθύνει υποθήκες, αλλά εμπειρίες που να αφήνουν ποιητικά κατάλοιπα. Ανάλογες εμπειρίες θα βρει κανείς σ’ όλους τους παλαίμαχους επαγγελματίες κινηματογραφιστές. Όσο για τους μοντέρ, θα τους βοηθήσει ίσως να τετραγωνίζουν ενίοτε τους κύκλους των σκηνοθετών!”

Θα προβληθεί επίσης, το masteclass του Ροβήρου Μανθούλη για την«ταυτότητα του αθέατου σκηνοθέτη», από το DVD που έγινε με την επιμέλεια του σκηνοθέτη Νίκου Θεοδοσίου και του σκηνοθέτη Άρη Μπαφαλούκα. Το DVD, με «σημαδιακές» σκηνές από 20 ταινίες του Ροβήρου Μανθούλη, συνοδεύει τα πρώτα αντίτυπα του βιβλίου που θα διατεθούν από το Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Γαβριηλίδης την ημέρα της εκδήλωσης.